W tym artykule:

  1. Sentymentalny przepis na sernik Szymona Majewskiego
  2. Jak zrobić sernik? Szymon Majewski nigdy nie dodaje 1 popularnego składnika
  3. Przepis na sernik Szymona Majewskiego
  4. Inne przepisy z serniki
Reklama

Sernik to taki sentymentalne ciasto, które w wielu z nas uruchamia wspomnienia z dzieciństwa. Oczywiście w dorosłym życiu również sami pieczemy takie pyszności, ale najczęściej właśnie według przepisów naszych mami babć. Tak też robi Szymon Majewski, który podzielił się ostatnio z widzami maminą recepturą na najlepszy sernik. Zobaczcie, co obowiązkowo musi znaleźć się w misce z taką masą, a czego zdecydowanie lepiej nie dodawać.

Sentymentalny przepis na sernik Szymona Majewskiego

W sieci oraz przeróżnych książkach kucharskich znajdziemy dziesiątki przepisów na serniki, ale zwykle te najlepsze pochodzą ze starych zeszytów naszych mam i babć. Taką recepturę ma też Szymon Majewski i podzielił się nią z widzami jednego z popularnych programów śniadaniowych. Dziennikarz i prezenter pokazał schowaną w szkatułce karteczkę, na której jego żona spisała sprawdzoną recepturę teściowej, czyli pani Marii Majewskiej. Już po samym papierze doskonale widać, że przepis ten jest często wykorzystywany w domu i nie ma co się dziwić, bo gotowy sernik wygląda zachwycająco.

sernik

Jak zrobić sernik? Szymon Majewski nigdy nie dodaje 1 popularnego składnika

Na niewielkim skrawku papieru można było zobaczyć dość krótką notatkę z prostym przepisem na idealnie kremowe i pięknie wyrośnięte ciasto. Znajdziemy tam podstawowe produkty, takie jak biały ser, jajka, masło, mąka ziemniaczana i cukier. Sam Szymon Majewski przyznał jednak, że oryginalny przepis mamy został przez niego nieco zmodyfikowany i zmniejszyła się w nim ilość cukru czy mąki. Oryginalna receptura zakładała użycie całej kostki tłuszczu, jednak obecnie rodzina Szymona Majewskiego używa już tylko 3/4 takiej ilości. Oprócz tego dziennikarz zwraca też uwagę, że do tego sernika absolutnie nie dodaje się proszku do pieczenia, a ciasto i tak "rośnie w oczach". Zobaczcie, jak zrobić taki doskonały sernik krok po kroku i spróbujcie tego ulubionego deseru prezentera.

sernik z mlekiem w proszku

Przepis na sernik Szymona Majewskiego

Składniki:

  • 1 kg białego sera,
  • 8 jajek,
  • 1 kostka masła,
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1-1,5 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • bułka tarta do wysypania blachy.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni, a następnie zmniejszcie temperaturę do 180 stopni.
  2. Masło rozpuśćcie w rondelku i odstawcie do wystygnięcia. Jajka wybijcie do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek.
  3. Białka ubijcie na sztywną pianę, a żółtka oddzielnie utrzyjcie z cukrem.
  4. Do utartych żółtek dodajcie ser i zmiksujcie całość, a następnie wlejcie tam płynne ostudzone masło i wsypcie szczyptę soli.
  5. Na koniec połączcie z serową masą ubitą pianę z białek i delikatnie połączcie całość.
  6. Blachę wysmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą. Następnie przelejcie do niej masę sernikową i włóżcie ciasto do piekarnika na około 40-50 minut.
sernik z wiaderka

Inne przepisy z serniki

Gdy spróbujecie tego sernika z pewnością zostanie on z wami na dłużej, jednak aby taki deser zbyt szybko się wam nie znudził, przygotowujcie do zamiennie z innymi serowymi przysmakami. Wśród najlepszych receptur na serniki z całego świata, na szczególną uwagę zasługują:

A jeśli lubicie testować różne wariacje smakowe i szukacie inspiracji do tworzenia nietypowych serników, to z pewnością przypadną wam do gustu także:

Reklama
sernik z brzoskwiniami
Reklama
Reklama
Reklama