Takie kotlety mielone to eksplozja smaku. Główny składnik będzie dla was totalnym zaskoczeniem. Ale warto

Nie wyobrażacie sobie obiadu dla całej rodziny bez kotleta, ale przejadły się wam już klasyczne mielone z wieprzowiny i wołowiny? Aby uniknąć kuchennej monotonii, zapomnijcie o mięsie i przetestujcie inny pomysł. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni i już na stałe włączycie tę recepturę do swojego menu.
Z czego zrobić kotlety?
Okazuje się, że, aby zrobić pyszne kotlety mielone nie potrzebujecie ani grama mięsa. Równie smaczny, sycący i szybki obiad wyczarujecie na bazie suszonych grzybów. Ten przepis to genialny sposób na wykorzystanie zapasów leśnych skarbów, które zebraliśmy jesienią. Wystarczą tylko dwie garści tego aromatycznego składnika, a do tego standardowe dodatki, czyli cebula, czosnek, jajka i bułka tarta. Jedynym nietypowym dodatkiem są tu mielone orzechy włoskie, dodające całości jeszcze ciekawszego smaku i chrupkości. Zobaczcie, jak zrobić to banalnie proste danie, a będziecie zachwyceni jego smakiem.

Przepis na kotlety z suszonych grzybów
Składniki:
- 20 g suszonych grzybów
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- 30 g bułki tartej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Suszone grzyby najpierw moczymy, a potem gotujemy i studzimy. W tym czasie siekamy cebulkę, czosnek i natkę pietruszki.
2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle, a następnie mieszamy je z grzybami. Wszystko mielimy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach.
3. Drobno zmieloną masę mieszamy z jajkami, bułką tartą, mielonymi orzechami, natką pietruszki i przyprawami. Wszystko odstawiamy na 30 minut, aby lekko stężało.
4. Z przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony.

