Te bułki zrobicie w 15 minut bez pieczenia. 1 składnik z lodówki nadaje im wyjątkowej delikatności

W tym artykule:
- Jak zrobić domowe bułki w wersji błyskawicznej?
- Jak formować bułki jogurtowe?
- Prosty przepis na bułki jogurtowe
Mało kto rano ma ochotę ubierać się i pędzić po świeże bułki, zwłaszcza, gdy kończy się lato i nadchodzą zimne, deszczowe poranki. Te zrobicie sami i to szybciej, niż zwykle zajmuje dojazd do piekarni. Wystarczy bowiem 15 minut, a gorące, chrupiące bułeczki będą już na stole. Co więcej, lista składników jest wyjątkowo prosta i krótka, bo potrzebujecie jedynie jogurtu naturalnego i 5 podstawowych dodatków z kuchennej szafki. Zobaczcie, jakie to proste i koniecznie przygotujcie sobie takie złociste bułeczki na śniadanie lub szybką przekąskę między posiłkami.
Jak zrobić domowe bułki w wersji błyskawicznej?
Klasyczne bułki drożdżowe są pyszne, ale dość pracochłonne i zajmujące sporo czasu. Ciasto trzeba bowiem najpierw dobrze wyrobić, potem odstawić na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, a na koniec uformować i ponownie przykryć ściereczką, aby podrosły przed pieczeniem. Jeśli jednak nie macie tyle cierpliwości z rana i chcecie szybko cieszyć się smacznymi, gorącymi bułkami, to ten przepis was totalnie zachwyci. Proste i szybkie bułki jogurtowe robi się na bazie proszku do pieczenia, dlatego są gotowe w jedynie 15 minut. Jedyne, co musicie zrobić, to wymieszać 5 składników w jednej misce i szybko zagnieść, a potem odstawić na kwadrans. Na koniec zostaje już tylko formowanie ciasta, a tutaj możecie już wybrać dowolną formę i wielkość.

Jak formować bułki jogurtowe?
Ciasto na bułki jogurtowe można formować w przeróżne kształty. Przepis, którym się inspirujemy, pochodzący z kanału YouTube @Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri zakłąda, aby cienko rozwałkować masę, a następnie pociąć na paski o szerokości około 1-2 cm i długości około 10 cm. Potem cztery takie paski układa się warstwowo i skleja na końcach, tworząc ciekawą formę.
Możecie jednak wybrać znacznie prostszą i szybszą opcję i po prostu wykrajać z ciasta kółka za pomocą szklanki lub nawet pociąć cały arkusz rozwałkowanej masy na równe kwadraty bądź prostokąty. W każdej formie bułeczki jogurtowe będą przepyszne, a jedyne, o czym trzeba pamiętać, to aby porządnie usmażyć je na głębokim tłuszczu. To właśnie dzięki temu nabiorą nie tylko pięknego złocistego koloru, ale i odpowiedniej struktury, bo na wierzchu staną się chrupiące, a w środku puszyste i mięciutkie.
Zobaczcie więc dokładne proporcje wszystkich składników poniżej i trzymajcie się ich, aby ciasto jogurtowe wyszło idealne. Z kolei finalny kształt swoich bułeczek wybierzcie już sami, a z pewnością w każdej formie będą przepyszne.

Prosty przepis na bułki jogurtowe
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszajcie przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól i cukier. Następnie wlejcie do tego jogurt naturalny i zacznijcie wyrabiać całość na gładkie ciasto, dolewając w międzyczasie oliwę z oliwek.
- Gotowe ciasto jogurtowe przykryjcie folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawcie na 15 minut.
- Po tym czasie rozwałkujcie ciasto i formujcie z niego bułeczki o dowolnym kształcie.
- Gotowe bułeczki jogurtowe smażcie w głębokiej patelni na mocno rozgrzanym oleju.
- Usmażone bułeczki wykładajcie łyżką cedzakową na kawałek ręcznika papierowego, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło: Youtube: ZelihanınTatlıtuzlutarifleri


