W tym artykule:

  1. Jak zrobić placki z cukinii? Zapamiętajcie te proporcje
  2. Placki z cukinii - przepis, który zawsze się udaje
  3. Z czym podawać placki cukiniowe?
Reklama

Przepis na placki z cukinii nie jest trudny w przygotowaniu i wymaga tylko kilku tanich składników, ale cały sekret tkwi tu w odpowiednich proporcjach. Gdy dodamy zbyt mało mąki, placuszki będą rozpadać się na patelni, natomiast jeśli przesadzimy z tym składnikiem, danie po usmażeniu wyjdzie twarde i gumowate, a tego przecież nie chcemy. Aby więc zawsze uzyskać idealny efekt, warto trzymać się sztywnych ilości każdego z produktów. Zobaczcie, ile czego dodać i od razu zapiszcie sobie gdzieś tę recepturę, bo prawdopodobnie będziecie do niej wracali jeszcze nie jeden raz.

Jak zrobić placki z cukinii? Zapamiętajcie te proporcje

Co zrobić, żeby ciasto na placki z cukinii zawsze wychodziło perfekcyjnie? Zapamiętajcie, że na 2 średniej wielkości cukinie dodajemy 1 jajko i 4 łyżki mąki. Takie proporcje pozwolą wam uzyskać masę o idealnej gęstości, która łatwo będzie wylewać na patelnię, tworząc zgrabne placuszki.

Oczywiście oprócz tego przydadzą się jeszcze przyprawy i można co prawda poprzestać na samej soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby poszaleć z innymi ulubionymi aromatami i smakami. Sama masa na placki z cukinii jest dość delikatna, więc będzie smakowała świetnie z dodatkiem czosnku, słodkiej lub wędzonej papryki, a także ziół, takich jak koperek, szczypiorek, natka pietruszki czy oregano lub bazylia. Oprócz tego możecie też sypnąć odrobinę curry lub kurkumy dla dodatkowego koloru lub dodać odrobinę chili, aby placki były bardziej wyraziste.

pasta z cukinii

Placki z cukinii - przepis, który zawsze się udaje

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,
  • opcjonalnie: szczypta granulowanego czosnku i świeży koperek.

Przygotowanie:

  1. Cukinie dokładnie myjemy (możemy je obrać, ale nie jest to konieczne) i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Następnie dokładnie odciskamy cały płyn z cukinii i przekładamy ją do dużej miski.
  2. Startą cukinię mieszamy z jajkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Gotowe ciasto na placki z cukinii wykładamy na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy, aż placuszki zarumienią się z obu stron.
  3. Gotowe placki z cukinii wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a następnie od razu serwujemy je na talerze. Pysznie smakują solo, ale aby stworzyć pełny obiad, można je zaserwować z różnego rodzaju dodatkami. Różne pyszne inspiracje znajdziecie poniżej.

Z czym podawać placki cukiniowe?

Placki z cukinii aż proszą się o jakiś sos, więc często pojawiają się w towarzystwie kleksa kwaśnej śmietany. Jeszcze lepszym wyborem będzie tu jednak domowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego lub gęstego jogurtu greckiego. Jeśli nie jesteście fanami czosnkowego wyrazistego aromatu, możecie zastąpić ząbki tego warzywa świeżymi ziołami, takimi jak koperek, natka pietruszki, czy szczypiorek, a w ten prosty sposób powstanie sos ziołowy.

Reklama

Jeszcze innym pomysłem na dodatek do cukiniowych placków może być treściwy i aromatyczny gulasz. Tak podane placki z cukinii będą już prawdziwie sycącym obiadem, który z pewnością zapełni brzuchy na kilka dobrych godzin. Taką mięsną potrawkę możecie przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, bo świetnie sprawdzi się tu zarówno wołowina, wieprzowina, jak i kurczak czy indyk. Możecie zrobić też gulasz z serc drobiowych, a w wersji bezmięsnej pozytywnie zaskoczy was gulasz wegetariański na bazie soi. Jakąkolwiek opcję wybierzecie, po prostu polejcie nią gotowe placki z cukinii, a otrzymacie danie jeszcze lepsze niż kultowy placek po węgiersku.

Babeczki z zukinii
Reklama
Reklama
Reklama