W tym artykule:

  1. Air Fryer Xiaomi Mi Smart - niezawodna pomoc w każdej kuchni
  2. Przepyszna szarlotka z Air Fryer z przepisu babci Ludmiły
Reklama

Szarlotkę przygotowuję zawsze z dwóch odmian jabłek. Szarej Renety i Alwy. To połączenie nadaje boski smak i kleistość, dlatego nie ma konieczności dodawania nawet szczypty mąki ziemniaczanej. Od lat w domu rodzinnym jest jedne przepis, z którego korzystają wszystkie ciocie. Ostatnio zmodyfikowałam sposób upieczenia i był to strzał w 10! Szarlotka z Air Fryer smakuje obłędnie.

Air Fryer Xiaomi Mi Smart - niezawodna pomoc w każdej kuchni

Air Fryer marki Xiaomi Mi Smart to mój najnowszy nabytek z Komputronika. Obecnie to sprzęt, którego używam dosłownie przy każdej możliwej okazji. Od pieczenia skrzydełek, po robienie stripsów, a nawet pieczenia ulubionych ciast. Szarlotka czy sernik wychodzą znakomite, a wszyscy w koło są przeszczęśliwi! Ma moc 1500W oraz maksymalną temperaturę 200 stopni Celsjusza. Pojemnik o pojemności 3,5 l mieści odpowiednią porcję produktów dla 1-2 osobowego gospodarstwa domowego. W łatwy i szybki sposób czyszczę wnętrze i jest gotowy do ponownego użycia.

Jak wspominają zadowoleni Klienci na stronie Komputronik.pl:

Doskonale się sprawdza. To już któryś sprzęt domowy od Xiaomi i po raz kolejny jestem zadowolona. Łatwa obsługa, dobre wykonanie. Zdecydowanie mogę polecić!

Rewelacyjna obsługa i nie zajmuje zbyt dużo miejsca. Sterowanie z apki jest bardzo intuicyjne i działa jak należy!

Łatwa w obsłudze frytkownica; wielkość idealna dla 1 - 2 osób; bardzo dobry produkt za rozsądną cenę.

Bardzo fajne urządzenie. Można w nim przygotować wiele smacznych potraw.

Rogaliki z airfryer

Przepyszna szarlotka z Air Fryer z przepisu babci Ludmiły

Nie ma nic lepszego niż szarlotka babci Ludmiły. Wzięłam przepis z jej starego zeszytu, prawie rozpadającego się pod jakimkolwiek naciskiem. Na delikatnie zażółconych kartkach skrywają się doskonałe przepisy, które były skrzętnie spisywane przez babcię oraz jej mamę.

To kolebka naszej rodzinnej tradycji, która jeszcze długo nie przeminie. Postanowiłam zrobić szarlotkę nie w piekarniku, a w air fryerze i to była doskonała decyzja! Tak chrupiącej i pachnącej szarlotki jeszcze w życiu nie jadłam! Ta zrobiona z pomocą frytkownicy beztłuszczowej jest wręcz idealna. Zobaczcie prosty przepis i tez wypróbujcie szarlotkę z airfryera.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 350 g mąki
  • 100 g masła
  • 150 g ksylitolu
  • 50 g smalcu lub margaryny
  • mus z jabłek kwaśnych typu Szara Reneta lub Alwa lub 5 jabłek startych na tarce
  • 2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Oddzielny żółtka od białek. Następnie przesiejcie mąkę do miski dwukrotnie. Pokrójcie w kostkę masło, smalec lub margarynę. Połączcie z ksylitolem oraz żółtkami. Dokładnie ugniećcie ręcznie lub za pomocą miksera. Jeżeli nie macie musu jabłkowego, obierzcie jabłka i zetrzyjcie na drobnych oczkach.

Odciśnijcie nieco soku - nie wylewajcie go, tylko wypijcie lub pozostawcie na zredukowany sos do szarlotki. Wyłóżcie formę papierem do pieczenia i nałóżcie połowę ciasta kruchego. Następnie posypcie bułką tartą.

Kolejno ułóżcie mus jabłkowy lub starte jabłka. Na koniec posypcie u góry kruszonką z drugiej części ciasta kruchego. Zamknijcie kosz air fryera i pieczcie w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 45 minut. Możecie wykorzystać program do pieczenia ciasta czy chleba.

Z pozostałego soku jabłkowego możecie zrobić sos - zagrzejcie go na patelni z 2 łyżkami cukru. Zredukujcie do momentu, aż powstanie delikatna, lepka maź.

suszenie grzybów
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama