Surówka z kapusty pekińskiej nabrała rumieńców. Dodałam składnik, który mało komu przychodzi do głowy

W tym artykule:
- Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, żeby była bardziej wyrazista?
- Jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej i salami?
- Przepis na surówką z kapusty pekińskiej i salami
- Co można dodać do surówki z kapusty pekińskiej? Inne pomysły
Prosta surówka z kapusty pekińskiej to klasyka na stołach, ale w każdym domu robi się ją zupełnie inaczej. W sieci znajdziemy całe mnóstwo przepisów na ten dodatek do obiadu, a najpopularniejsze połączenia to takie z dodatkiem jabłka i majonezu lub szczypiorku i śmietany. W tych recepturach często pojawia się też posiekany koperek czy drobno poszatkowana cebulka, ale jest coś, na co pewnie nigdy byście nie wpadli, a pasuje tu wyśmienicie. Często macie to w swoich lodówkach, ale używacie raczej na kanapki, a nie do sałatek. Spróbujcie jednak zaryzykować, a efekt was zachwyci.
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, żeby była bardziej wyrazista?
Gdy następnym razem kupicie dorodną kapustę pekińską i nie będziecie mieli na nią pomysłu, nie mieszajcie jej tak po prostu z pomidorem i ogórkiem oraz oliwą, majonezem, bądź jogurtem. Zamiast takiej nudnej wersji, spróbujcie dodać drobno pokrojone salami, a dzięki temu surówka stanie się maksymalnie wyrazista i pełna aromatu. Ta sucha i długo dojrzewająca włoska kiełbasa często pojawia się na naszych stołach, ale mało kto dodaje ją do sałatek i surówek. Choć takie połączenie może początkowo wydawać się przedziwne, to jednak finalny smak zachwyca każdego i trudno jest się od niego oderwać. Oczywiście możecie wybrać ulubiony rodzaj salami, zarówno te delikatniejsze, jak i pikantne pepperoni. Świetnie sprawdzi się tu też salami z otoczką z ziarenek pieprzu, kruszonego chili czy tartego żółtego sera.
Jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej i salami?
Do tak wyrazistego dodatku, jakim jest salami, nie potrzeba już charakternych sosów, więc wystarczy najprostszy winegret na bazie oliwy z oliwek. Wybierzcie tylko tę dobrej jakości, a następnie dodajcie do niej tylko trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, odrobinę miodu oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. W ten sposób powstanie orzeźwiająca mieszanka, która wspaniale połączy ze sobą wszystkie składniki surówki. Zobaczcie dokładne proporcje każdego z nich i koniecznie spróbujcie, a surówka z kapusty pekińskiej i salami oczaruje was od pierwszego spróbowania.

Przepis na surówką z kapusty pekińskiej i salami
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska,
- 150 g salami,
- 1 cebula,
- 1 ogórek,
- 1 mała marchewka,
na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 mała łyżeczka miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a ogórka myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy lub kroimy w bardzo cienkie talarki. Wszystko przekładamy do dużej miski i na koniec dorzucamy tam drobno pokrojone salami.
- W drugim, mniejszym naczyniu przygotowujemy sos. Można to też zrobić w czystym słoiczku, a wtedy jeszcze łatwiej będzie nam dokładnie wymieszać dressing. Po połączeniu oliwy z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami polewamy taką mieszanką pokrojone warzywa i całość dokładnie mieszamy.
Tak przygotowana Surówka z kapusty pekińskiej i salami świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale można ją też podawać jako na grilla, czy jako samodzielną przystawkę na imprezę.
Co można dodać do surówki z kapusty pekińskiej? Inne pomysły
Surówka z kapusty pekińskiej i salami to tylko początek. Jeśli lubicie to warzywo, często je kupujecie i szukacie na nie innych pysznych pomysłów, to spróbujcie też dorzucić do miski inne dodatki. W tej roli genialnie sprawdzą się na przykład takie składniki jak:
- ogórki kiszone,
- podsmażone kawałki wędzonego boczku,
- kukurydza konserwowa z puszki,
- świeży por,
- pokruszony ser feta,
- prażone pestki słonecznika,
- seler konserwowy ze słoika,
- suszone pomidory w oleju,
- czarne lub zielone oliwki,
- rodzynki lub suszona żurawina,
- tarty żółty ser.


