Tarta mleczna na wyjątkowym kruchym spodzie. Ten afrykański deser zachwyca od pierwszego kęsa

W tym artykule:
- Tarta mleczna - wyjątkowy przysmak, który warto znać
- Jak zrobić tartę mleczną?
- Melktert, czyli tarta mleczna - przepis
Jeśli lubicie kruche ciasto, ale klasyczna szarlotka i pleśniak już się wam znudziły, to koniecznie spróbujcie zrobić tatrę mleczną. Ten deser jest mało znany na naszych polskich stołach, ale zdecydowanie zasługuje na ogromną popularność, bo nie tylko wygląda, ale też smakuje obłędnie. Poznajcie więc go bliżej i zobaczcie, jak przygotować go krok po kroku.
Tarta mleczna - wyjątkowy przysmak, który warto znać
Tarta mleczna, czyli melktert (melktart) to deser z południa Afryki. To wyjątkowo smakowity wypiek, który składa się z kruchego spodu i delikatnego mlecznego kremu, a całość posypana jest cynamonem. Taki smakołyk można podawać na zimno i na ciepło, a w obu tych wersjach smakuje równie doskonale. Oryginalnie taką tartę posypuje się mielonym cynamonem, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby gotowy wypiek udekorować ulubionymi, sezonowymi owocami.

Jak zrobić tartę mleczną?
Aby przygotować ten deser, wystarczy zagnieść kruche ciasto i ugotować gęsty krem wanilinowy na bazie mleka, masła, mąki i cukru. Sam przepis nie jest więc trudny, ale trzeba tu pamiętać o kilku ważnych zasadach. Po pierwsze, kruche ciasto należy przygotować z wyprzedzeniem, aby najpierw porządnie schłodziło się w lodówce. W międzyczasie gotujemy krem, a potem również odstawiamy go na jakiś czas, aby całkowicie wystygł. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z zimnym kremem, aby masa stała się idealnie puszysta i delikatna jak chmurka.
Potem zostaje już tylko pieczenie, choć sam spód podpiekamy wcześniej, a dopiero potem wykładamy na niego krem i ponownie umieszczamy wszystko w piekarniku. Zobaczcie poniżej pełny przepis i dokładne proporcje wszystkich składników, aby tarta mleczna wyszła wam idealna.

Melktert, czyli tarta mleczna - przepis
Składniki:
na kruchy spód:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru,
- 1-2 łyżki zimnej wody.
na krem:
- 0,5 l mleka,
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 50 g masła,
- 25 g mąki pszennej,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- kilka kropli esencji waniliowej.
dodatkowo:
- mielony cynamon do dekoracji.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania spodu. Zagniećcie więc kruche ciasto z pokrojonego w kostkę zimnego masła, mąki i cukru. Jeśli maca będzie zbyt sypka, dolejcie do niej łyżkę lub dwie bardzo zimnej wody.
- Gotowe kruche ciasto owińcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej godzinę. Jeśli jednak nie macie tyle czasu, wsadźcie je do zamrażarki na 15 minut.
- W tym czasie ugotujcie krem. Do dwóch miseczek wybijcie jajka, dzieląc je na białka i żółtka. W garnuszku zagotujcie 400 ml mleka z esencją waniliową. Pozostałe 100 ml odlejcie do szklanki i wymieszajcie z żółtkami, cukrem i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
- Do gorącego mleka wlejcie mieszankę ze szklanki i dokładnie połączcie całość, aż powstanie gęsty krem bez grudek. Masę budyniową odstawcie do wystudzenia.
- W tym czasie rozwałkujcie schłodzone ciasto kruche i wylepcie nim spód blachy. Nakłujcie je widelcem i pieczcie w 180 stopniach przez około 15 minut.
- Białka jajek ubijcie na sztywną pianę i dodawajcie ją po łyżce do wystudzonego kremu. Całość delikatnie wymieszajcie i wylejcie na wcześniej upieczony spód.
- Tak przygotowana tarta mleczna powinna piec się w 180 stopniach jeszcze przez 15-20 minut. Po upieczeniu od razu wyciągnijcie ją z piekarnika i odstawcie do całkowitego wystudzenia.
- Przed podaniem, melktert posypcie obficie po wierzchu mielonym cynamonem.


