Strzelczyk zrobił duszoną łopatkę tak, że klękajcie narody. Dziki sos to cała filozofia

W tym artykule:
- Jak zrobić dobrą łopatkę? Sposób Tomka Strzelczyka
- Łopatka duszona - przepis Tomasza Strzelczyka
- Co można zrobić z łopatki? Inne przepisy
Łopatka wieprzowa to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych produktów, jakie kupujemy na codzienny obiad. Każdy ma na nią inny sposób, ale przepis Tomka Strzelczyka to prawdziwa petarda smaków i aromatów. Ulubiony kucharz internautów znowu rozwinął swoją wyobraźnię i pokazał, jak zrobić łopatkę "na dziko". Efekt końcowy dosłownie pobudza wszystkie kubki smakowe i ślinianki od samego patrzenia w ekran komputera. Zobaczcie tę prostą recepturę i spróbujcie sami, a będziecie robili ten przysmak na każdą okazję.
Jak zrobić dobrą łopatkę? Sposób Tomka Strzelczyka
Często macie w lodówce lub zamrażarce łopatkę wieprzową, ale zwykle po prostu gotujecie z niej prosty gulasz? Tomasz Strzelczyk ma lepszy pomysł na to mięso i przygotowuje łopatkę "na dziko", czyli w ten sam sposób jak dziczyznę.
Jak zrobić mięso duszone z łopatki w dzikim sosie? Wystarczy do tego kilka aromatycznych składników, a głównymi bohaterami będą tu czerwone wino oraz suszone grzyby i śliwki. Oprócz tego w sosie znajdą się także warzywa, takie jak marchew, papryka, pieczarki, cebula i czosnek oraz liczne przyprawy. Całość przygotowuje się prosto, gdyż wszystko robimy na jednej patelni. Musicie jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności wrzucania na nią składników, dlatego zobaczcie dokładne przepis poniżej.

Łopatka duszona - przepis Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 200 g pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 duża marchew,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryczka chili,
- kilka suszonych śliwek i grzybków,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 150 ml wody
- 3 liście laurowe,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- 4 owoce jałowca,
- szczypta estragonu,
- smalec do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę, a następnie posypujemy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, po czym dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
- Przyprawioną łopatkę posypujemy mąką pszenną i obtaczamy w niej każdy kawałek, po czym przekładamy całość na rozgrzany smalec i przesmażamy. Ważne, aby nie wrzucać całego mięsa na raz, tylko partiami podsmażać kolejne porcje.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie dorzucamy ją do mięsa na patelni. Całość smażymy razem na dużej mocy palnika, aż cebulka zmięknie i pięknie się zeszkli.
- W międzyczasie kroimy paprykę, marchew, czosnek oraz papryczkę chili. Marchew kroimy w dużą kostkę, podobnie jak czerwoną paprykę, a chili i czosnek drobno siekamy.
- Wszystkie pokrojone warzywa dorzucamy na patelnię i dodajemy również suszone śliwki oraz suszone grzyby.
- Na patelnię wsypujemy też liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, kminek, estragon i czarny pieprz. Na koniec całość zalewamy czerwonym wytrawnym winem i dolewamy odrobinę wody.
- Wszystko przykrywamy i dusimy przez około 1-1,5 h aż mięso idealnie zmięknie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy na patelnię pokrojone pieczarki i dalej dusimy całość.
Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA
Co można zrobić z łopatki? Inne przepisy
Łopatka "na dziko" według Tomka Strzelczyka to danie wybitne, ale z czasem i ono może się znudzić, dlatego warto znać też inne pomysły na ten rodzaj mięsa. Wypróbujcie więc również poniższe przepisy, a z pewnością nie będziecie żałowali:
- łopatka pieczona w piwie,
- łopatka w sosie,
- bitki z łopatki wieprzowej,
- łopatka wieprzowa a'la Wellington,
- pieczona łopatka z cukinią,
- szaszłyki z łopatki wieprzowej,
- łopatka wieprzowa po alzacku,
- duszona łopatka z warzywami,
- gulasz z łopatki,
- łopatka pieczona w musztardzie.

