Naleśniki nigdy nam się nie znudzą, ale lubimy eksperymentować i je udoskonalać. Dlatego ciągle poszukujemy nowych pomysłów na urozmaicenie smaku. Czasami wystarczy ciekawy farsz, dzięki któremu powstaną doskonałe wytrawne naleśniki na obiad, a czasem warto dodać nowy składnik do samego ciasta. I tak właśnie jest w tym przepisie.

Reklama

Naleśniki z mlekiem skondensowanym

Ten przepis na naleśniki to hit.to prawdziwy hit, a to dzięki dodaniu do ciasta... mleka skondensowanego. Słodki, gęsty składnik sprawi, że naleśniki z mlekiem skondensowanym to hit. będą aksamitnie gładkie i jednocześnie delikatne. Wystarczy połączyć je z pozostałymi składnikami, które klasycznie dodajecie do ciasta naleśnikowego. Mleko możecie kupić w puszcze, ale warto pokusić się o zrobienie domowego.

domowe mleko skondensowane

Do przygotowania tych bajecznie pysznych naleśników potrzebujecie:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka 1,5 %
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Do miski wlejcie gorącą wodę i dodajcie do niej mleko skondensowane. Dokładnie wymieszajcie aż uzyskacie jednolitą konsystencję. Kiedy masa lekko przestygnie dorzućcie jajko, olej, mąkę, mleko i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszajcie, najlepiej mikserem, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto na naleśniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodajcie mleka, gdy zbyt rzadkie, dosypcie maki. Powinno mieć taka konsystencję, jak klasyczne ciasto na naleśniki. Odstawcie na kwadrans.

Po tym czasie rozgrzejcie patelnię, pędzelkiem rozprowadźcie kroplę oleju, by natłuścić powierzchnię i wlejcie chochelkę ciasta rozprowadzając równomiernie na całej powierzchni patelni. Po chwili, gdy zrumieni się z 1 strona delikatnie obróćcie naleśnik na druga stronę. Uważajcie, bo ciasto jest bardziej delikatne. Gdy przyrumieni się z drugiej strony, zdejmijcie z patelni i od razu podajcie do zjedzenia. Fantastycznie smakuje bez żadnych dodatków, ale można je podać ze świeżymi truskawkami, malinami albo jagodami. Na górę wystarczy dla ozdoby odrobina cukru pudru, bo naleśniki są słodkie dzięki zawartości mleka skondensowanego.

Takie naleśniki będą idealnym pomysłem na śniadanie. Smacznego.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama