Takie kluski leniwe robiła tylko moja babcia. Nauczyłam się od niej i teraz wszyscy proszą mnie o przepis

W tym artykule:
- Jak zrobić ciasto na pierogi leniwe? O tym trzeba pamiętać
- Ile gotować leniwe z serem?
- Prosty przepis na kluski leniwe
Kluski leniwe, czy jak mówią inni - pierogi leniwe, to jedno z najprostszych dań na szybki obiad. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a kombinacji smakowych jest całe mnóstwo. Sam przepis jest banalnie prosty i wymaga tylko 3 bazowych składników, ale kluczem do sukcesu jest tu zachowanie odpowiednich proporcji i trzymanie się jednej ważnej zasady. Zobaczcie sprawdzoną babciną metodę na to kultowe danie, a w ten sposób kluski leniwe będą wam wychodziły idealnie mięciutkie za każdym razem.
Jak zrobić ciasto na pierogi leniwe? O tym trzeba pamiętać
Aby przygotować tradycyjne kluski leniwe z serem potrzebujecie tylko twarogu, jajka i mąki, ale wszystko to trzeba dodawać w odpowiednich proporcjach. Zapamiętajcie więc, że na jedną kostkę twarogu dodajemy jedno jajko i 50 g mąki. Do tego oczywiście warto sypnąć odrobinę cukru i opcjonalnie cukier wanilinowy, a wtedy gotowe pierogi leniwe będą zachwycały smakiem i aromatem.
Ważne jest też, aby stopniowo dosypywać mąkę do twarogu z jajkiem, żeby móc na bieżąco kontrolować konsystencję ciasta. Gdy wsypujemy cały proszek na raz, łatwo jest przesadzić, a wtedy już nie cofniemy czasu, więc zdecydowanie lepiej dodać najpierw połowę ilości mąki, a resztę dodawać po trochu, ciągle mieszając masę. Pamiętajcie też, że nawet jeśli ciasto będzie jeszcze odrobinę kleiło się do rąk, to jest to całkowicie normalne i już możecie przechodzić do jego rolowania i krojenia, a pomoże wam w tym zwykłe podsypanie stolnicy mąką.
A jaki typ mąki do leniwych sprawdzi się najlepiej? Wprawdzie znajdziemy przeróżne receptury, ale babciny sprawdzony przepis zakładał najzwyklejszą mąkę pszenną i właśnie takie kluseczki wychodziły najlepiej.

Ile gotować leniwe z serem?
Gdy mamy już uformowane kluski leniwe, zostaje nam tylko gotowanie i choć mogłoby się wydawać, że to najprostszy krok całego przepisu, to jednak właśnie na tym często można się wyłożyć. Przede wszystkim musimy robić to w dużym garnku i odpowiedniej ilości wody, a tylko wtedy kluski się nie posklejają. Po drugie liczy się też malutka szczypta soli. Nawet jeśli planujecie podawać pierogi leniwe na słodko, to nie bójcie się tego dodatku, bo właśnie taka osolona woda będzie najlepsza do gotowania kluseczek.
Niektórzy boją się też, że kluseczki będą niedogotowane w środku, więc przetrzymują je we wrzątku zbyt długo, a potem niestety wychodzą one sflaczałe i rozlazłe. Tracą też kształt i nie zachęcają do jedzenia, dlatego ważne jest, aby gotować pierogi leniwe jedynie przez 2 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Prosty przepis na kluski leniwe
Składniki:
- 2 kostki twarogu,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej + odrobina do podsypania stolnicy,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Jajka wybijcie do dwóch miseczek, rozdzielając białka i żółtka.
- Twaróg dokładnie rozkruszcie widelcem, przemielcie w maszynce do mięsa lub przeciśnijcie przez praskę do ziemniaków.
- Tak przygotowaną masę twarogową wymieszajcie z żółtkami jaj, cukrem i cukrem wanilinowym oraz przesianą mąką. Całość połączcie w jednolitą masę.
- Biała jaj ubijcie z odrobiną soli na sztywną pianę i dodajcie ją do masy twarogowej. Delikatnie wymieszajcie ciasto i przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę.
- Z ciasta uformujcie wałeczek i krójcie go na ukos, tworząc małe kopytka.
- W garnku zagotujcie wodę z odrobiną soli i gotujcie w niej kluski leniwe przez około 2 minuty od momenty wypłynięcia na powierzchnię.


