W tym artykule:

  1. Jak wydłużyć świeżość chleba?
  2. Jaki słoik do pieczenia chleba?
  3. Chleb w słoiku - przepis
Reklama

Kupiliście świeżutki bochenek chleba, ale już na drugi dzień wysechł i stał się twardy jak kamień? Nigdy więcej. Chleb z tego przepisu zachowa świeżość nawet przez rok, a wszystko dzięki 1 banalnie prostemu trikowi. Nie uwierzycie, jak genialnie to działa.

Jak wydłużyć świeżość chleba?

Co zrobić, aby chleb był świeży dłużej? Okazuje się, że jest na to genialny patent. Wystarczy zrobić chleb w słoiku. Taka technika dla wielu może być nowością, ale w rzeczywistości ten trik jest znany już od lat. Cała tajemnica wytrzymałości tego wypieku tkwi właśnie w nietypowym sposobie pieczenia, gdyż ciasto chlebowe przelewa się do słojów i w takiej formie zapieka, a następnie szczelnie zamyka. Dzięki temu, gotowe bochenki w słoikach można schować do spiżarni i wyciągnąć nawet po kilku miesiącach.

Jak zrobić chleb ze słoika? To nic trudnego, bo chleb pieczony w słoiku przygotowuje się właściwie tak samo jak klasyczny bochenek, a może nawet jeszcze prościej, gdyż gotowego ciasta nie musimy już przekładać do blachy czy foremki i pieczemy je w tym samym słoiku, w którym wyrastało, co maksymalnie ogranicza zmywanie po gotowaniu. Potrzebujecie więc tylko 1 słoja, ale nie byle jakiego. Ważne, aby wybrać odpowiedni kształt, bo nie każdy się do tego nadaje.

Jaki słoik do pieczenia chleba?

Do przygotowania tego przepisu najlepiej użyć słoika typu "wek" w kształcie walca, który jest równy po całości i nie ma zwężenia pod zakrętką. To bardzo ważne, gdyż w przeciwnym razie trudno będzie nam wyciągnąć upieczony bochenek ze środka. Jeśli macie przygotowane takie naczynie, reszta pójdzie już gładko.

stuletni chleb

Chleb w słoiku - przepis

Aby zrobić chleb w słoiku potrzebujecie tylko 600 g mąki, 0,5 l letniej wody, 1 łyżeczkę suchych drożdży i 1 łyżeczkę soli.

Przepis na chleb ze słoika zaczynamy od wymieszania wszystkich składników w misce i odstawienia ciasta w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie dokładnie myjemy słoiki, a następnie osuszamy je i smarujemy w środku olejem.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do słoików tak, aby sięgało połowy ich wysokości. Nie warto przesadzać z ilością masy, gdyż jeszcze urośnie i może wyciekać ze słoja.

Reklama

Napełnione ciastem słoiki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące słoje wstawiamy do gorącej wody na 10 minut. Po tym czasie na słoiki zakładamy gumki uszczelniające i zamykamy wieczka.

Reklama
Reklama
Reklama