Letnia zupa rządzi się własnymi prawami. Zamiast ciężkich i gęstych zup na talerzach lądują lekkie chłodniki, ogórkowa, czy kalafiorowa. Ale jest jedna zupa, która różni się od wszystkich innych. A do jej przygotowania potrzebne są zupełnie inne składniki, niż klasyczne.

Reklama

Dla wielu osób ta zupa to bardziej wykwintna zupa mleczna znana z czasów dzieciństwa. Letnia zupa nic, bo o niej mowa, szczególnie smakuje dzieciom. To prawdziwy rarytas dla maluchów. Konsystencją przypomina budyń, ale jest dużo lżejsza, a ubite białka wyglądają jak puchate chmurki. Zupę nic można urozmaicić świeżymi, sezonowymi owocami, sokiem z malin, albo powideł. Ta mleczna zupa nabierze jeszcze intensywniejszego smaku, gdy dodamy do niej szczyptę soli. Wtedy słodycz nabierze wyrazistości.

Zapewne wiele z nas pamięta ten smak z dzieciństwa, kiedy to babcia podawała przepyszną zupę nic o smaku mleka i wanilii, a na niej pływały chmurki z ubitej piany. Warto przypomnieć sobie ten przepis i zaserwować go dzieciom, albo wnukom. będą zachwycone.

Zupa nic może być podawana z ryżem, z grzankami ze słodkiej drożdżówki, albo makaronem. Najczęściej serwowana jest jednak z piankami z białek.

Zupa nic - przepis od babci

  • 1 litr mleka
  • laska wanilii
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 7 łyżek drobnego cukru
  • biszkopty, polewy, cynamon, owoce do dekoracji

Mleko zagotujcie z kawałkiem wanilii. Białka ubijcie z 1 łyżką cukru na sztywna pianę. W momencie kiedy mleko jest już bardzo ciepłe, wyłóżcie łyżeczką białko i formujcie z nich nieregularne kulki. Można je obrócić by się ścięły z obu stron. Kiedy po 2-3 minutach się zetną wyłówcie i odłóżcie.
Żółtka utrzyjcie z cukrem, wlejcie powoli na gorące, ale nie gotujące się mleko, cały czas intensywnie mieszając, najlepiej trzepaczką. Gdy mleko zacznie gęstnieć zdejmijcie z ognia. Następnie wstawcie zupę do lodu, żeby ją ochłodzić. Chłodną zupę wylejcie do talerzy i ułóżcie pianki z białek.
Podawajcie z biszkoptami, posypanym cynamonem, albo polejcie ulubiona polewą. Można też dorzucić owoce sezonowe, jak maliny, czy truskawki.

Jak zrobić bezę?

„Zupa nic” została wpisana 22 grudnia 2020 na Listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii „Gotowe dania i potrawy” w województwie zachodniopomorskim. W specyfikacji podano, że zupę podaje się przyozdobioną na wierzchu „obłoczkami” z ubitej białkowej piany. W załączonym rysie historycznym znajduje się jednak informacja, że dawniej tę potrawę przygotowywano też w ryżem – gdy stanowiła jedno z podstawowych sycących dań.

Reklama

źródło: Wikipedia

Reklama
Reklama
Reklama