Szybkie ciasto z agrestem piekę w leniwe dni. Nie zdążę nawet oprószyć cukrem pudrem, a już znika z blachy
- Ewa Niepytalska

Składniki na szybkie ciasto z agrestem
- 800 g agrestu
- 200 g masła
- 320 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- 180 g drobnego białego cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Cukier puder do posypania
Jak zrobić placek z agrestem?
Krok 1:
Myjemy agrest w zimnej wodzie i odsączamy go. Można wykorzystać zarówno zieloną, jak i czerwoną odmianę owocu. Oczyszczamy każdą kuleczkę z resztek dna kwiatowego i ogonka. Wydaje się to żmudną czynnością, ale warto ją starannie wykonać, bo te części agrestu potrafią być twarde i nieestetyczne. Nie chcemy, żeby znalazły się na puszystym placku.

Krok 2:
Wkładamy masło do rondelka. Podgrzewamy je powoli, aż całkowicie się roztopi. Nie czekamy dłużej, bo inaczej spieni się i zmieni kolor. Żeby równomiernie i dosyć szybko zmieniało konsystencję, możemy je wcześniej pokroić w niewielką kostkę. Odstawiamy je do przestudzenia. Nie powinno być gorące, kiedy dodajemy je do masy, ale ma pozostać płynne. Masło można też włożyć do szklanej lub plastikowej miarki i roztopić je w kuchence mikrofalowej.

Krok 3:
Przesiewamy mąkę pszenną (najlepiej tortową, typ 450) przez gęste sito, żeby ją napowietrzyć i pozbyć się grudek. Dzięki temu szybkie ciasto z agrestem wyjdzie lekkie i puszyste. Dodajemy proszek do pieczenia. Mieszamy. W tym momencie możemy też dodać inne sypkie składniki, na przykład przyprawy korzenne.

Krok 4:
Wybijamy jajka do dużej miski. Zadbajmy o to, żeby miały temperaturę pokojową. Trzeba wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki lub umieścić je na kilka minut w ciepłej wodzie. Warto wykorzystać jajka z ekologicznej hodowli kur. Optymalny rozmiar to M, co oznacza, że jedna sztuka po wybiciu powinna ważyć około 52 g.

Krok 5:
Wsypujemy do jajek drobny biały cukier (szybciej się rozpuści i pomoże stworzyć perfekcyjnie puszystą masę). Miksujemy na wysokich obrotach przez minimum 5 minut. Zauważymy, że zawartość miski powiększa objętość i zmienia kolor na jaśniejszy. Kiedy masa będzie już lekka i puszysta, cienkim strumieniem wlewamy roztopione masło, nie przerywając miksowania (alternatywnie można wykorzystać neutralny w smaku olej, na przykład rzepakowy lub z pestek winogron, wtedy ciasto nie będzie zawierało laktozy). Dodajemy esencję waniliową. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy masę szpatułką (lub mikserem na niskich obrotach) do połączenia składników.

Krok 6:
Wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 24x36 cm. Można też wybrać nieco mniejszą blaszkę (na przykład kwadratową o boku 24 cm), ale placek z agrestem będzie wtedy wyższy i nie każdego zadowoli taka proporcja ciasta do owoców w jednym kawałku. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 165°C (z termoobiegiem). Wykładamy masę do foremki. Rozsmarowujemy ją szpatułką równomiernie po całym spodzie. Na wierzchu umieszczamy agrest. Starannie ułóżmy kuleczki, jedna obok drugiej (kiedy zabraknie miejsca, z części owoców można stworzyć druga warstwę). Nie trzeba ich wciskać w ciasto, same się w nim lekko zatopią, kiedy zacznie rosnąć w piekarniku.

Krok 7:
Wkładamy szybkie ciasto agrestowe na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli nic nie przykleja się do wbitej w środek placka wykałaczki, możemy wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i odstawiamy je do wystudzenia. Jeśli mamy taką możliwość, wyjmijmy je z foremki i połóżmy na kratce cukierniczej.

Krok 8:
Kiedy placek całkowicie wystygnie, możemy zabrać się za dekorowanie. Najlepszym sposobem na szybkie ciasto z agrestem jest po prostu oprószenie go cukrem pudrem (dosyć obficie, bo ten zapomniany owoc jest dosyć cierpki). Innym pomysłem jest posypanie go maślaną kruszonką z orzechami włoskimi i płatkami owsianymi. Równie dobrze sprawdzi się szybki lukier z cukru pudru – na pewno będzie dobrą przeciwwagą dla kwaskowego agrestu.


