W tym artykule:

  1. Jak zrobić dobrą łopatkę? Sposób Tomka Strzelczyka
  2. Łopatka duszona - przepis Tomasza Strzelczyka
  3. Co można zrobić z łopatki? Inne przepisy
Reklama

Łopatka wieprzowa to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych produktów, jakie kupujemy na codzienny obiad. Każdy ma na nią inny sposób, ale przepis Tomka Strzelczyka to prawdziwa petarda smaków i aromatów. Ulubiony kucharz internautów znowu rozwinął swoją wyobraźnię i pokazał, jak zrobić łopatkę "na dziko". Efekt końcowy dosłownie pobudza wszystkie kubki smakowe i ślinianki od samego patrzenia w ekran komputera. Zobaczcie tę prostą recepturę i spróbujcie sami, a będziecie robili ten przysmak na każdą okazję.

Jak zrobić dobrą łopatkę? Sposób Tomka Strzelczyka

Często macie w lodówce lub zamrażarce łopatkę wieprzową, ale zwykle po prostu gotujecie z niej prosty gulasz? Tomasz Strzelczyk ma lepszy pomysł na to mięso i przygotowuje łopatkę "na dziko", czyli w ten sam sposób jak dziczyznę.

Jak zrobić mięso duszone z łopatki w dzikim sosie? Wystarczy do tego kilka aromatycznych składników, a głównymi bohaterami będą tu czerwone wino oraz suszone grzyby i śliwki. Oprócz tego w sosie znajdą się także warzywa, takie jak marchew, papryka, pieczarki, cebula i czosnek oraz liczne przyprawy. Całość przygotowuje się prosto, gdyż wszystko robimy na jednej patelni. Musicie jednak pamiętać o odpowiedniej kolejności wrzucania na nią składników, dlatego zobaczcie dokładne przepis poniżej.

kotlety mielone Strzelczyka

Łopatka duszona - przepis Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 200 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duża marchew,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryczka chili,
  • kilka suszonych śliwek i grzybków,
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 150 ml wody
  • 3 liście laurowe,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 4 owoce jałowca,
  • szczypta estragonu,
  • smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Łopatkę kroimy w dość dużą kostkę, a następnie posypujemy solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką, po czym dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
  2. Przyprawioną łopatkę posypujemy mąką pszenną i obtaczamy w niej każdy kawałek, po czym przekładamy całość na rozgrzany smalec i przesmażamy. Ważne, aby nie wrzucać całego mięsa na raz, tylko partiami podsmażać kolejne porcje.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie dorzucamy ją do mięsa na patelni. Całość smażymy razem na dużej mocy palnika, aż cebulka zmięknie i pięknie się zeszkli.
  4. W międzyczasie kroimy paprykę, marchew, czosnek oraz papryczkę chili. Marchew kroimy w dużą kostkę, podobnie jak czerwoną paprykę, a chili i czosnek drobno siekamy.
  5. Wszystkie pokrojone warzywa dorzucamy na patelnię i dodajemy również suszone śliwki oraz suszone grzyby.
  6. Na patelnię wsypujemy też liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, kminek, estragon i czarny pieprz. Na koniec całość zalewamy czerwonym wytrawnym winem i dolewamy odrobinę wody.
  7. Wszystko przykrywamy i dusimy przez około 1-1,5 h aż mięso idealnie zmięknie. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy na patelnię pokrojone pieczarki i dalej dusimy całość.

Źródło: Youtube.com/@ODDASZFARTUCHA

Co można zrobić z łopatki? Inne przepisy

Łopatka "na dziko" według Tomka Strzelczyka to danie wybitne, ale z czasem i ono może się znudzić, dlatego warto znać też inne pomysły na ten rodzaj mięsa. Wypróbujcie więc również poniższe przepisy, a z pewnością nie będziecie żałowali:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama