W tym artykule:

  1. Szybkie ciasto na gofrach bez pieczenia
  2. Domowe gofry
  3. Dlaczego gofry wychodzą gumowe?
Reklama

W moim domu latem zawsze mama robiła ciasta bez pieczenia. Najczęściej to był sernik na zimno z truskawkami, albo pianka z galaretek. Na spodzie obowiązkowo herbatniki i przyznam szczerze, że te herbatniki nigdy za bardzo mi nie pasowały do delikatnej góry. Za twarde, za chrupkie, więc najczęściej oddzielałam spód i jadłam tylko górę.

Szybkie ciasto na gofrach bez pieczenia

Dlatego bardzo ucieszył mnie pomysł zastąpienia herbatników goframi. Posmarowane kremem szybko nabierają miękkości i sam ich smak pasuje idealnie do słodkich deserów. To też dobry pomysł na wykorzystanie tostera, który pewnie kupiony wiele lat temu zalega w kuchennej półce i po pierwszej ekscytacji i codziennym robieniu gofrów na okrągło, wylądował na końcu półki. Co ważne, nawet jeśli gofrownica nie robiła idealnie chrupkich gofrów - bo to najczęstszy problem, wynikający z mocy sprzętu, tutaj gofry nie muszą być idealne. I tak wylądują na dnie tortownicy, przykryte pyszną masą. Zobaczcie jak zrobić najlepsze ciasto na gofrach z pysznym kremem i bez pieczenia.

Do przygotowania tego deseru potrzebujecie:

  • ok 20-30 gofrów, w zależności od wielkości blachy
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaską łyżkę żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • Tarta czekolada (niekoniecznie)
  • dżem owocowy, lub świeże owoce

Gofry możecie kupić gotowe, ale warto wykorzystać schowany głęboko w szafce toster, by zrobić świeże i pyszne domowe gofry bez ulepszaczy i dodatków.

gęsty krem do tortu

Domowe gofry

  • 3 jajka
  • 375 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąka pszenna
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 5 g cukru
  • 1 szczypta soli

Wsypcie do miski przesianą mąkę, dodajcie szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszajcie. Do suchych składników dodajcie mleko, jajka, olej i mieszajcie energicznie, aż powstanie masa o jednolitej konsystencji. Ciasto na gofry odstawcie na 15-20 minut. Rozgrzejcie gofrownicę i pieczcie gofry przez 3-5 minut.
Gofry ułóżcie na kratce, by wystygły.

Gdy będziecie mieć już upieczone gofry, Do szklanki wlejcie około 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku i dodajcie 1 łyżkę żelatyny. Wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawcie do całkowitego przestudzenia.

Do wysokiego naczynia wlejcie słodką śmietankę, dodajcie serek mascarpone, cukier i mleko w proszku. Całość zmiksujcie przez chwilę na niskich obrotach. Naczynie odstawcie do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmijcie naczynie z kremem i ubijajcie 2-3 minuty mikserem na wysokich obrotach, aż krem zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Na koniec dolejcie przestudzoną żelatynę i wymieszajcie dokładnie krem.
Przygotujcie wysoką prostokątną tortownicę.
Dno wyłóżcie przestudzonymi goframi. Na gofry nałóżcie pierwszą warstwę kremu, posypcie pokruszoną czekoladą i rozsmarujcie warstwę dżemu, lub połóżcie owoce. Ponownie połóżcie gofry, krem, czekoladę i owoce.
Ciasto włóżcie do lodówki na 3-4 godziny.

Dlaczego gofry wychodzą gumowe?

Idealne gofry powinny być chrupiące na zewnątrz, miękkie, lekko wilgotne w środku i puszyste. Niestety, często nie udaje się uzyskać takiego ideału. Dlaczego?
W wielu przypadkach, winę za miękkie gofry ponosi słabej jakości gofrownica. Żeby gofry właściwie się upiekły, potrzebna jest odpowiednia temperatura. Dobra gofrownica powinna rozgrzewać się do ok. 190 stopni Celsjusza. Poza tym, powierzchnia płyt grzewczych musi nagrzewać się równomiernie. Tylko wtedy uda się zamknąć ciasto, ogrzać je i odparować wodę. Słaba gofrownica nie rozgrzeje płyt do właściwej temperatury, a ich powierzchnia nie będzie równomiernie ogrzewana. W rezultacie, gofry wyjdą gumowate. Wydłużenie czasu pieczenia nie sprawi, że gofry nabiorą chrupkości, a jedynie poskutkuje przypaleniem ciasta.

Reklama

Jaką mocą powinna mieć dobra gofrownica? 1300 W to wartość, która pozwoli przygotować idealnie chrupiące gofry. Zwracajcie więc uwagę na ten wskaźnik przy zakupie sprzętu, by potem nie być rozczarowanym.

Reklama
Reklama
Reklama