Jak zrobić tort na szybko? 7 pomysłów na prosty urodzinowy wypiek

W tym artykule:
Każdemu zdarzają się takie sytuacje, kiedy nie wszystko idzie zgodnie z planem. Zamówienie na tort z cukierni z przyczyn niezależnych zostaje anulowane, a znajoma cukierniczka odpoczywa na urlopie. Chociaż tego nie planowaliśmy, bierzemy sprawy w swoje ręce. Czasu jest mało, więc myślimy o szybkim i łatwym torcie. Wbrew pozorom, to może się udać. W jaki sposób? Podajemy 7 sprawdzonych pomysłów na pyszny tort na szybko.
Szybki tort na biszkopcie
Wszystko zależy od tego, jaką ilością czasu dokładnie dysponujemy. Jeśli jesteśmy w stanie wygospodarować chwilę dzień przed imprezą i potem 30 min następnego dnia, możemy pokusić się o przygotowanie tortu na biszkopcie z prostym kremem, galaretką i owocami.
Niektórym przygotowanie idealnego ciasta przychodzi z łatwością, innym z odrobinę większym wysiłkiem. Osobom mniej doświadczonym w wypiekach cukierniczych polecamy osobny artykuł o tym, jak zrobić idealny biszkopt.
Nagrzewamy piekarnik, łączymy składniki na biszkopt, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, a po upieczeniu stopniowo studzimy. Przestudzone ciasto kroimy na blaty i nasączamy ponczem. Teraz potrzebujemy sprawdzonych pomysłów na szybki krem do tortu.
Pomysł nr 1: Bardzo łatwy tort z mascarpone
Najprostszy sposób na udany i szybki tort urodzinowy to biszkopt z kremem mascarpone. Przygotowanie takiego kremu jest banalnie proste i nie wymaga użycia żelatyny, ponieważ serek wystarczająco stabilizuje strukturę masy.
Do tego możemy dodać owoce, np. truskawki, maliny lub borówki. Dobrym pomysłem jest wymieszanie ich z częścią kremu, aby znalazły się także w środku tortu (jak w przepisie na tort z mascarpone i owocami). Najładniejsze okazy pozostawiamy do dekoracji.
Szybki i łatwy tort dla dziecka
Dużą popularnością wśród tortów dla dziecka, cieszą się biszkopty z lekkim kremem, owocami i galaretką. Blaty nasączamy ponczem z herbaty lub na bazie soku z cytryny, aby były wilgotne i przekładamy kremem. W wersji na szybko możemy pominąć tynkowanie i zrobić tort w stylu nacked cake. A jeśli chcemy zmienić smak tortu, wystarczy dodać mus owocowy, kakao lub roztopioną czekoladę. Poniżej sprawdzone propozycje na szybki tort dla dziecka na biszkopcie:
Pomysł nr 2: Tort z bitą śmietaną
Marzy nam się lekki tort śmietanowy z owocami? Nic prostszego! Są jednak dwie rzeczy, o których należy pamiętać:
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodajemy drobny cukier lub puder aż do uzyskania sztywnej konsystencji.
Owoce do tortu z bitą śmietaną powinny być umyte i dokładnie osuszone, aby nie rozwodniły kremu. Tort sprawnie składamy i umieszczamy w lodówce, aby masa jeszcze lepiej stężała.
Pomysł nr 3: Szybki tort z galaretką
Torty z galaretką owocową cieszą się dużą sympatią młodszych jubilatów. Orzeźwiająca i lekko kwaskowa warstwa dodatkowo świetnie przełamuje monotonię smaku. Przestudzoną, ale jeszcze nie do końca stężałą, galaretkę przekładamy na pierwszy blat. Co zrobić, aby galaretka nie wypłynęła? Wystarczy zabezpieczyć ranty kremem. Najłatwiej przełożyć go do rękawa cukierniczego i przy pomocy dowolnej końcówki zrobić ramkę wzdłuż krawędzi ciasta.
Przestudzoną i jeszcze płynną galaretkę możemy także dodać do kremu śmietankowego – to prosty sposób na zagęszczenie masy, co doskonale sprawdza się latem. Jeśli chcemy ustabilizować krem bez zmiany smaku, możemy dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Pomysł nr 4: Szybki tort malinowy
Już na samą myśl o torcie malinowym nasze kubki smakowe pracują na podwyższonych obrotach. Niestety, pełna wersja – z praliną pistacją i masą maślaną do tynkowania – wymaga zdecydowanie więcej czasu. Ale w wariancie na szybko wystarczy wymieszać krem śmietankowy ze świeżymi malinami i gotowe – pyszne i proste. Wierzch tortu tortu dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Pomysł nr 5: Szybki tort czekoladowy
Tort czekoladowy możemy w łatwy sposób przygotować na blatach z biszkoptu kakaowego. Do składników na ciasto dodajemy czubatć łyżkę kakao, reszta przepisu pozostaje bez zmian. Jeśli chcemy, aby blaty wyszły nam jeszcze bardziej czekoladowe, potrzebny jest dodatek roztopionej czekolady.
Blaty przekładamy kremem czekoladowym lub konfiturą morelą (jak w przepisie na tort Sachera). Wierzch dekorujemy bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Tort z kremem mascarpone, malinowy lub czekoladowy możemy przygotować także na blatach bezowych. Takie blaty możemy upiec samodzielnie lub kupić gotowe w cukierni – często są dostępne w zestawach, np. trzy duże blaty + minibezy do dekoracji. Jako tort rewelacyjnie sprawdza się popularna Pavlova lub Dacquoise (Dakłas) z kajmakiem, daktylami i orzechami włoskimi.
Szybki tort bez pieczenia
W końcu osobom, którym bardzo się spieszy, z pomocą przychodzą przepisy na szybkie torty bez pieczenia. Podstawą takiego tortu mogą być herbatniki lub biszkopty.
Pomysł nr 6: Szybki tort na biszkoptach
Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty – ciasno jeden obok drugiego. Następnie polewamy je ponczem i przekładamy masą na bazie kremówki. Śmietanę możemy wymieszać z serkiem mascarpone, żelatyną lub galaretką owocową. Dla orzeźwienia smaku sprawdzi się niewielki dodatek soku z cytryny. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami.
Szybkie i łatwe jest także przygotowanie warstwowego tortu tiramisu. To deser, który ucieszy wielbicieli klasycznych smaków. Biszkopty układamy w okrągłej blaszce, nasączamy kawą i przekładamy kremem na bazie żółtek z odrobiną likieru amaretto. Całość posypujemy startą na wiórki czekoladą.
Pomysł nr 7: Tort z galaretek
Osoby, które gustują w tortach z galaretkami, mogą pokusić się o zrobienie wielokolorowego tortu z galaretek. To prosta sprawa. Taki tort nie wymaga pieczenia ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jednak, aby warstwy były ładnie widoczne, potrzebne są czas i odrobina cierpliwości.

