W tym artykule:

  1. Jak zrobić chleb łychą mieszany?
  2. Szybki chleb łyżką mieszany - dodatki
  3. Szybki przepis na chleb z ziarnami
  4. Inne proste przepisy na domowy chleb
Reklama

Każdy z nas ma swój własny ulubiony sposób na śniadanie i jedni wolą je na słodko, a inni na wytrawnie. Wielu z nas łączy jednak to, że kochamy zaczynać poranek od kromki świeżego chleba. Gdy na dodatek jest jeszcze ciepły i z chrupiącą skórką to mamy już absolutny hit na dobrze rozpoczęcie dnia. Nie każdy ma jednak czas i cierpliwość, aby wyrabiać ciasto na zakwasie, a potem czekać, aż odpowiednio długo będzie rosło. Dla takich osób najlepszym wyjściem będzie szybki chleb mieszany łychą, który zawsze się udaje i nie wymaga wiele pracy. Zobaczcie, jak go zrobić, a pokochacie taki wypiek od pierwszej kromki.

Jak zrobić chleb łychą mieszany?

Klasyczny przepis na domowy chleb wymaga dość długiego wyrabiania masy, a potem jeszcze dłuższego czekania, aż ciasto odpowiednio wyrośnie. Zwykle trwa to 1,5 godziny, ale można mocno skrócić ten czas, przygotowując szybki chleb łychą mieszany. Jak sama nazwa wskazuje, nie trzeba tu pracochłonnego wyrabiania ciasta w dłoniach, bo całość miesza się tylko do połączenia składników i odstawia do wyrośnięcia na jedyne 25 minut. Potem masę wystarczy już tylko przelać do foremek, znów zostawić na krótkie wyrastanie i piec.

Poniżej znajdziecie propozycje dodatków, jakie możecie dorzucić do takiego domowego ciasta na chleb oraz dokładne proporcje wszystkich składników i sposób przygotowania, pochodzący z facebookowego profilu @My Style, with Basia.

domowy chleb

Szybki chleb łyżką mieszany - dodatki

W tym przepisie autorka wykorzystuje zestaw chrupiących nasion, czyli sezam, siemię lniane i pestki słonecznika, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby modyfikować te składniki. Jeśli akurat nie macie pod ręką powyższych drobinek, możecie też zamiennie używać takich produktów jak:

  • czarnuszka,
  • pestki dyni,
  • orzechy włoskie,
  • suszona żurawina,
  • mak.
chleb z twarogu

Szybki przepis na chleb z ziarnami

Składniki (na 2 bochenki):

  • 1 kg mąki pszennej typ 550,
  • 2 - 3 łyżki otrębów lub płatków owsianych,
  • 1 litr ciepłej wody,
  • 45 g świeżych drożdży,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 50 g prażonych pestek słonecznika,
  • 20 g sezamu,
  • 10 g cukru,
  • 15 g soli.

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania 2 keksówek (28x9 cm) i wysmarowania ich masłem, a następnie wysypania płatkami owsianymi bądź otrębami.
  2. W misce wymieszajcie mąkę, wszystkie ziarna, cukier oraz sól i pokruszcie do tego świeże drożdże. Całość zalejcie ciepłą (ale nie gorącą) wodą i wymieszajcie drewnianą łyżką. Tak przygotowane ciasto na chleb przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 25 minut.
  3. Po tym czasie raz jeszcze przemieszajcie masę i przelejcie ją do keksówek. Wierzch każdego chlebka posypcie dodatkowo odrobiną ziaren i odstawcie je ponownie na 25 minut.
  4. Piekarnik rozgrzejcie do 230 stopni i włóżcie tam chleby na 30 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 200 stopni i pieczcie bochenki jeszcze przez około 15 minut.
  5. Upieczone chleby od razu wyjmijcie z blaszek i odłóżcie na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Źródło: Facebook: My Style, with Basia

Reklama
domowy chleb

Inne proste przepisy na domowy chleb

Zawijany chleb
Reklama
Reklama
Reklama