Tatarskie zrazy mają wyjątkowy farsz. Mięso mielone łączę z aromatycznym przysmakiem i zawijam

W tym artykule:
Jeśli znudziły wam się już tradycyjne kotlety mielone, ale lubicie sycące mięsne dania, to postawcie na tatarskie zrazy. Ten przysmak jest idealnie soczysty i dobrze doprawiony, a w środku kryje smakowity farsz. Taki obiad idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wszelkie wyjątkowe okazje, więc zdecydowanie warto zapisać sobie ten przepis na później. Zobaczcie, jak zrobić tatarskie zrazy i koniecznie ich spróbujcie, a szybko staną się waszą ulubioną pozycją w domowym menu.
Jak zrobić zrazy tatarskie?
Aby przygotować to eleganckie i przepyszne danie, nie potrzebujecie wielu składników. Sam proces przygotowania również nie będzie szczególnie skomplikowany, gdyż mięso mielone trzeba tylko wymieszać z dodatkami w jednej misce, a potem formować z niego zgrabne zraziki, wypełniać je farszem na bazie podsmażonego boczku, cebuli i pieczarek. Na koniec wszystko trzeba szczelnie skleić w całość, a potem zostaje już tylko smażenie i duszenie w wyrazistym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Pomysł na to danie podpatrzyliśmy na stronie blogzapetytem.pl, a poniżej znajdziecie dokładne proporcje składników i kroki przygotowania.

Prosty przepis na zraziki tatarskie
Składniki:
na zrazy:
- około 600 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny,
- 1 jajko,
- 3 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz, majeranek oraz ostra i słodka papryka do smaku,
- odrobina mąki do obtoczenia,
- olej lub smalec do smażenia.
na farsz:
- 1 cebula
- 200 g boczku wędzonego
- kilka pieczarek,
- tłuszcz do smażenia.
na sos:
- 1,5 szklanki bulionu,
- pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarenka ziele angielskiego,
- 1 łyżka mąki + 1/3 szklanki wody,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
Przygotowanie:
- Zacznijcie od przygotowania farszu, czyli pokrójcie boczek w drobną kostkę, a cebulę obierzcie i posiekajcie. Pieczarki dokładnie oczyśćcie i również pokrójcie w plastry lub półplasterki.
- Na rozgrzanej suchej patelni najpierw podsmażcie sam boczek, a następnie dodajcie na wytopiony tłuszcz cebulkę i po chwili dorzućcie pieczarki. Całość podsmażcie do zarumienienia się pieczarek, a następnie odstawcie do przestudzenia.
- Gdy farsz stygnie, weźcie się za mięso mielone. Dodajcie do niego jajko, bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy i wymieszajcie całość na jednolitą masę.
- Tak przygotowane mięso podzielcie na 6-8 równych kulek. Każdą z nich rozpłaszczcie w dłoniach na placek i wypełnijcie farszem, a potem szczelnie sklejcie całość w zgrabne zrazy.
- Gotowe zrazy tatarskie obtaczajcie w cienkiej warstwie mąki i smażcie na niewielkiej ilości tłuszczu, aż będą rumiane z każdej strony.
- Podsmażone zrazy na patelni zalejcie winem i zagotujcie całość. Następnie podlejcie je bulionem, dorzućcie do tego liście laurowe oraz ziele angielskie, przykryjcie całość pokrywką i duście na małej mocy palnika przez około 30 minut.
- Po tym czasie ostrożnie obróćcie zraziki na drugą stronę i zaciągnijcie sos 1 łyżką mąki rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody. Dokładnie wymieszajcie sos i gotujcie go jeszcze przez chwilę, aż zgęstnieje. Na koniec posypcie całość drobno posiekaną natką pietruszki i gotowe.
Źródło: blogzapetytem.pl

Z czym podawać tatarskie zrazy?
Tak przygotowane tatarskie zrazy genialnie smakują z wszelkimi sałatkami i surówkami, ale szczególnie polecamy do nich buraczki w różnych formach. Możecie podać zarówno te zasmażane na ciepło, jak i ugotowane i starte na zimno z posiekaną cebulką, ulubionymi przyprawami i odrobiną octu.


