W tym artykule:

  1. Jakie składniki wpływają na zapach i smak rosołu?
  2. Kiedy dodać natkę pietruszki i lubczyk do rosołu?
  3. Jakie przyprawy można dodać do rosołu?
Reklama

Smakowity, złoty rosół z makaronem, ryżem lub ziemniakami jest sycącym, samodzielnym daniem obiadowym. Może być również wspaniałą bazą do przygotowania innych zup. Ważne, by był esencjonalny, aromatyczny i o pięknej głębokiej barwie.

Jakie składniki wpływają na zapach i smak rosołu?

Na smak rosołu wpływają wszystkie składniki dodane do tej zupy. Dlatego powinny być one wysokiej jakości. Najlepiej smakują rosoły, do których wykorzystano kilka rodzajów mięs, np. kurę i szponder wołowy. Istotną kwestią jest również włoszczyzna. Warto kupować ją na sztuki i zwracać uwagę na ilość i proporcje dodawanych warzyw.

rosół włoszczyzna

Z takich składników można przygotować naprawdę smaczny rosół. Jednak podstawą jego zapachu są świeże zioła i przyprawy. Zielona natka pietruszki i lubczyk tworzą cudowny aromat tego dania. Jeżeli chcecie, by był wyjątkowo intensywny i wyrazisty, powinniście dodać te zioła w odpowiednim momencie do potrawy.

Kiedy dodać natkę pietruszki i lubczyk do rosołu?

Jeśli chcecie zachwycić bliskich udoskonaloną i aromatyczną wersją rosołu posłuchajcie naszej rady i dodajcie natkę pietruszki i lubczyk dopiero pod koniec gotowania. Dzięki takiemu działaniu zioła nie rozgotują się i nie utracą swojego zapachu. Tak aromatyzowany rosół nie będzie potrzebować żadnych innych wzmacniaczy smaku i zapachu. Nawet najbardziej zagrzali fani maggi nie poproszą już o tę przyprawę.

Jakie przyprawy można dodać do rosołu?

Dzięki przyprawom i świeżym ziołom można zmieniać smak tego dania. Natka pietruszki i lubczyk to klasyczne zestawienie. Jeżeli jednak macie ochotę na bardziej pikantne, ostre lub orientalne odsłony rosołu zobaczcie, co jeszcze powinniście do niego dorzucić:

Reklama
  • sos sojowy,
  • imbir,
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • goździki,
  • płatki chili,
  • czosnek.
Reklama
Reklama
Reklama