Szmórowónô kapùsta to kaszubski specjał za grosze. Tylko 3 składniki, a smak doskonały

W tym artykule:
- Czym jest szmórowónô kapùsta?
- Jak się robi szmurowaną kapustę?
- Z czym podawać kapustę szmurowaną?
- Szmurowana kapusta - przepis
Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o przysmaku, jakim jest szmórowónô kapùsta, to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo omija was coś przepysznego i dodatkowo bardzo taniego oraz prostego w przygotowaniu. To regionalne danie zrobicie bowiem dosłownie z 3 składników i najprostszych przypraw, za to jego smak, aromat i konsystencja zachwycą was już od pierwszego kęsa. Poznajcie więc szmurowaną kapustę "od kuchni" i jak najszybciej zaproście ją na swoje stoły, a z pewnością nie pożałujecie.
Czym jest szmórowónô kapùsta?
Szmurowana kapusta to kaszubskie danie, które w 2001 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu kapusta duszona na wędzonce. Ale dlaczego kapusta nazywa się "szmurowana"? To słowo pochodzi z gwary kaszubskiej i oznacza po prostu duszenie na tłuszczu i niewielkiej ilości wody. Zobaczcie, jak zrobić to wyjątkowe regionalne danie i koniecznie go spróbujcie, bo zdecydowanie zasługuje ono na popularność w całej Polsce.

Jak się robi szmurowaną kapustę?
Taki przysmak sycił na długo i wychodził bardzo tanio, a przygotowywało się go zarówno na bazie kapusty białej, jak i kiszonej. Zawsze jednak stałym elementem przepisu był tu dodatek boczku i/lub wędzonej słoniny, a także cebuli, które nadawały cały smak i aromat. Do tego wystarczyły już tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz (opcjonalnie również cukier) oraz liść laurowy i ziele angielskie dla dodatkowego zapachu.
Całość można też opcjonalnie zagęścić prostą zasmażką z mąki, wody i tłuszczu, ale to już zależy tylko od tego, jaką konsystencję kapusty lubicie najbardziej. Z zasmażką czy bez, wszystko przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, a dokładny przepis znajdziecie poniżej.
Z czym podawać kapustę szmurowaną?
Tak przygotowana zasmażana kapusta z boczkiem świetnie smakuje sama w sobie, ale podaje się ją również jako dodatek do innych dań. Najlepiej pasuje do różnego rodzaju mięs, zarówno kotletów, jak i różnego rodzaju duszonych gulaszy czy rumianych pieczeni.
Innym świetnym połączeniem są też kluski z kapustą szmurowaną. Te najbardziej popularne to kaszubskie golce, czyli kluski z gotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się tu jednak również kluski żelazne, czyli takie na bazie surowych tartych kartofli. Próbujcie więc różnych opcji i sami wybierzcie jaki sposób podania będzie dopowiadał wam najbardziej. Najpierw przygotujcie szmurowaną kapustę i skosztujcie jej solo, bo tylko w ten sposób w pełni docenicie wszystkie jej walory.

Szmurowana kapusta - przepis
Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula,
- 150 g boczku wędzonego (można dodać też słoninę),
- 1 liść laurowy,
- 1-2 szt. ziele angielskiego,
- sól, pieprz i cukier do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną gotujcie na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie przykryjcie garnek i dalej podgrzewajcie całość.
- W międzyczasie obierzcie cebulę, drobno ją posiekajcie i podsmażcie na patelni razem z rozdrobnionym boczkiem lub słoniną. Podsmażone składniki dorzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie też ziele angielskie oraz liść laurowy i doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
- Wszystko duście na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut, regularnie mieszając kapustę. Gdy szmurowana kapusta będzie już miękka, podawajcie ją jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Źródło: gov.pl/web/rolnictwo


