Szarlotka bez pieczenia to ciasto bezproblemowe. Przepis banalny, a efekt genialny

W tym artykule:
Szarlotka wielu z nas kojarzy się z kruchym spodem, biszkoptem lub chrupiącą kruszonką na wierzchu, ale okazuje się, że pyszne ciasto z jabłkami można zrobić całkowicie bez pieczenia. Wystarczy tylko kilka składników, a powstanie genialny deser z 3 apetycznymi warstwami. Taki przepis z pewnością uda się każdemu i zawsze będzie robił wielkie wrażenie na stole. Zobaczcie, jak przygotować go krok po kroku.
Szarlotka bez pieczenia - wystarczą 3 proste warstwy
Jak zrobić szarlotkę na zimno? Taki deser powstanie z połączenia 3 łatwych w przygotowaniu warstw. Pierwszą z nich jest kruchy spód bez pieczenia, czyli pokruszone ciasteczka wymieszane z płynnym masłem. Na tym ląduje pyszne owocowe nadzienie, a są to po prostu podsmażone jabłka wymieszane z dodatkiem galaretki w proszku. To właśnie dzięki temu dodatkowi jabłkowa masa pięknie tężeje w lodówce i potem ciasto kroi się jak marzenie. Ostatnim etapem jest przygotowanie prostego kremu, a w tej roli wystąpi serek mascarpone zmiksowany ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Jakby pyszności było mało, na samym wierzchu gotowego ciasta lądują jeszcze pokruszone beziki, które nie tylko przepięknie wyglądają, ale sprawiają też, że szarlotka bez pieczenia smakowicie chrupie.
Ten sprytny przepis podpatrzyliśmy na TikToku @em_foodlove. Poniżej znajdziecie pełną listę składników oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać kolejne kroki przygotowania. Koniecznie spróbujcie przygotować taką szarlotkę na zimno, a z pewnością będziecie zachwyceni.

Prosty przepis na szarlotkę bez pieczenia
Składniki:
- 100 g herbatników,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 8 dużych jabłek,
- 1 opakowanie galaretki,
- sok z cytryny,
- 200 ml śmietanki 36%,
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- kilka małych bezików.
Przygotowanie:
- Herbatniki pokruszcie na pył i wymieszajcie z rozpuszczonym, wystudzonym masłem. Całość przesypcie do tortownicy i dokładnie rozprowadźcie po dnie. Dociśnijcie mocno masę łyżką, tworząc zwarty spód. Wstawcie blachę do lodówki.
- Jabłka obierzcie, usuńcie gniazda nasienne i pokrójcie miąższ w niewielką kostkę. Tak przygotowane jabłka wysypcie na patelnię, dodajcie nieco soku z cytryny i podsmażajcie, aż owoce zmiękną i odparuje z nich cała woda.
- Usmażone jabłka przesypcie z patelni do miski, dodajcie do nich galaretkę w proszku i dokładnie wymieszajcie całość. Tak przygotowaną masę jabłkową odstawcie na jakiś czas, aby lekko stężała.
- Tężejące jabłka wyłóżcie na schłodzone spód, dokładnie wyrównajcie masę i znów wstawcie całość do lodówki.
- Śmietankę kremówkę wymieszajcie z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubijcie całość na sztywny krem. Tak przygotowaną masę wyłóżcie na warstwę jabłek i dokładnie rozsmarujcie.
- Na wierzchu kremu pokruszcie kilka małych bezików ze sklepu i szarlotka bez pieczenia jest gotowa.
Źródło: Tiktok.com/@em_foodlove


