W tym artykule:

  1. Jak zrobić naleśniki bez mleka?
  2. Dlaczego warto zamienić mleko na maślankę?
  3. Przepis na naleśniki na maślance
  4. Na słodko czy na słono?
Reklama

Pomysłów na ciasto na naleśniki bez mleka jest już bez liku. Potrzeba odświeżania tradycyjnych przepisów jest silna w narodzie. Wypróbować można zarówno popularne zamienniki, takie jak napój owsiany lub kokosowy, jak i bardziej egzotyczne receptury, na przykład na ciasto z fermentowanego ryżu i soczewicy (dosa). A może wrócić do korzeni i wykorzystać nabiałowy napój, ale z małym twistem? Chodzi o maślankę. Wyjaśniamy, dlaczego zagra lepiej niż mleko.

Jak zrobić naleśniki bez mleka?

Co do jednego zgadzają się wszyscy – naleśniki powinny być leciutkie jak piórko, niezależnie od tego, czy są trochę grubsze i puszyste, czy cienkie i ażurowe. Dlatego najważniejsza jest odpowiednia konsystencja ciasta. Powinno być lejące się, ale niezbyt rzadkie, przypominające śmietanę. Idealną strukturę masy najczęściej osiągamy za pomocą mleka, ale są też inne sposoby. Można je zamienić na:

  • zimną wodę gazowaną – niektórzy lubią to rozwiązanie, bo w naleśnikach powstają małe bąbelki. Warto jednak pamiętać, że taką masę należy smażyć od razu, inaczej pęcherzyki całkowicie się ulotnią.
  • napój roślinny – tu warto zwrócić uwagę na preferencje dietetyczne. Na przykład, żeby podkręcić zawartość błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych w naleśnikach, można wykorzystać mleko migdałowe.
  • gorącą wodę – naleśniki z wrzątkiem wychodzą wyjątkowo delikatne, poprzez zaparzenie mąki, to podobny trik jak do ciasta na pierogi bez jajka.

Dlaczego warto zamienić mleko na maślankę?

Nasz pomysł na cienkie placuszki bez mleka to naleśniki z maślanką. Tradycyjnie był to produkt uboczny ubijania śmietany na masło, dziś uzyskuje się ją z mleka pasteryzowanego, poprzez zaszczepienie kultur bakterii. W procesie fermentacji wytwarza się diacetyl, któremu napój zawdzięcza swój maślany smak. To charakterystyczne wykończenie przełoży się też na wyjątkowy efekt w usmażonym cieście.

Poza tym takie naleśniki bez mleka wychodzą bardziej puszyste. Dlaczego? Kwasowa maślanka w połączeniu z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną uwalnia pęcherzyki gazu, które dodają masie lekkości. To popularny składnik placków amerykańskich pancakes.

Przepis na naleśniki na maślance

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Roztapiamy masło i odstawiamy je do przestudzenia. Rozbijamy jajka i lekko je rozmącamy. Przesiewamy mąkę przez gęste sito (nie jest to niezbędny krok, ale dzięki niemu naleśniki będą jeszcze bardziej delikatne, a masa będzie idealnie gładka). Łączymy ją z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Wlewamy do miski maślankę, jajka i ekstrakt z wanilii. Dodajemy drobny cukier. Mieszamy rózgą kuchenną lub mikserem.
  3. Wsypujemy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia do płynnych składników. Roztrzepujemy lub miksujemy na gładką masę. Powinna być lejąca się, ale niezbyt rzadka.
  4. Rozgrzewamy płaską patelnię z nieprzywierającą powłoką. Wlewamy ciasto na naleśniki chochelką. Szybko je rozprowadzamy, żeby powstała cienka warstwa. Smażymy naleśniki z maślanką na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami, na przykład serkiem mascarpone i owocami.

Na słodko czy na słono?

Podaliśmy przepis na ciasto na naleśniki z cukrem, dyktując tym samym profil smakowy końcowego dania. Świetnie smakują z takimi dodatkami jak dżem truskawkowy lub śmietana. Można serwować je z białym serem lub kremem czekoladowym (w wersji nieco zdrowszej na przykład z fit nutellą z daktyli). Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyeliminować cukier z listy składników, a zamiast niego dorzucić do masy ulubione przyprawy i zioła. Naleśniki można wtedy przyrządzić w wersji wytrawnej, na przykład z:

Reklama
  • pieczarkami lub leśnymi grzybami,
  • serem, szynką i szpinakiem,
  • kurczakiem, papryką i cukinią,
  • mięsem mielonym w stylu meksykańskim, czyli z pikantnymi przyprawami i kukurydzą.
Reklama
Reklama
Reklama