W tym artykule:

  1. Nie tylko blok czekoladowy - ten deser smakuje jeszcze lepiej
  2. Jak domowym sposobem zrobić krówki?
  3. Domowe krówki - dodatki
  4. Prosty przepis na domowe krówki
Reklama

Przepis na blok czekoladowy to absolutna klasyka wśród deserów, które pamiętamy z dzieciństwa. Taki przysmak często robiło się w wielu domach, jednak znaleźliśmy pomysł na coś jeszcze lepszego. Wystarczą jedynie 4 składniki, a całe przygotowania zajmą tylko chwilę. Efekt zachwyca jednak absolutnie każdego i zawsze robi furorę na stole. Zobaczcie, o czym mowa i spróbujcie sami, a przepadniecie już po pierwszym kawałku.

Nie tylko blok czekoladowy - ten deser smakuje jeszcze lepiej

Jeśli lubicie blok czekoladowy, ale szukacie innych pomysłów na nieskomplikowane desery bez pieczenia, to ta receptura skradnie wasze serca. Dziś bierzemy bowiem pod lupę maple fudge, czyli domowe krówki z syropu klonowego. Ten deser robi się tylko w kilkanaście minut i to w jednym garnku, za to jego smak, aromat i wygląd to czysta poezja. Potrzebujecie tylko głównego bohatera, czyli syropu klonowego, który znajdziecie już w każdym większym sklepie. Ten produkt jest tutaj kluczowy i nie da się go zastąpić żadnym zamiennikiem, gdyż to właśnie on dodaje całości nie tylko słodycz, ale i głęboki smak oraz zapach.

Gdy macie już buteleczkę tego słodzidła, zostaje wam tylko odrobina masła i śmietanki kremówki, a jako opcjonalnie dodatek można też sypnąć na wierzch garść ulubionych orzechów. Zobaczcie, jak samemu zrobić cukierki krówki, a już po pierwszym spróbowaniu staną się one waszym ulubionym deserem.

włoski blok

Jak domowym sposobem zrobić krówki?

Syrop klonowy i masło trzeba rozpuścić w garnku, a następnie dolać śmietankę kremówkę i dokładnie wymieszać całość. Potem masę musimy mocno podgrzać w garnku i przyda się tu termometr kuchenny, gdyż musi mieć ona dokładnie 245 stopni. Gdy mieszanka osiągnie już taką temperaturę, odstawiamy ją z palnika i bierzemy się za miksowanie. Choć ten etap może wydawać się niektórym dziwny, to właśnie takie napowietrzenie sprawi, że gotowe krówki będą miały idealnie konsystencję i same rozpłyną się w ustach. Pamiętajcie więc, że gotową masę należy miksować przez około 10 minut, a dopiero potem przelewać do blachy i studzić.

Blaszkę z kolei warto najpierw dokładnie wysmarować masłem, aby potem móc łatwo wyciągnąć zastygnięte krówki. Zamiast tego możecie też użyć odrobiny oleju, a gdy i tego akurat brak, to sięgnijcie po folię spożywczą. Nie jest ona aż tak dobrym wyborem, gdyż choć również ułatwia wyjęcie lepiej masy z foremki, to przy okazji dość mocno przylepia się także do samych krówek.

Gdy całość jest już w blaszce, przychodzi moment na dodatki. Oczywiście cukierki krówki same w sobie wychodzą przepyszne, ale gdy dorzucicie na wierzchu blaszki jakiś chrupiący akcent, uzyskacie już prawdziwie idealny deser.

Domowe krówki - dodatki

Aby domowe krówki wyglądały i smakowały jeszcze lepiej, przed wstawieniem masy do lodówki, wysypcie na jej wierzch ulubione dodatki. W tym celu świetnie sprawdzą się takie produkty jak:

  • orzechy włoskie,
  • migdały,
  • pistacje,
  • dmuchany ryż.
michałki domowej roboty - blok czekoladowy

Prosty przepis na domowe krówki

Składniki:

  • 2 szklanki syropu klonowego,
  • 3 łyżki masła + odrobina do wysmarowania formy,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • szklanka orzeszków ziemnych.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Syrop klonowy i masło podgrzewamy w rondelku na małej mocy palnika. Po około 5 minutach dolewamy śmietankę i gotujemy całość do momentu, aż mieszanka osiągnie 245 stopni.
  2. Lekko studzimy mieszankę, a następnie zaczynamy ubijać ją mikserem na maksymalnej prędkości przez około 10 minut. Po tym czasie masa krówkowa jest już gotowa i trzeba tylko przelać ją do foremki wysmarowanej masłem i posypać orzechami ziemnymi.
  3. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy masę z foremki i kroimy deser na niewielkie cukierki krówki.
Reklama
Reklama
Reklama