Szybki placek z brzoskwiniami to król letnich wypieków. Nie potrzebujesz miksera, wystarczy łyżka

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Dlaczego pokochasz ten szybki placek z brzoskwiniami?
- Przepis na placek z brzoskwiniami bez użycia miksera
- Jak udekorować placek na jogurcie z brzoskwiniami?
Chociaż brzoskwinie można dostać przez cały rok zanurzone w słodkim syropie, nic nie przebije smaku świeżych owoców. Kiedy tylko zaczyna się sezon, warto pospieszyć do najbliższego warzywniaka i kupić cały koszyk tego cennego składnika z włochatą skórką. Żeby za bardzo nie odwracać uwagi od jego smaku, najlepiej przygotować najprostszą możliwą bazę. Ciasto z brzoskwiniami wyjdzie wyjątkowo delikatne i puszyste, jeśli zrobicie je na jogurcie greckim.
Dlaczego pokochasz ten szybki placek z brzoskwiniami?
Najważniejsze powody, dla których każdy będzie chciał zapisać ten przepis w notatniku, podane są już w tytule. Po pierwsze, to placek ze świeżymi brzoskwiniami, których słodki, soczysty miąższ śni nam się zimą po nocach. Po drugie, ciasto jest niezwykle proste i nie wymaga użycia miksera. Dlaczego jeszcze ochrzciliśmy placek z brzoskwiniami królem weekendowych wypieków?
- Samo ciasto nie ma dużo cukru, dzięki czemu deser podkreśla naturalną słodycz brzoskwiń.
- Dodatek jogurtu greckiego sprawia, że placek jest delikatny i kremowy.
- Wymaga tylko minimum przygotowań. Brzoskwiń nie trzeba nawet obierać. Składniki miesza się w jednej misce.
- Nie trzeba czekać, aż całkowicie wystygnie, żeby je jeść. Jeszcze ciepłe będzie doskonale smakować z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
- Szczypta cynamonu i ekstrakt waniliowy, choć całkowicie opcjonalne, świetnie podkręcają smak ciasta z jogurtem.
- Nie wymaga specjalnych dekoracji, tak naprawdę wystarczy tylko posypać go cukrem pudrem.
- Z łatwością można z niego zrobić deser bez laktozy. Wystarczy podmienić jogurt grecki.
- Można zabrać je na piknik lub na słodką przerwę do pracy, bo nie musi stać w lodówce.
Przepis na placek z brzoskwiniami bez użycia miksera
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2/3 szklanki drobnego białego cukru (dodatkowo 2 łyżeczki do posypania owoców)
- ¾ szklanki jogurtu greckiego
- 3–4 brzoskwinie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- Opcjonalnie: ekstrakt lub cukier waniliowy, aromat migdałowy, cynamon
Przygotowanie:
- Wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej jajka i jogurt, żeby zyskały temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy tortownicę o średnicy 22 cm pergaminem.
- Myjemy brzoskwinie. Możemy je obrać, ale nie musimy. Przepoławiamy, wyjmujemy pestki. Kroimy owoce w dosyć grube plastry. Posypujemy cukrem. Delikatnie mieszamy.
- W jednej misce łączymy sypkie składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W drugiej mieszamy jajka, jogurt, cukier, sok i skórkę cytryny, aromaty. Dodajemy suche składniki do masy jajeczno-jogurtowej. Rozrabiamy drewnianą łyżką lub szpatułką. Ciasto będzie dosyć gęste, kremowe.
- Wykładamy połowę masę na szybki placek z brzoskwiniami do przygotowanej foremki. Umieszczamy na niej owoce. Przykrywamy je pozostałą masą. Na wierzchu rozkładamy resztę brzoskwiń. Pieczemy przez około 45 minut lub do suchego patyczka. Studzimy, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto się nie zaparzyło od spodu.
Jak udekorować placek na jogurcie z brzoskwiniami?
Co prawda ciasto nie wymaga specjalnych ozdób. Świetnie smakuje oprószone cukrem pudrem. Mimo to można się pokusić o proste dekoracje, najlepiej takie, które nie przyćmią świeżego smaku brzoskwiń. Polecamy eksperymentować z takimi dodatkami jak:
- szybki lukier z cukru pudru i kandyzowana skórka pomarańczowa,
- świeże zioła: tymianek, rozmaryn, bazylia, mięta, a także jadalne kwiaty, na przykład nasturcje,
- solony karmel – ciekawie podkreśli słodycz owoców,
- kruszonka – niezawodna dekoracja każdego ciasta z owocami, można do niej dodać pokruszone orzechy laskowe lub mąkę migdałową,
- krem z kwaskowego serka typu Philadelphia, ricotty lub mascarpone, taki jak do ciasta marchewkowego.

