Te gofry wychodzą chrupiące i pyszne nawet w słabej gofrownicy. Wiemy, w czym tkwił błąd

W tym artykule:
- Dlaczego gofry są gumowe? Popularny błąd zepsuje nawet najlepsze ciasto
- Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
- Prosty przepis na gofry domowe
- Domowe gofry - z czym je podawać?
Lubicie gofry z owocami, ale w domu nie wychodzą wam tak chrupiące i delikatne, jak te z budki? Często kupujemy drogie gofrownice, aby uzyskać efekt jak z kawiarni nad morzem, ale mimo wszystko domowym gofrom daleko jest do takich kupionych. W czym tkwi ich sekret i jak uzyskać podobny smak i konsystencję w domowym zaciszu? Zobaczcie, czy nie popełniacie pewnego popularnego błędu, przez który gofry miękną i tracą całą chrupkość.
Dlaczego gofry są gumowe? Popularny błąd zepsuje nawet najlepsze ciasto
Pewnie wielu z was ma w swoich kuchniach gorfownice, ale nie wszystkie takie urządzenia się sprawdzają. Oczywiście przede wszystkim liczy się tu odpowiednia moc i dobra powłoka, jednak czasem i najwyższej jakości sprzęt nie pozwala uzyskać idealnie chrupiących gofrów. Jeśli więc wam też domowe gofry wychodzą gumowe i miękkie, a macie dobrą gofrownicę, to może jednak problem nie tkwi w niej, tylko w pewnym popularnym błędzie.
Okazuje się, że gofry psuje coś, co wielu z nas regularnie robi przy każdym smażeniu, czyli otwieranie gorfownicy podczas pieczenia. Często robimy to odruchowo, nawet kilka razy, aby sprawdzać na bieżąco, jak wyglądają nasze wypieki, a to tylko pogarsza sprawę. Pamiętajcie więc, że gdy już wlejecie ciasto do foremki i zamkniecie klapkę, to nie podnoście jej co chwila, tylko dajcie się gofrom spokojnie upiec.

Co zrobić, żeby gofry były chrupiące?
Koniec z otwieraniem gofrownicy to jednak tylko pierwsza rzecz, o której musicie pamiętać. Drugą ważną kwestią jest to, aby nie kłaść gotowych gofrów od razy na talerze, tylko studzić je na kratce. To bardzo ważna sprawa, gdyż w przeciwnym razie zaczną się "pocić" i od razu zmiękną, a przecież tego nie chcemy. Nie musicie mieć żadnej specjalnej kratki, wystarczy tutaj zwykły ruszt piekarnika, a gofry będą mogły tam swobodnie stygnąć.
Gdy dopilnujecie tych 2 spraw, zostaje już tylko dobre ciasto na gofry i sukces gwarantowany. Poniżej znajdziecie sprawdzoną recepturę, z której domowe gofry zawsze wychodzą maksymalnie chrupiące i przepyszne. Ten przepis podpatrzyliśmy na stronie obżarcicuh.pl
Prosty przepis na gofry domowe
Składniki:
- 2 jajka,
- 490 ml mleka,
- 80 ml oleju,
- 325 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki soli,
- po 1 płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody,
- masło do smarowania wnętrza gofrownicy.
Przygotowanie:
- W jednej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. W drugim naczyniu wybijamy jajka i łączymy je z mlekiem i olejem na jednolitą masę. Na koniec do mokrej masy wsypujemy suche składniki i mieszamy całość trzepaczką, aby nie było grudek.
- Tak przygotowane ciasto na gofry wylewamy porcjami na rozgrzaną płytę urządzenia, wysmarowaną wcześniej masłem. Następnie zamykamy klapkę i pieczemy gofry przez około 5-6 minut bez otwierania gofrownicy w międzyczasie.
- Gotowe domowe gofry chrupiące wykładamy na kratkę, aby lekko ostygły, a następnie podejamy z ulubionymi dodatkami.
Źródło: obzarciuch.pl

Domowe gofry - z czym je podawać?
Tak przygotowane chrupiące gofry same w sobie są przepyszne i nie potrzebują nawet żadnych dodatków. Jeśli jednak chcecie je podać jak w budce nad morzem, wykorzystajcie takie dodatki jak:
- bita śmietana,
- domowy dżem lub konfitury,
- świeże owoce lub owoce w syropie,
- domowy kajmak,
- krem czekoladowy,
- masło orzechowe.

