Szynka pieczona wg przepisu sprzed 700 lat. Uwiniecie się w godzinkę

W tym artykule:
Taką pieczeń możecie śmiało przygotować na świąteczny stół. Dostępne wtedy przyprawy bez problemu dostaniecie również i dziś. Pieczeń z szynki zarówno na ciepło - po dworsku, np. z sosem grzybowym i buraczkami, jak i na zimno, w wersji współczesnej. Plastrami zimnej szynki posmarowanej np. żurawiną lub sosem chrzanowym, możecie przełożyć ciabattę lub bagietkę - na zmianę z sałatą i innymi warzywami. Opiekane kanapki z taką szynką również będą pyszne.
Szynka na bogato - co jadano w średniowieczu?
W pańskich i arystokratycznych domach codzienny jadłospis był dość urozmaicony. Spośród mięs sięgano głównie po drób i dziczyznę. Dla wszystkich dostępne były ryby i wieprzowina - choć najubożsi jadali je najrzadziej. Popularne były również sery - nie tylko twaróg, ale również sery dojrzewające i wędzone.
Władysław Jagiełło podobno bardzo lubił pierogi z serem, a poza tym ryby. Na deser jadł kisiel lub cukierki, które wyrabiał dla niego aptekarz z cukru i cynamonu i innych przypraw, np. anyżu. Zamiast pieprzu, który był wówczas bardzo drogi, używano gorczycy. Po wielkopańsku, możecie też użyć pieprzu, który wówczas był bardzo drogi. Przyprawy, w których piecze się szynka, były używane również w średniowieczu. Musztarda to nie pomyłka - była produkowana na potrzeby elit już w XIV wieku. A my robimy porządną, „pańską” szynkę.
Na pieczeń z szynki z poniższego przepisu mogli sobie pozwolić nieliczni. Współcześnie stać na nią również i was, bez specjalnego zaciskania pasa. Jeśli kupicie 1 kg dobrej szynki wieprzowej, pieczeń wyjmiecie z piekarnika za godzinę. Marynowanie mięsa nie jest konieczne. Jeśli zdecydujecie się na większy kawałek, na pieczenie każdego nadprogramowego 1 kg mięsa liczcie dodatkową 1 godzinę.

Szynka pieczona jak sprzed 700 lat - przepis
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki mielonych nasion jasnej gorczycy (lub pieprzu)
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie szynkę pod bieżącą wodą i osuszcie dokładnie papierowym ręcznikiem. Szynka na pieczeń powinna być jak najlepiej osuszona sucha. Owińcie mięso naturalnym sznurkiem jutowym.
- W misce wymieszajcie wyciśnięty przez praskę czosnek, olej, miód i musztardę. Do drugiej miseczki wsypcie wszystkie pozostałe przyprawy.
- Natrzyjcie mięso marynatą i obsypcie je z każdej strony przyprawami, dociskając do powierzchni mięsa.
- Przełóżcie mięso do naczynia żaroodpornego i podlejcie ok. 1/2 szklanki wody lub bulionu.
- Pieczcie pod przykryciem przez godzinę w temp. 180 st. C. Co jakiś czas zaglądajcie do mięsa i podlewajcie je sosem, który zbierze się na dnie naczynia.
- Na kwadrans przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywkę i zrumieńcie szynkę z wierzchu.
- Po upieczeniu wyjmijcie szynkę z piekarnika i odstawcie na 15 minut, by mięso odpoczęło.
- Usuńcie sznurek i podawajcie z ulubionymi dodatkami.


