Szarlotka babci zawsze smakowała najlepiej. Wreszcie wiem dlaczego. Nie żałowała 1 składnika

W tym artykule:
Wszyscy chyba zgodnie możemy powiedzieć, że najlepsze ciasta to te, które piekły nasze babcie. W wielu domach takim popisowym babcinym deserem była właśnie szarlotka, ale nie każdy z nas potrafi odtworzyć ten smak i konsystencję we własnej kuchni. Oczywiście składa się na to wiele myków, ale w dużej mierze jest to zasługa jednego składnika. Babcie nigdy go nie żałowały i to właśnie dlatego ich przepisy na szarlotki zawsze wychodziły perfekcyjnie. Zobaczcie, o czym mowa i następnym razem dorzućcie tego produktu od serca i to nie tylko do ciasta, ale i nadzienia. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni, a tak przygotowane ciasto z jabłkami stanie się waszym nowym ulubieńcem do kawy.
Jak zrobić szarlotkę, aby była krucha i pełna smaku?
Tradycyjny przepis na szarlotkę można przygotowywać na wiele sposobów, wykorzystując na spód zarówno biszkopt, jak i kruche ciasto oraz to półkruche. Każda z tych wersji będzie przepyszna, ale nam z babcinymi deserami najbardziej kojarzy się szarlotka na kruchym cieście i właśnie ten wariant bierzemy dziś pod lupę. Aby taki wypiek wyszedł perfekcyjnie, musimy oczywiście dopilnować proporcji i właściwego przygotowania zarówno spodu, jak i nadzienia, ale wiele osób zapomina o tym, jak ważne jest tu masło.
Oczywistym jest, że ten nabiał sprawdzi się dużo lepiej niż tańsza margaryna, ale nie każdy wie, że masło warto dodać zarówno do ciasta, jak i masy jabłkowej. Dzięki niemu spód zyska nie tylko kruchość, ale i więcej smaku, natomiast same jabłka będą idealnie aksamitne i wprost rozpłyną się w ustach. Ponadto do jabłkowej masy warto też sypnąć odrobinę mąki ziemniaczanej, dzięki czemu zyska ona gęstość i nie będzie wypływała podczas krojenia wypieku. Zobaczcie poniżej sprawdzony babciny przepis na szarlotkę i odtwórzcie go w swoich kuchniach, a będziecie zachwyceni.

Prosty przepis na szarlotkę jak u babci
Składniki:
na nadzienie:
- 1 kg jabłek,
- 40 g cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- duża szczypta cynamonu,
- 3 łyżki wody.
na ciasto:
- 1 jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 80 g masła,
- 30 g cukru,
- 2 łyżki mleka,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jabłka obierzcie, pozbawcie je gniazd nasiennych, a następnie pokrójcie w kostkę. Tak przygotowane owoce przerzućcie do garnka, dodajcie 3 łyżki wody i zacznijcie dusić jabłka.
- Gdy już lekko zmiękną i się rozpadną, dodajcie masło, cukier i cukier wanilinowy oraz cynamon. Wszystko połączcie i dalej podgrzewajcie na małej mocy palnika, regularnie mieszając.
- Gdy jabłka będą już prawie gotowe, na sam koniec dodajcie mąkę ziemniaczaną, energicznie zamieszajcie całość i gotować jeszcze przez dosłownie 2 minuty. Tak przygotowane jabłka odstawcie do wystudzenia, a w międzyczasie przygotujcie ciasto na szarlotkę.
- W dużej misce wymieszajcie suche składniki, czyli przesiejcie mąką z proszkiem do pieczenia i dosypcie cukier. Następnie wbijcie do tego jajko, dodajcie miękkie masło i wlejcie odrobinkę mleka. Całość wyróbcie na gładkie ciasto, a następnie podzielcie je na dwie równe części.
- Jedną połowę ciasta owińcie folią spożywczą i włóżcie do zamrażarki. Drugą częścią wylepcie dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie cały spód nakłujcie widelcem i wstawcie go do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Ciasto powinno piec się przed około 10-12 minut.
- Na gotowy spód wyłóżcie wcześniej przygotowane i przestudzone jabłka, a następnie wyjmijcie pozostałe ciasto z zamrażarki i zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, tworząc kruszonkę. Opcjonalnie można też po prostu rozwałkować masę na cienki placek i przykryć nim nadzienie jabłkowe.
- Tak przygotowana szarlotka musi się piec w 180 stopniach przez 35 minut, aż ciasto na wierzchu pięknie się zarumieni. Po upieczeniu ciasto zostawcie do wystudzenia, a dopiero potem wierzch posypcie obficie cukrem pudrem.


