W tym artykule:

  1. Składniki na ciasto ucierane z gruszkami i budyniem
  2. Jak zrobić ciasto ucierane z gruszkami i budyniem?
  3. Z czym podać gruszkowe ucierane ciasto?
Reklama

Gruszki kojarzą się z niebanalnymi propozycjami. W zasadzie nie wiadomo dlaczego tak jest. Jeśli zrobicie je ze śliwkami lub z jabłkami, to będzie tak swojsko i sielsko. A gruszki? Może tak być dlatego, że po prostu rzadziej je wybieramy do wypieków, kompotów, soków i przetworów. Ciasto ucierane z gruszkami i budyniem będzie jeszcze bardziej wyjątkową propozycją, gdy podacie je w towarzystwie deserowych dodatków.

Składniki na ciasto ucierane z gruszkami i budyniem

  • 250 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka lub 5 średnich
  • 260 g mąki pszennej, najlepiej typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru – jeśli nie lubicie słodkich wypieków, dosypcie go mniej, nawet przy 100 g będzie czuć słodycz
  • 140 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (2 opakowania)
  • 750 ml mleka
  • 1 kg gruszek
  • szczypta soli
brzoskwiniowe ciasto pod kruszonką

Jak zrobić ciasto ucierane z gruszkami i budyniem?

  1. Budynie ugotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu, użyjcie 750 mleka. Odstawcie do wystudzenia. Na górze warto rozwinąć folię spożywczą, ale tak, żeby dotykała powierzchni masy. Inaczej powstanie nieprzyjemny kożuch.
  2. Gruszki umyjcie, obierzcie cienko, ostrym nożykiem lub obieraczką do warzyw. Pokrójcie je na ćwiartki i usuńcie gniazda nasienne.
  3. Jajka dokładnie umyjcie, oddzielcie białka od żółtek.
  4. Mąkę i proszek do pieczenia przesiejcie.
  5. Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni Celsjusza.
  6. Miękkie masło przełóżcie do miski, wsypcie cukier i zacznijcie ucierać. Dodawajcie po 1 żółtku – nie przerywajcie miksowania. Partiami wsypujcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gładka.
  7. Białka przełóżcie do większego naczynia, miski lub pojemnika z wyposażenia blendera. Dosypcie szczyptę soli. Zacznijcie ubijać, najpierw na najmniejszych obrotach, potem stopniowo jest zwiększajcie. Masa białkowa powinna być sztywna, gładka i błyszcząca. Jak to poznać? Na spodzie naczynia nie może być płynnych białek. Nie może się też przemieszczać, nie powinna zmienić miejsca nawet, gdy odwrócicie ją do góry nogami.
  8. Pianę ostrożnie przenieście do masy z masłem, połączcie je, ale delikatnie, żeby jak najmniej naruszyć strukturę piany. Mieszajcie drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką, nie można bezwzględnie użyć miksera. Ciasto ucierane powinno wyjść dość gęste.
  9. Blachę do pieczenia o wymiarach, około 21x21 cm (może też być większa) wyłóżcie papierem do pieczenia. Jeśli arkusz ucieka wam z foremki, to zgniećcie go w kulkę i pościskajcie kilka razy. Problem powinien zniknąć. Dodatkowo możecie złapać go na brzegach spinaczem, łącząc go z blaszką.
  10. Na dno blaszki przełóżcie połowę ucieranego ciasta, rozsmarujcie je równomiernie. Na nim połóżcie gruszki, tak, żeby później były w każdym odkrojonym kawałku. Wyłóżcie też zimny budyń, rozsmarujcie go delikatnie. A na nim pozostałą część utartego ciasta z białkami. Róbcie to powolutku, żeby nie pociągnąć za nim warstw, które są pod spodem.
  11. Jeśli macie ochotę na bardzo wykwintną wersję, to zróbcie pyszną posypkę. Do miski wsypcie 100 g płatków migdałowych, 50 g orzeszków piniowych, dołóżcie jeszcze 50 g płynnego miodu (jeśli nie macie, to ten o stałej konsystencji rozpuście w rondelku, na bardzo małym ogniu).
  12. Ciasto ucierane z gruszkami włóżcie do piekarnika na 60 minut.

Z czym podać gruszkowe ucierane ciasto?

Jest tak dobre, że niczego więcej do niego nie potrzeba. Ale jeśli chcecie, żeby było bardziej wyjątkowo, to zróbcie migdałową kruszonkę, opisaną powyżej lub przestudzone po prostu posypcie cukrem pudru. Sprawdzi się ten klasyczna kruszonka. Jeśli nie będzie waszym pierwszym wyborem, to nic straconego, możecie ją zrobić też na patelni i potem posypać nią ciasto. W wersji na ciepło świetnie smakuje z gałką domowych lodów śmietankowych lub waniliowych, z większym kleksem z bitej śmietany (lody i śmietankę możecie posypać kruszonką – wariant dla niezdecydowanych), z polewą czekoladową lub starym dobrym lukrem z cukru pudru.

ciasto jogurtowe
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama