Ten 1 składnik odmieni dobrze znaną potrawę. Przepis na młodą kapustę ze śmietaną znalazłam w gazecie z lat 90-tych

- Ewa Niepytalska
W tym artykule:
- Stary nowy hit lata. Młoda kapusta ze śmietaną wraca do łask
- Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną ze śmietaną?
- Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – propozycje podania
To jak połączenie przepisu na sałatę ze śmietaną lub mizerię z klasyczną recepturą na zasmażaną młodą kapustę. Zestawienie kwaskowej świeżości z rozgrzewającym jednogarnkowcem. To nie może się nie udać i posmakuje nawet kapuścianym purystom. Pod koniec gotowania wystarczy zrobić jedną rzecz. Nie wydłuży to znacząco czasu przygotowania dania, a naprawdę odmieni spodziewany efekt. Nie zaskoczy za bardzo profilem smakowym tych, którzy dolewają do młodej kapusty z koperkiem sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
Stary nowy hit lata. Młoda kapusta ze śmietaną wraca do łask
Tylko garstka potraw tak bardzo kojarzy się z ciepłym, letnim dniem jak duszona młoda kapusta z dużą ilością koperku. Niewiele potrzeba, żeby mile połechtała kubki smakowe. Kilka ziół i przypraw do gotowania, zasmażka z masła, posiekana cebulka. Danie gotowe w 30 minut. W tym sezonie spróbujcie podkręcić je śmietaną 18%, a wyjdzie jeszcze bardziej kremowe. To sposób z notatnika mamy. Można to zrobić na 2 sposoby:
- zahartować kwaśną śmietanę kilkoma łyżkami płynu z gotowania kapusty i wlać ją do garnka;
- wymieszać śmietanę z mąką, masło dodać do duszenia kapusty (opcja bez zasmażki).
Młoda kapusta w śmietanie może wydawać się cięższa od tej przygotowywanej klasycznie, ale w rzeczywistości kwaskowy dodatek dobrze balansuje wszystkie smaki. Sprawia, że kapusta jeszcze lepiej pasuje do młodych ziemniaków. Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim, żeby obniżyć kaloryczność potrawy.
Jak zrobić młodą kapustę zasmażaną ze śmietaną?
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 40 g masła
- 1 pęczek koperku
- 1 duża cebula
- 200 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 75 g śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej (lub bezglutenowej)
- 3 ziarna ziela angielskiego
- Sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Obieramy kapustę ze zwiędłych, przebarwionych lub uszkodzonych zewnętrznych liści. Kroimy główkę na ćwiartki. Wycinamy z nich twardy trzon. Resztę szatkujemy. Przygotowujemy koperek na później. Obrywamy gałązki z grubej łodygi, myjemy je w zimnej wodzie. Osuszamy i siekamy.
- Przekładamy kapustę do dużego garnka. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Można też dodać majeranek, jałowiec, kminek lub świeży lubczyk. Solimy. Podlewamy wodą lub delikatnym wywarem warzywnym. Dusimy do miękkości. Jeśli pod koniec gotowania jest jeszcze zbyt dużo płynu, odparowujemy go.
- Obieramy cebulę. Drobno ją siekamy. Podgrzewamy ją w maśle, aż zeszkli się i uwolni aromat. Wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy. Dodajemy zasmażkę do ugotowanej kapusty. Rozrabiamy ją, aż zawartość garnka zgęstnieje.
- Do kwaśnej śmietany dodajemy odrobinę gorącej wody lub płyn z kapusty, żeby wyrównać różnicę temperatur. Dopiero potem wlewamy ją do garnka. Mieszamy. Podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut. Dorzucamy posiekany koperek. Można też dodać świeżą natkę pietruszki lub szczypiorek. Młoda kapusta ze śmietaną najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. Podajemy ją z pieczywem jako główne danie lub jako dodatek do obiadu.
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną – propozycje podania
Kapusta zasmażana ze śmietaną może stać się głównym bohaterem waszych jednogarnkowych obiadów, podobnie jak nieco bardziej treściwa parzybroda. Warto serować ją na przykład z:
- chlebem na zakwasie z chrupiącą skórką, świeżą bagietką lub podpłomykami,
- ziemniakami w mundurkach,
- kaszą gryczaną niepaloną lub komosą ryżową,
- plackami ziemniaczanymi lub kopytkami (sprawdzi się właściwie większość dodatków z ziemniaków, spróbujcie też młodej kapusty z pieczonymi łódeczkami).
Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną to też genialne towarzystwo dla kotletów w sycącym daniu obiadowym. Dobrze łączy się zarówno z wieprzowiną, jak i wołowiną lub kurczakiem. Podajcie ją do steków, pieczeni drobiowej, mielonych lub schabowych. Można ją wzbogacić, wrzucając do niej pokrojoną wędzoną kiełbaskę lub podsmażony na rumiano boczek.

