W tym artykule:

  1. Jak zrobić surówkę z białej kapusty, aby zachwycała smakiem?
  2. Weselna surówka z kapusty - przepis
  3. Inne przepisu na surówki do obiadu
Reklama

Surówki to klasyczny dodatek do każdego obiadu, dlatego często podajemy przepisy na te warzywne mieszanki, aby nie było nudno. Najczęściej bazą do takich kompozycji jest marchewka, ogórek, pomidor oraz kapusta i to właśnie ten ostatni wybór bierzemy dzisiaj na warsztat. Nie będzie to jednak zwykła surówka z białej kapusty, ani żaden colesław, tylko coś znacznie smaczniejszego. Weselna surówka obiadowa to autentyczny przepis sprzed lat, który kiedyś królował na imprezowych stołach, a potem przeszedł do codziennego menu.

Jak zrobić surówkę z białej kapusty, aby zachwycała smakiem?

Klasyczna surówka z kapusty ma w sobie zwykle majonez lub prosty dressing z oliwy i soku z cytryny. Jeśli natomiast chodzi o dodatki, to najczęściej w tej roli pojawia się jabłko, a można to zrobić jeszcze smaczniej. Oprócz niego, warto bowiem wymieszać poszatkowaną kapustę z drobno pokrojonymi ogórkami konserwowymi, czerwoną cebulą i czosnkiem. Taki zestaw doda całości głębokiego smaku i aromatu, a dodatkowo sprawi, że surówka z kapusty będzie kolorowa, przez co pięknie zaprezentuje się na talerzach.

Do tego jeszcze tylko szybki sos z majonezu i śmietany, a w ten sposób powstanie surówka weselna. Sama nazwa wzięła się od tego, że ponoć kiedyś serwowało się taki przepis właśnie na weselach, a tę informację podaje autorka na serwisie obżarciuch.pl, skąd zaczerpnęliśmy poniższy przepis. Jak sama pisze, jej mama dostała ten przepis od Pani, która była kiedyś kucharką na tego typu przyjęciach, a taki dodatek do obiadu zawsze znikał tam błyskawicznie z talerzy.

Teraz jednak "weselna surówka" może być codziennością i świetnie sprawdzi się do każdego kotleta, ryby czy dań warzywnych. Zobaczcie dokładny przepis i spróbujcie sami, a od razu pokochacie ten smak. Jest duża szansa, że wyprzedzi on wszelkie inne surówki.

szpajza

Weselna surówka z kapusty - przepis

Składniki:

  • 600 g białej kapusty,
  • 2 niewielkie jabłka,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę pozbawiamy zewnętrznych liści, a następnie szatkujemy. Jabłka i cebulę obieramy, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Podobnie rozdrabiamy ogórki konserwowe, a czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy w dużej misce razem ze śmietaną, majonezem i przyprawami.

Tak przygotowana surówka z kapusty jest oczywiście od razu gotowa do podania, jednak najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. W miarę możliwości zróbcie ją więc z wyprzedzeniem około 2-3 godzin, aby wszystkie smaki mogły się dobrze ze sobą przegryźć.

Źródło: obzarcicuh.pl

kotlet dowolaj

Inne przepisu na surówki do obiadu

Taka weselna surówka smakuje przepysznie, ale z czasem i ona już się wam przeje, dlatego warto znać inne pomysły na pyszne dodatki do obiadu. W tej roli genialnie sprawdzą się też poniższe przepisy:

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama