W tym artykule:

  1. Czym jest szmórowónô kapùsta?
  2. Jak się robi szmurowaną kapustę?
  3. Z czym podawać kapustę szmurowaną?
  4. Szmurowana kapusta - przepis
Reklama

Jeśli jeszcze nigdy nie słyszeliście o przysmaku, jakim jest szmórowónô kapùsta, to koniecznie musicie nadrobić zaległości, bo omija was coś przepysznego i dodatkowo bardzo taniego oraz prostego w przygotowaniu. To regionalne danie zrobicie bowiem dosłownie z 3 składników i najprostszych przypraw, za to jego smak, aromat i konsystencja zachwycą was już od pierwszego kęsa. Poznajcie więc szmurowaną kapustę "od kuchni" i jak najszybciej zaproście ją na swoje stoły, a z pewnością nie pożałujecie.

Czym jest szmórowónô kapùsta?

Szmurowana kapusta to kaszubskie danie, które w 2001 roku zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się po prostu kapusta duszona na wędzonce. Ale dlaczego kapusta nazywa się "szmurowana"? To słowo pochodzi z gwary kaszubskiej i oznacza po prostu duszenie na tłuszczu i niewielkiej ilości wody. Zobaczcie, jak zrobić to wyjątkowe regionalne danie i koniecznie go spróbujcie, bo zdecydowanie zasługuje ono na popularność w całej Polsce.

kapusta

Jak się robi szmurowaną kapustę?

Taki przysmak sycił na długo i wychodził bardzo tanio, a przygotowywało się go zarówno na bazie kapusty białej, jak i kiszonej. Zawsze jednak stałym elementem przepisu był tu dodatek boczku i/lub wędzonej słoniny, a także cebuli, które nadawały cały smak i aromat. Do tego wystarczyły już tylko podstawowe przyprawy, czyli sól i pieprz (opcjonalnie również cukier) oraz liść laurowy i ziele angielskie dla dodatkowego zapachu.

Całość można też opcjonalnie zagęścić prostą zasmażką z mąki, wody i tłuszczu, ale to już zależy tylko od tego, jaką konsystencję kapusty lubicie najbardziej. Z zasmażką czy bez, wszystko przygotowuje się bardzo szybko i łatwo, a dokładny przepis znajdziecie poniżej.

Z czym podawać kapustę szmurowaną?

Tak przygotowana zasmażana kapusta z boczkiem świetnie smakuje sama w sobie, ale podaje się ją również jako dodatek do innych dań. Najlepiej pasuje do różnego rodzaju mięs, zarówno kotletów, jak i różnego rodzaju duszonych gulaszy czy rumianych pieczeni.

Innym świetnym połączeniem są też kluski z kapustą szmurowaną. Te najbardziej popularne to kaszubskie golce, czyli kluski z gotowanych ziemniaków. Świetnie sprawdzą się tu jednak również kluski żelazne, czyli takie na bazie surowych tartych kartofli. Próbujcie więc różnych opcji i sami wybierzcie jaki sposób podania będzie dopowiadał wam najbardziej. Najpierw przygotujcie szmurowaną kapustę i skosztujcie jej solo, bo tylko w ten sposób w pełni docenicie wszystkie jej walory.

kluski kaszubskie

Szmurowana kapusta - przepis

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 cebula,
  • 150 g boczku wędzonego (można dodać też słoninę),
  • 1 liść laurowy,
  • 1-2 szt. ziele angielskiego,
  • sól, pieprz i cukier do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną gotujcie na niewielkiej mocy palnika przez około 10 minut, a następnie przykryjcie garnek i dalej podgrzewajcie całość.
  2. W międzyczasie obierzcie cebulę, drobno ją posiekajcie i podsmażcie na patelni razem z rozdrobnionym boczkiem lub słoniną. Podsmażone składniki dorzućcie do garnka z kapustą. Dodajcie też ziele angielskie oraz liść laurowy i doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
  3. Wszystko duście na niewielkim ogniu jeszcze przez kilka minut, regularnie mieszając kapustę. Gdy szmurowana kapusta będzie już miękka, podawajcie ją jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Reklama

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo

Gotowana kapusta
Reklama
Reklama
Reklama