W tym artykule:

  1. Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?
  2. Jak się lepi jagodzianki, aby były szczelne?
  3. Domowe jagodzianki - przepis
Reklama

Sezon na jagody nie trwa długo, więc wszyscy staramy się korzystać z niego, jak tylko się da. Co roku zajadamy się takimi pysznościami, jak pierogi z jagodami, różnego rodzaju ucierane ciasta i tarty, ale największym powodzeniem zdecydowanie cieszą się drożdżowe jagodzianki. Za takie pulchne bułeczki w cukierniach trzeba płacić grube pieniądze, dlatego warto ulepić je samodzielnie. Skorzystają na tym nie tylko nasze portfele, ale i podniebienia, bo gorące domowe bułeczki z jagodami zawsze smakują najlepiej. Aby wyszły idealne, trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach. Zobaczcie, jak zrobić jagodzianki, żeby ciasto nie popękało, a owoce nie wpłynęły.

Co zrobić, żeby jagody nie wypływały z bułek?

Zanim jednak przejdziemy do samego lepienia ciasta drożdżowego, najpierw zajmijmy się samym nadzieniem. Wiele osób po prostu faszeruje jagodzianki świeżymi lub mrożonymi jagodami z odrobiną cukru, jednak można to zrobić sprytniej. Wystarczy wymieszać jagody z odrobiną budyniu w proszku, a dzięki temu podczas pieczenia nadzienie zgęstnieje i nie będzie wypływało. Oczywiście zamiast budyniu możecie użyć zwykłej mąki ziemniaczanej, jednak ten proszek z torebki, oprócz samego zagęszczenia jagód, pozwoli dodatkowo podkręcić smak i aromat bułeczek.

Ile budyniu do jagód na jagodzianki? Nie przesadzajcie z ilością tego aromatycznego proszku, bo jego nadmiar wcale nie wyjdzie konsystencji owoców na dobre. Na każdą szklankę świeżych jagód w zupełności wystarczy 1 łyżeczka budyniu, a wtedy owocowe nadzienie zyska idealną gęstość i pięknie będzie trzymało się w bułeczkach.

jagodzianki

Jak się lepi jagodzianki, aby były szczelne?

Aby jagodzianki dobrze się formowały i szczelnie sklejały, ważne jest, aby podczas wałkowania i wykrajania, przykrywać resztę ciasta folią lub czystą ściereczką. Często bowiem bywa tak, że zanim ulepimy jedną blachę jagodzianek, to reszta masy zdąży już obeschnąć. Jeśli natomiast chodzi o samo sklejanie jagodzianek, to najlepiej najpierw mocno zlepiać je jak pierożka, a dopiero potem uformować z tego zgrabną bułeczkę. Tak przygotowane jagodzianki odstawiamy jeszcze do ponownego wyrośnięcia, czyli przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 20-30 minut, a dopiero potem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Zobaczcie dokładny przepis poniżej i spróbujcie sami.

domowe jagodzianki

Domowe jagodzianki - przepis

Składniki:

  • 2 szklanki świeżych jagód,
  • 2 łyżeczki budyniu waniliowego w proszku,
  • 0,5 kg mąki pszennej + odrobina do podsypywania blatu,
  • 3 jajka,
  • 30 g drożdży świeżych,
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml),
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, a następnie robimy w niej dołek i kruszymy tam drożdże. Następnie wsypujemy do dołka 150 g cukru i zalewamy wszystko ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Tak przygotowane składniki zostawiamy na około 10-15 minut, a w międzyczasie rozpuszczamy masło i odstawiamy je do wystudzenia.
  2. Po upływie tego czasu dodajemy do reszty składników sól i 2 jajka. Całość zaczynamy wyrabiać w dłoniach i stopniowo wlewamy wystudzone płynne masło. Gotowe ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe i nieprzewiewne miejsce. W tym czasie dokładnie myjemy i osuszamy jagody, a następnie mieszamy je w miseczce z resztą cukru i budyniem w proszku.
  3. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na 10 równych kawałków i każdy z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na kształt koła. Na środku takiego placuszka wykładamy jagody, a następnie składamy ciasto i dokładnie zlepiamy jego brzegi, jakbyśmy robili pierogi. Na koniec delikatnie formujemy sklejone ciasto na kształt bułeczki i układamy jagodzianki na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Tak przygotowane domowe jagodzianki smarujemy na górze ostatnim rozmąconym jajkiem, a następnie wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i pieczemy przez około 12 minut. Gorące bułeczki z jagodami odstawiamy do wystudzenia, a potem posypujemy po wierzchu cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama