W tym artykule:

  1. Do czego przyda wam się syrop cukrowy?
  2. Jak zrobić syrop cukrowy? Przepis podstawowy
  3. Czym aromatyzować syrop cukrowy?
  4. Syrop cukrowy z ksylitolu i innych zamienników
  5. Przepis na orzeźwiającą lemoniadę z szałwią
Reklama

Zastanawiacie się, po co wam takie wymysły jak syrop cukrowy do drinków i lemoniady? Dlaczego nie wsypać do szklanki po prostu łyżeczki kryształków? W zimnych napojach trudniej się rozpuszczają, a syrop ma od razu płynną konsystencję i łatwiej go równomiernie rozprowadzić. Przyrządźcie go więcej za jednym razem i trzymajcie w dzbanku lub butelce z dozownikiem. To kwestia oszczędności czasu i wygody. Poza tym możecie go aromatyzować różnymi przyprawami, ziołami i owocami.

Do czego przyda wam się syrop cukrowy?

Jest nieocenioną pomocą w przyrządzaniu wszelkiego rodzaju napojów, ale sprawdzi się też jako dodatek do deserów. Można go użyć do nasączenia biszkoptu, przygotowania sorbetu, dosmaczenia galaretki lub frużeliny czy też zrobienia klasycznej bezy włoskiej. Jeśli chodzi o schłodzone napoje, na pewno nie zabraknie go w recepturach na:

  • lemoniadę – zarówno tradycyjną, cytrynową, jak i różne jej wariacje, takie jak lemoniada ogórkowa, arbuzowa, rabarbarowa lub imbirowa,
  • mrożoną kawę – zwłaszcza jeśli chcecie zrobić ją w formie atrakcyjnego, dwukolorowego napoju z mlekiem, w wysokiej szklance,
  • drinki – z alkoholem lub w wersji virgin, które nie mają w składzie słodkiego soku lub coca-coli, takie jak old fashioned lub pisco sour.

Jak zrobić syrop cukrowy? Przepis podstawowy

Wystarczy zapamiętać proste proporcje – 1:1. Taki stosunek wody do cukru jest potrzebny, żeby zrobić najprostszą substancję słodzącą do zimnych napojów. Przygotujecie ją z zamkniętymi oczami, ale za pierwszym razem kierujcie się następującymi wskazówkami:

  • Wsypcie do rondelka 1 szklankę cukru. Zalejcie go 1 szklanką wody.
  • Podgrzewajcie miksturę na niewielkim ogniu, co jakiś czas ją mieszając.
  • Kiedy wszystkie kryształki cukru się rozpuszczą, gotujcie syrop cukrowy jeszcze przez 5–10 minut, żeby go lekko zagęścić. Uważajcie, żeby nie zredukować go zbyt mocno, bo powstanie karmel, który po zetknięciu z zimnym napojem za mocno stężeje.
  • Wystudźcie syrop cukrowy i przelejcie go do szczelnie zamykanego pojemnika lub buteleczki. Przechowujcie go w lodówce. Można go trzymać w temperaturze pokojowej, ale wtedy szybciej spleśnieje.

Możecie też zrobić gęsty syrop z cukru z proporcji 1:2. Będzie bardziej zawiesisty i wydajny – do posłodzenia dużej szklanki napoju wystarczy mała łyżeczka. Uważajcie jednak, bo przepisy na drinki, które znajdziecie w Internecie lub książkowych poradnikach, zakładają użycie syropu ze standardowych proporcji.

turecka lemoniada

Czym aromatyzować syrop cukrowy?

Podstawowy syrop cukrowy może zyskać zupełnie nowy wymiar smaku, jeśli podgrzejemy go z dodatkiem różnych przypraw, ziół, pachnących kwiatów lub owoców. Ciekawym pomysłem jest dorzucenie do rondelka:

  • lawendy,
  • mięty, szałwii, rozmarynu lub bazylii,
  • płatków róż lub wody różanej,
  • przypraw korzennych: goździków, laski cynamonu, korzenia imbiru,
  • cytrusów lub innych owoców, na przykład truskawek, borówek lub granatu,
  • papryczki jalapeño.

Syrop cukrowy z ksylitolu i innych zamienników

Osobom, które uważają na podaż węglowodanów w diecie, chorują na cukrzycę lub po prostu szukają sposobów na „odchudzenie” lemoniady, polecamy wykorzystanie ksylitolu lub erytrolu. Wystarczy zastąpić w przepisie cukier wybranym niskokalorycznym słodzikiem.

Dodatek do drinków i innych zimnych napojów można również sporządzić z wykorzystaniem innych rodzajów cukru lub jego zamienników. Na przykład syrop na bazie ciemnego brązowego cukru muscovado będzie miał wyjątkowy, lekko karmelowy smak. Niektóre przepisy na koktajle z alkoholem, takie jak bee’s knees, wołają o miód, który sam w sobie jest gęsty i trudno jest go rozprowadzić. Z niego też można zrobić syrop, korzystając z tych samych proporcji.

Przepis na orzeźwiającą lemoniadę z szałwią

Składniki:

  • Garść świeżej szałwii
  • 15 ml syropu cukrowego
  • 45 ml soku z cytryny
  • Szczypta soli morskiej
  • Woda gazowana do dopełnienia szklanki
  • Plasterki cytryny lub limonki do dekoracji
  • Lód

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i osuszcie liście szałwii. Włóżcie je na dno wysokiej szklanki. Ugniećcie, najlepiej za pomocą specjalnego tłuczka barmańskiego. Dzięki temu wydobędziecie z niej smak i aromat.
  2. Wlejcie sok z cytryny i syrop cukrowy. Dodajcie szczyptę soli i kostki lodu. Wymieszajcie, żeby schłodzić napój. Możecie też przyrządzić go w shakerze i dobrze nim wstrząsnąć.
  3. Dopełnijcie szklankę wodą gazowaną. Udekorujcie plasterkami cytrusów i świeżymi ziołami.
kto nie powinien pić lemoniady
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama