Do mięsa, ryby, warzyw i ziemniaków - surówka z kapusty to prawdziwa obiadowa królowa, która pasuje do wszystkich dań. Chętnie jemy ją na obiad, ale przez to z czasem może się już przejeść. Wystarczy jednak dodać do sosu kilka składników, aby zamienić zwykłe poszatkowane warzywa w prawdziwe niebo w gębie. Ten przepis nie wymaga wiele pracy, za to efekt zachwyca smakiem i aromatem. Spróbujcie sami, a już zawsze będziecie robili surówkę w tej wersji.

Reklama

Jak zrobić surówkę z kapusty, aby była bardziej wyrazista i aromatyczna?

Kluczem do sukcesu jest wyrazisty sos. Zwykle w tej roli występuje po prostu oliwa wymieszana z sokiem z cytryny i podstawowymi przyprawami, jednak jest zdecydowanie lepszy sposób na podkręcenie charakteru warzyw. Aby wzmocnić smak i zapach kapusty i marchwi, warto zagotować zalewę z dodatkiem czosnku i imbiru. Cała reszta składników to już klasyczna mieszanka surówkowa, czyli olej, ocet (najlepiej ryżowy), cukier i sól. Nietypowy jest jednak sam sposób przygotowania sosu.

Przepis na surówkę z kapusty w aromatycznym sosie

Ten przepis różni się sposobem przygotowania, gdyż składników nie mieszamy z warzywami na zimno, tylko wcześniej zagotowujemy je razem, tworząc wyrazistą zalewę. Jak to zrobić? Pół szklanki wody, 4 łyżki oleju olej, 4 łyżki octu, 1 łyżkę cukru i szczyptę soli podgrzewamy w rondelku, a gdy wszystko się rozpuści, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz niewielki kawałek startego imbiru. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia i studzimy. Zimną zalewę wlewamy do poszatkowanej kapusty ze startą marchewką i wszystko dokładnie mieszamy, a gotową surówkę odstawiamy na około 1-2 godziny do lodówki, aby dobrze przeszła wszystkimi smakami i zapachami.

Reklama
Surówka z pora

Sos do surówki z kapusty - dodatki

Do takiej czosnkowo-imbirowej bazy można też dodawać inne składniki, które jeszcze bardziej podkręcą charakter sosu. Genialnie sprawdzi się tu świeża bądź suszona papryczka chilli, sok z cytryny lub limonki, odrobina miodu, a nawet kilka kropli sosu sojowego. W ten sposób uzyskamy maksymalnie aromatyczny i głęboki w smaku dodatek do obiadu.

Reklama
Reklama
Reklama