W tym artykule:

  1. Jak zrobić marynatę do kotletów schabowych?
  2. Jak długo marynować schab na kotlety?
  3. Jak smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie?
Reklama

Dobre kotlety schabowe powinny być kruche i soczyste w środku, a na zewnątrz otoczone chrupiącą, złocistą panierką. Aby osiągnąć taki efekt nie wystarczy jednak samo rozbicie, przyprawianie i panierowanie mięsa. Przed wrzuceniem kotletów na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dobrze jest jeszcze dodatkowo wymoczyć je w marynacie, ale nie byle jakiej. Zobaczcie, jaki składnik musi mieć zalewa do schabu, aby idealnie zmiękczała mięso. Tylko dzięki niemu kotlety będą dosłownie same rozpadały się pod naciskiem widelca i rozpływały w ustach.

Jak zrobić marynatę do kotletów schabowych?

Aby kotlety schabowe po usmażeniu zachwycały miękkością i kruchością, mięso trzeba oczywiście najpierw dobrze rozbić, ale potem warto je jeszcze dodatkowo zamarynować. W czym je namoczyć, żeby nabrały odpowiedniej konsystencji? Wiele osób marynuje schab w mleku, ale jest jeszcze lepsza metoda. Wystarczy wymieszać wodę, ocet, sól oraz odrobinę cukru, a do tego dosypać suszony majeranek i zmiażdżony ząbek czosnku. W ten sposób powstanie szybka marynata do schabu, które genialnie zmiękcza mięso i nadaje mu mnóstwo smaku oraz aromatu. Najważniejszy jest tu właśnie ocet, gdyż ten kwaśny płyn pomaga rozkładać białka mięsa, jednak jeśli akurat nie macie pod ręką octu, możecie zastąpić go sokiem z cytryny lub winem, a zadziała to dokładnie w ten sam sposób.

Mocząc kotlety schabowe w marynacie, trzeba też trzymać się dokładnych proporcji, a tylko wtedy zalewa odpowiednio zadziała na mięso. Zapamiętajcie więc, aby na 0,5 kg schabu przygotować:

  • 500 ml wody,
  • 1 łyżkę soli,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 łyżeczkę octu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki majeranku suszonego.
kotlety schabowe

Jak długo marynować schab na kotlety?

Ważne jest jednak, aby kotlety schabowe odpowiednio długo leżały w takiej mieszance, więc pamiętajcie, aby przygotować je z odpowiednim wyprzedzeniem. Mięso musi się bowiem marynować co najmniej kilka godzin, ale najlepiej robić to całą noc, a jeśli macie taką możliwość, to nawet przez pełną dobę. Oczywiście w tym czasie schab w marynacie musi być schowany w lodówce i najlepiej, aby naczynie z takim mięsem w zalewie było szczelnie zamknięte lub chociaż dokładnie przykryte folią spożywczą. A gdy mamy już tak przygotowany marynowany schab, zostaje już tylko panierowanie i smażenie. Zobaczcie więc, jak zrobić to w prawidłowy sposób.

kotlety schabowe

Jak smażyć kotlety schabowe, żeby wyszły idealnie?

Dobrze zamarynowane mięso zostaje już tylko zapanierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Tak przygotowane kotlety schabowe od razu powinny być smażone, gdyż długo leżąca panierka stanie się wilgotna i nie będzie już tak smaczna po obróbce termicznej. Pozostaje jednak kwestia, na czym smażyć kotlety schabowe? W tym celu sprawdzi się zarówno olej rzepakowy jak i masło klarowane, ale zdecydowanie najlepszym wyborem jest stary, dobry smalec.

Reklama

Jak dobrze usmażyć kotleta schabowego? Panierowane mięso należy wkładać na rozgrzany tłuszcz, ale potem już nieco zmniejszyć moc palnika i smażyć kotlety na średnim ogniu. Oczywiście dokładny czas zależy do wielkości i grubości kotleta, ale zwykle jest to od 2 do 5 minut z każdej strony. Najlepiej więc na bieżąco obserwować schabowe i na podstawie ich konsystencji i koloru panierki samodzielnie ocenić, czy są już gotowe do zdjęcia z patelni, czy potrzebują jeszcze chwili obróbki.

schabowy
Reklama
Reklama
Reklama