W tym artykule:

  1. Jak zrobić kruchy spód? Skorzystajcie z metody 3xM
  2. Jak zrobić szarlotkę z pigwy?
  3. Przepis na szarlotkę z pigwy
Reklama

Szarlotka z założenia powinna być nadziana jabłkami, ale kto powiedział, że nie można jej wypełnić sezonową pigwą? W ten sposób powstanie tak zwana "pigwotka", choć niektórzy mówią też na ten deser "pigwecznik" co oczywiście nawiązuje do jabłecznika. Jakkolwiek nazywa się to ciasto, z pewnością zawsze wychodzi pyszne, bo lekko kwaskowata pigwa genialnie współgra ze słodkim kruchym spodem przygotowanym na bazie zasady 3M. Zobaczcie, jak łatwo i szybko robi się to ciasto i koniecznie wypróbujcie je na deser do kawy.

Jak zrobić kruchy spód? Skorzystajcie z metody 3xM

Klasyczny kruchy spód robi się zwykle z mąki pszennej, ale jeszcze lepszym pomysłem będzie kruche ciasto 3xM. Pod tą nietypową nazwą kryje się ciasto kruche z mieszanki mąki pszennej, migdałowej i kokosowej w stosunku 2:1:1. Taki zestaw sprawi, że spód wyjdzie nie tylko jeszcze bardziej chrupiący, ale dodatkowo nabierze ciekawszego aromatu i smaku. Kolejną korzyścią są też niewątpliwie walory dietetyczne, gdyż takie ciasto kruche z domieszką mąk orzechowych będzie miał mniej węglowodanów i genialnie sprawdzi się na przykład na diecie keto.

Gry macie już przygotowaną mieszankę mąk, musicie dorzucić do tego klasyczne składniki, takie jak zimne masło, cukier (lub inne ulubione słodzidło, takie jak ksylitol, erytrol lub stewia) oraz żółtka jaj. Do tego warto też sypnąć odrobinkę soli, która dodatkowo podbije słodycz masy. Wszystko to należy wstępnie posiekać nożem, a dopiero na sam koniec szybko zagnieść w dłoniach. Na koniec kruche ciasto dzielimy na dwie części, bo jedną z nich zużyjemy na spód, a drugą zetrzemy na tarce, aby stworzyć kruszonkę na wierzchu deseru.

Tak przygotowane kruche ciasto jak zawsze trzeba jednak jeszcze schłodzić, więc albo chowamy je na godzinę do lodówki, albo wybieramy wersję przyspieszoną i wkładamy masę do zamrażarki na 15-20 minut. Potem zostaje już tylko pieczenie, ale najpierw zajmijmy się nadzieniem pigwowym, bo to właśnie ono gra tu pierwsze skrzypce.

jabłka na szarlotkę

Jak zrobić szarlotkę z pigwy?

Aby przygotować nadzienie pigwowe, najpierw należy obrać pigwę z twardej skórki, a następnie wykroić gniazda nasienne. Później cały miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach lub bardzo drobno kroimy i przekładamy całą masę do garnka z grubym dnem. Tam zasypujemy pigwę cukrem i cynamonem oraz dodajemy trochę wody i wyciśnięty sok z cytryny, a potem gotujemy do miękkości, regularnie mieszając. Gdy pigwa będzie już gotowa, zdejmujemy ją z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Dopiero po przestygnięciu można ją wykładać na podpieczony spód, a następnie posypywać drugą częścią ciasta startego na tarce i zapiekać całość.

czekoladowa szarlotka

Przepis na szarlotkę z pigwy

Składniki:

na kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki migdałowej,
  • 100 g mąki kokosowej,
  • 200 g zimnego masła,
  • 4 żółtka jaj,
  • 7 łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

na nadzienie:

  • 1,5 kg owoców pigwy,
  • 1 cytryna,
  • 6 łyżek cukru,
  • duża szczypta cynamonu,
  • 50 ml wody.

dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Zacznijcie od wyrobienia ciasta kruchego, czyli posiekania zimnego masła z żółtkami, cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i mieszanką wszystkich mąk. Gdy masa zacznie się już łączyć, szybko zagniećcie ją w dłoniach, a następnie podzielcie gotową kulkę na dwie części. Obie z nich wstawcie do zamrażarki.
  2. Po 15-20 minutach wyjmijcie jedną część ciasta i rozwałkujcie je na równy spód. Wyłóżcie blachę ciastem i włóżcie ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
  3. W międzyczasie obierzcie pigwę, zetrzyjcie ją na tarce i przełóżcie do garnka z wodą, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Całość gotujcie do miękkości, a potem odstawcie do wystudzenia.
  4. Na podpieczony spód wyłóżcie wystudzoną pigwę, a następnie wyjmijcie z zamrażarki drugą część ciasta i zetrzyjcie je na tarce, tworząc drobną kruszonkę.
  5. Tak przygotowane ciasto ponownie włóżcie do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i pieczcie przez około 30 minut. Po tym czasie szarlotka z pigwą jest gotowa i wystarczy już ją tylko lekko przestudzić, a potem posypać po wierzchu cukrem pudrem.
szarlotka
Reklama
Reklama
Reklama