W tym artykule:

  1. Szarlotka niejedno ma imię
  2. Szarlotka z sosem, polewą i nie tylko - z czym podać to ciasto?
  3. Polewa toffi do szarlotki - przepis
Reklama

Jesienią i zimą trudno u nas o inne lokalne owoce niż jabłka, ewentualnie jeszcze gruszki czy żurawinę. Pozostają jeszcze owoce suszone, puszkowane oraz tropikalne - w tym mandarynki czy pomarańcze (na które zimą trwa sezon). Polska jest potęgą, jeśli chodzi o jabłka. Korzystajcie z nich do woli i upieczcie szarlotkę. Niekoniecznie taką, jak zawsze. Istnieje wiele odmian tego pysznego ciasta. Babcina lub mamina wersja jest najlepsza, jeśli jednak macie ochotę na odmianę, istnieją też inne warianty.

Szarlotka niejedno ma imię

Niektórzy szarlotkę nazywają jabłecznikiem lub na odwrót, ale to nie to samo. Jabłecznik to ucierane ciasto (placek) z kawałkami jabłek. Szarlotkę przeważnie robi się na cieście kruchym lub ewentualnie półkruchym, z prażonymi jabłkami i cynamonem. Na wierzchu jest obficie posypana cukrem pudrem lub pokryta kruszonką, ewentualnie bezą.

Istnieje jednak również inna szarlotka- tatrzańska, podawana w górach. Takie ciasto wyróżnia się sposobem przygotowania jabłek. Są one krojone w bardzo cienkie plasterki, posypywane cynamonem i cukrem pudrem, a następnie misternie układane - ciasno i na surowo, jedno na drugim. Nadzienie do szarlotki można też przygotować w inny sposób. Po podgotowaniu i odparowaniu jabłek trzeba wmieszać do nich galaretkę cytrynową w proszku i rozsmarować tężejącą masę na jednym z wcześniej podpieczonych blatów, przykrywając drugim. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do lodówki zamiast do piekarnika - aby masa zastygła. Poeksperymentować możecie również z samym ciastem, dodając do niego np. miód rozpuszczony w ciepłym mleku.

szarlotka Gessler

Szarlotka z sosem, polewą i nie tylko - z czym podać to ciasto?

Dodatki do szarlotki także mają znaczenie. Szarlotka na ciepło z lodami waniliowymi to tylko jedna z kilku możliwości podania. Koniecznie wypróbujcie też ciepły sos waniliowy. Możecie nim polać cały kawałek lub na bieżąco maczać kolejne kawałki ciasta. Do szarlotki pasuje również polewa czekoladowa i toffi, szczególnie z dodatkiem soli. Sól podkreśli słodycz ciasta. Jeśli odlejecie zrobicie go z podwójnej porcji i będziecie gotować nieco dłużej, gęstniejący sos toffi będzie idealnym materiałem na domowe krówki. Jak przygotować taką polewę? Sprawdźcie.

Polewa toffi do szarlotki - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 120 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do rondla wlejcie kremówkę, dodajcie też masło i cukier. Mieszając, zagotujcie. Zmniejszcie gaz na mały płomień i gotujcie jeszcze przez 2-3 minuty, często mieszając. Sos w tym czasie zgęstnieje. Nie przesadzajcie z czasem gotowania. Stygnąca masa zgęstnieje jeszcze bardziej. Do gorącej polewy dodajcie sól i wymieszajcie. Lekko wystudzoną polewą polejcie chłodne już ciasto. Polewa zastygnie na cieście (nie wsiąknie w wierzch).

ciasto odwrócona szarlotka
Reklama

Źródło przepisu: mojewypieki.com

Reklama
Reklama
Reklama