W tym artykule:

  1. Składniki na szybkie ciasto z malinami i mascarpone
  2. Jak zrobić szybkie ciasto z malinami i mascarpone
Reklama
Angelika Grabowiecka

Szybkie ciasto z malinami i mascarpone króluje na letnich stołach. Najlepiej smakuje ze świeżymi, krajowymi owocami. Ale nie ma co panikować, w ten sam sposób zrobicie je z importowanymi. Podobny efekt uzyskacie z mrożonymi - tylko trzeba je wcześniej wyjąć i ogrzać w temperaturze pokojowej. W tym przypadku może pojawić się problem z opanowaniem nadmiaru soku. Ale możecie spróbować obtoczyć je w mące ziemniaczanej. Alternatywnie, możecie zrobić z nich szybki sos z dużymi kawałkami owoców. Tu najważniejsze jest mieszanie, nic się nie może przypalić, podgrzewanie na małym ogniu i redukcja płynu.

Składniki na szybkie ciasto z malinami i mascarpone

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka - średnie lub duże
  • 70 g drobnego cukru
  • 70 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g kakao
  • 12 g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego
  • 30 ml oleju roślinnego, na przykład rzepakowego lub roślinnego
  • szczypta soli

Składniki na krem mascarpone:

  • 600 ml śmietanki 30-36% (kremówki)
  • 250 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 8 g żelatyny
  • 60 ml wody

Dodatkowo:

  • 500 g świeżych malin
  • starta czekolada, gorzka lub deserowa - do posypania wierzchu

Jak zrobić szybkie ciasto z malinami i mascarpone

Krok 1:

Biszkopt: białka oddzielcie od żółtek (odłóżcie je na później). Do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie je na sztywno. Potem dosypcie cukier, łyżka po łyżce, po każdej porcji miksujcie przez chwilę. Kontynuując, ale już na małych obrotach i dołóżcie po 1 żółtku.

Krok 2:

Do oddzielnej miski przesiejcie mąkę, skrobię (lub budyń) i kakao, wymieszajcie. Następnie przesypcie je do masy jajecznej, najlepiej porcjami. Składniki mieszajcie drewnianą łyżką lub szpatułką. Wlejcie 30 ml oleju, miksujcie dosłownie przez pół minuty.

Żelatynę wsypcie do 60 ml ciepłej, ale nie gorącej, wody. Mieszajcie dopóki się nie rozpuści, a potem czekajcie, aż się wystudzi. Piekarnik nagrzejcie do 175°C w trybie pieczenia góra-dół. W tym czasie dno formy wyłóżcie papierem do pieczenia. Przelejcie do niej ciasto, wyrównajcie i wsadźcie na środkową półkę piekarnika. Pieczcie przez 30 minut, w razie potrzeby wydłużcie czas. Zastosujcie metodę suchego patyczka (piekarnik otwórzcie tylko tyle, żeby udało nam się wbić patyczek), ciasto jest gotowe, gdy nie widać na nim surowej masy. Jak ciasto się już upiecze, uchylcie piekarnik na 5 minut, zostawcie tylko niewielki otwór. Potem możecie już je wyjąć z piekarnika. Warto od razu przełożyć biszkopt na kratkę cukierniczą na czas studzenia. Schłodzony przekrójcie kroimy na pół, mają powstać 2 równe blaty.

Do miski przelejcie kremówkę, dołóżcie mascarpone i miksujcie aż powstanie gęsty krem. Przesiejcie cukier puder, możecie to zrobić bezpośrednio do miski. Powoli wlewajcie żelatynę – cały czas miksujcie.

Reklama

Maliny umyjcie delikatnie i osuszcie. Zetrzyjcie czekoladę (lub bardzo drobno posiekajcie) - zamiast posypki, możecie zrobić polewę czekoladową. 1/4 kremu odłóżcie na później. Pozostały podzielcie na pół. Jedną częścią posmarujcie biszkopt. Na kremie równomiernie ułóżcie maliny (część zostawcie od ozdobienia wierzchu ciasta). Ostrożnie wyłóżcie drugą część masy z mascarpone (uważajcie na to, żeby zbytnio nie uszkodzić owoców). Połóżcie na nim drugi blat. Wierzch posmarujcie pozostałym kremem i posypcie go czekoladą.
Szybkie ciasto z malinami i mascarpone schłodźcie w lodówce przez całą noc. A jeśli jesteście bardzo niecierpliwi, to na początek wystarczy 1 godzina, po prostu warstwy nie stężeją zbyt mocno, ale będzie dało się je jeść.

Reklama
Reklama
Reklama