Ewa Niepytalska

Składniki na szarlotkę z papierówek:

  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 kg papierówek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
Reklama

Jak zrobić jabłecznik z papierówek?

Krok 1:

Wyjmujemy masło z lodówki. To ważne, żeby było dobrze schłodzone. Zimne składniki są podstawą przepisu na kruche ciasto, szczególnie w sezonie na papierówki, kiedy panuje upał i wszystko błyskawicznie się grzeje. Kroimy masło w niewielką kostkę. Rozcieramy je na kruszonkę z mąką pszenną (najlepiej krupczatką) i cukrem pudrem. Możemy tez umieścić składniki na stolnicy i posiekać je nożem (dzięki temu nie mają styczności z ciepłymi dłońmi).

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Dodajemy do masła z mąką żółtka (białka możemy zachować na później i zrobić z nich na przykład minibezy nakładane łyżką). Dorzucamy też 2 łyżki kwaśnej śmietany. Mieszamy wstępnie łyżą lub widelcem, po czym szybko zagniatamy w zwarte ciasto. Można ułatwić sobie pracę i zrobić to w mikserze planetarnym ze specjalną końcówką.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Dzielimy kruche ciasto na 2 części. Jedna ma być większa (mniej więcej 2/3). Druga będzie przeznaczona na kruszonkę, którą pokryjemy placek z jabłkami. Zawijamy je oddzielnie w folię spożywczą. Większą porcję, z której zrobimy spód, możemy od razu lekko spłaszczyć. Wkładamy ciasto do lodówki na około godzinę.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Obieramy papierówki. Dzielimy je na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Możemy lekko skropić miąższ sokiem z cytryny, żeby zbyt mocno nie pociemniał z wierzchu. Skórki oraz ogryzki możemy zachować i przeznaczyć później na ocet jabłkowy. To dobry pomysł na zminimalizowanie wyrzucania resztek. Obierki można też wysuszyć, a potem dodawać do herbaty lub naturalnych zapachów do domu.

Ewa Niepytalska

Krok 5:

Kroimy jabłka w kostkę. To kwestia estetyczna. Równie dobrze możemy zrobić z nich ładne plasterki lub pójść w drugą stronę – zetrzeć je na tarce. Trzeba wtedy pamiętać, że puszczą sok. Należy go odlać przed wyłożeniem jabłek na kruche ciasto. Mieszamy pokrojone papierówki z cynamonem (można też dodać inne przyprawy korzenne, na przykład wanilię i goździki). Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dzięki niej papierówkowy farsz nie będzie zbyt rzadki po upieczeniu. Jeśli chcemy możemy zrobić prażone jabłka, ale nie ma takiej potrzeby, świetnie sprawdzą się owoce prosto z drzewka.

Ewa Niepytalska

Krok 6:

Wyjmujemy większą część kruchego ciasta. Umieszczamy je między dwoma kawałkami folii spożywczej lub pergaminu, żeby nie przykleiło się ani do blatu, ani do wałka. Będzie wtedy też łatwiej przenieść placek do foremki. Rozwałkowujemy ciasto szybkimi ruchami (znów nie pozwalamy mu się zbytnio zagrzać). Zabezpieczamy tortownicę o średnicy 24 cm od spodu papierem do pieczenia. Przenosimy do niej kruchy spód. Dociskamy go palcami, tak żeby pokrył całe dno foremki (można tez wykleić nim boki). Nakłuwamy widelcem. Ciasto można podpiec na złoty kolor, żeby mieć pewność, że lekko urośnie, zanim nałożymy na nie jabłka.

Ewa Niepytalska

Krok 7:

Wykładamy jabłka na kruchy spód. Rozprowadzamy je równomiernie szpatułką lub łyżką. Stworzą dosyć grubą warstwę, ale o to chodzi – szarlotka z papierówek ma mieć dużo nadzienia, sezonowe owoce grają tu pierwsze skrzypce. Posypujemy je białym lub brązowym cukrem.

Ewa Niepytalska

Krok 8:

Wyjmujemy pozostałe ciasto z lodówki. Będziemy je ścierać na tarce, więc upewnijmy się, że jest bardzo dobrze schłodzone. Można je na wszelki wypadek włożyć jeszcze na kilka minut do zamrażarki. Ścieramy bezpośrednio nad foremką z ciastem z jabłkami, poruszamy tarką dookoła, żeby równomiernie rozprowadzić kruszonkę. Alternatywnie, na wzór amerykańskiego apple pie, ciasto można pokroić w paski i przeplatać na wierzchu placka.

Ewa Niepytalska

Krok 9:

Pieczemy jabłecznik z papierówek przez około 50 minut w 180°C (tryb góra-dół). Ciasto z wierzchu powinno się ładnie zarumienić. Wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy, dopiero potem zdejmujemy obręcz, ostrożnie oddzielając wnętrze od metalu za pomocą szpatułki.

Ewa Niepytalska

Krok 10:

Reklama

Posypujemy szarlotkę cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka lub specjalnego przesiewaka. Możemy tez udekorować cytrynowym lukrem lub solonym karmelem. Opcjonalnie podajemy z kleksem bitej śmietany lub gałka lodów waniliowych.

Ewa Niepytalska
Reklama
Reklama
Reklama