W tym artykule:

  1. Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, żeby była bardziej wyrazista?
  2. Jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej i salami?
  3. Przepis na surówką z kapusty pekińskiej i salami
  4. Co można dodać do surówki z kapusty pekińskiej? Inne pomysły
Reklama

Prosta surówka z kapusty pekińskiej to klasyka na stołach, ale w każdym domu robi się ją zupełnie inaczej. W sieci znajdziemy całe mnóstwo przepisów na ten dodatek do obiadu, a najpopularniejsze połączenia to takie z dodatkiem jabłka i majonezu lub szczypiorku i śmietany. W tych recepturach często pojawia się też posiekany koperek czy drobno poszatkowana cebulka, ale jest coś, na co pewnie nigdy byście nie wpadli, a pasuje tu wyśmienicie. Często macie to w swoich lodówkach, ale używacie raczej na kanapki, a nie do sałatek. Spróbujcie jednak zaryzykować, a efekt was zachwyci.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej, żeby była bardziej wyrazista?

Gdy następnym razem kupicie dorodną kapustę pekińską i nie będziecie mieli na nią pomysłu, nie mieszajcie jej tak po prostu z pomidorem i ogórkiem oraz oliwą, majonezem, bądź jogurtem. Zamiast takiej nudnej wersji, spróbujcie dodać drobno pokrojone salami, a dzięki temu surówka stanie się maksymalnie wyrazista i pełna aromatu. Ta sucha i długo dojrzewająca włoska kiełbasa często pojawia się na naszych stołach, ale mało kto dodaje ją do sałatek i surówek. Choć takie połączenie może początkowo wydawać się przedziwne, to jednak finalny smak zachwyca każdego i trudno jest się od niego oderwać. Oczywiście możecie wybrać ulubiony rodzaj salami, zarówno te delikatniejsze, jak i pikantne pepperoni. Świetnie sprawdzi się tu też salami z otoczką z ziarenek pieprzu, kruszonego chili czy tartego żółtego sera.

Jaki sos do surówki z kapusty pekińskiej i salami?

Do tak wyrazistego dodatku, jakim jest salami, nie potrzeba już charakternych sosów, więc wystarczy najprostszy winegret na bazie oliwy z oliwek. Wybierzcie tylko tę dobrej jakości, a następnie dodajcie do niej tylko trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny, odrobinę miodu oraz podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz. W ten sposób powstanie orzeźwiająca mieszanka, która wspaniale połączy ze sobą wszystkie składniki surówki. Zobaczcie dokładne proporcje każdego z nich i koniecznie spróbujcie, a surówka z kapusty pekińskiej i salami oczaruje was od pierwszego spróbowania.

surówka z kapusty

Przepis na surówką z kapusty pekińskiej i salami

Składniki:

  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • 150 g salami,
  • 1 cebula,
  • 1 ogórek,
  • 1 mała marchewka,

na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 mała łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a ogórka myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulkę obieramy i drobno siekamy lub kroimy w bardzo cienkie talarki. Wszystko przekładamy do dużej miski i na koniec dorzucamy tam drobno pokrojone salami.
  2. W drugim, mniejszym naczyniu przygotowujemy sos. Można to też zrobić w czystym słoiczku, a wtedy jeszcze łatwiej będzie nam dokładnie wymieszać dressing. Po połączeniu oliwy z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami polewamy taką mieszanką pokrojone warzywa i całość dokładnie mieszamy.

Tak przygotowana Surówka z kapusty pekińskiej i salami świetnie smakuje jako dodatek do obiadu, ale można ją też podawać jako na grilla, czy jako samodzielną przystawkę na imprezę.

Co można dodać do surówki z kapusty pekińskiej? Inne pomysły

Surówka z kapusty pekińskiej i salami to tylko początek. Jeśli lubicie to warzywo, często je kupujecie i szukacie na nie innych pysznych pomysłów, to spróbujcie też dorzucić do miski inne dodatki. W tej roli genialnie sprawdzą się na przykład takie składniki jak:

Reklama
  • ogórki kiszone,
  • podsmażone kawałki wędzonego boczku,
  • kukurydza konserwowa z puszki,
  • świeży por,
  • pokruszony ser feta,
  • prażone pestki słonecznika,
  • seler konserwowy ze słoika,
  • suszone pomidory w oleju,
  • czarne lub zielone oliwki,
  • rodzynki lub suszona żurawina,
  • tarty żółty ser.
surówka
Reklama
Reklama
Reklama