Nie wyobrażacie sobie obiadu dla całej rodziny bez kotleta, ale przejadły się wam już klasyczne mielone z wieprzowiny i wołowiny? Aby uniknąć kuchennej monotonii, zapomnijcie o mięsie i przetestujcie inny pomysł. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni i już na stałe włączycie tę recepturę do swojego menu.

Reklama

Z czego zrobić kotlety?

Okazuje się, że, aby zrobić pyszne kotlety mielone nie potrzebujecie ani grama mięsa. Równie smaczny, sycący i szybki obiad wyczarujecie na bazie suszonych grzybów. Ten przepis to genialny sposób na wykorzystanie zapasów leśnych skarbów, które zebraliśmy jesienią. Wystarczą tylko dwie garści tego aromatycznego składnika, a do tego standardowe dodatki, czyli cebula, czosnek, jajka i bułka tarta. Jedynym nietypowym dodatkiem są tu mielone orzechy włoskie, dodające całości jeszcze ciekawszego smaku i chrupkości. Zobaczcie, jak zrobić to banalnie proste danie, a będziecie zachwyceni jego smakiem.

suszone grzyby

Przepis na kotlety z suszonych grzybów

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 30 g bułki tartej
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby najpierw moczymy, a potem gotujemy i studzimy. W tym czasie siekamy cebulkę, czosnek i natkę pietruszki.

2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na maśle, a następnie mieszamy je z grzybami. Wszystko mielimy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach.

3. Drobno zmieloną masę mieszamy z jajkami, bułką tartą, mielonymi orzechami, natką pietruszki i przyprawami. Wszystko odstawiamy na 30 minut, aby lekko stężało.

Reklama

4. Z przygotowanej masy formujemy kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony.

Reklama
Reklama
Reklama