W tym artykule:

  1. Sekret puszystych jagodzianek
  2. Przepis na jagodzianki z mascarpone
  3. Czym udekorować jagodzianki z serkiem mascarpone?
Reklama

Chociaż słodkie bułeczki można zrobić praktycznie z każdym rodzajem owoców, nic nie smakuje latem tak dobrze, jak świeże jagodzianki. Drożdżówka musi być lekka i puszysta jak poduszeczka, a jej wnętrze gęste, treściwe, soczyście fioletowe, słodkie, z nutką kwasowości i leśnym aromatem. Smak owoców, na które wszyscy czekają już od połowy czerwca, można jeszcze podkręcić, wykorzystując włoski serek. Jagodzianki z mascarpone to nowy hit lata 2024.

Sekret puszystych jagodzianek

Na tradycyjne jagodzianki nie są potrzebne żadne wymyślne składniki. Liczą się jednak szczegóły – odpowiednio dobrana mąka, świeże mleko i jajka, prawdziwe masło i oczywiście pachnące owoce prosto z lasu. Nie bez znaczenia jest też technika wykonania. Specjaliści od domowego ciasta drożdżowego dobrze wiedzą, co zrobić, żeby ładnie rosło i nie rozklejało się podczas pieczenia. Zrobienie idealnych jagodzianek może ułatwić wam włoski serek mascarpone. Zastąpcie nim część masła ze swojego standardowego przepisu. Ma dużą zawartość tłuszczu i jest neutralny w smaku, dzięki czemu dobrze sprawdzi się w puszystych wypiekach.

Jeśli lubicie jagodzianki z białym serem (w tej roli gościnnej najczęściej półtłusty twaróg), mascarpone możecie dodać też do nadzienia. Każdy kęs takiej bułeczki będzie niezwykle kremowy. Włoski serek jest też dobrym nośnikiem smaku – zaskoczy was, jak mocno podkreśla aromat polskich leśnych jagód.

Przepis na jagodzianki z mascarpone

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek drobnego białego cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 80 g mascarpone
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 600 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g mascarpone

Dodatkowo: cukier puder do oprószenia jagodzianek, mleko i jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Robimy zaczyn. Lekko podgrzewamy mleko. Nie powinno być bardzo gorące (optymalna temperatura to 37°C). Wkruszamy do niego drożdże. Dodajemy łyżkę cukru i kilka łyżek mąki. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie nasz zaczyn na ciasto drożdżowe powinien się spienić i powiększyć objętość.
  2. Wyjmujemy jajka i mascarpone z lodówki, żeby nieco zagrzać składniki, nie powinny być bardzo zimne. Roztapiamy masło i odstawiamy je do przestudzenia. Ucieramy jajka z pozostałym cukrem na puszystą masę. Możemy dodać esencję waniliową. Wsypujemy mąkę (ilość po odliczeniu mąki dodanej do zaczynu) i szczyptę soli. Mieszamy z zaczynem, płynnym masłem i serkiem. Wyrabiamy ciasto, ręcznie lub w mikserze planetarnym z hakiem, przez co najmniej 15 minut. Wkładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu, kiedy podwoi objętość.
  3. Mieszamy umyte i osuszone jagody z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Dzielimy ciasto drożdżowe na 15 części. Formujemy je w kulkę i rozpłaszczamy. Na środku każdej porcji układamy 2 łyżki nadzienia. Sklejamy w lekko podłużną bułeczkę, dokładnie dociskając brzegi, żeby owoce nie wyciekały podczas pieczenia. Układamy jagodzianki z mascarpone na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  4. Smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem, najlepiej używając silikonowego pędzelka cukierniczego. Pieczemy w 190°C (tryb góra-dół) przez około 20 minut, aż się zaokrąglą i ładnie zarumienią. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy wedle wskazówek z następnej części tekstu.

Czym udekorować jagodzianki z serkiem mascarpone?

Słodkie bułeczki z jagodami można po prostu posypać cukrem pudrem. W końcu to leśne owoce mają być gwiazdą tego przepisu i drożdżówek nie trzeba specjalnie udziwniać, zwłaszcza że i tak są dosyć pracochłonne. Ale wyjdą naprawdę wyjątkowe, jeśli użyjemy jednego z poniższych dodatków:

Reklama
  • polewa z mascarpone – skoro już otworzyliśmy opakowanie z włoskim serkiem, może warto pociągnąć temat i postarać się o potrójnie kremowe jagodzianki? Mascarpone wystarczy wymieszać z cukrem pudrem, ewentualnie ze świeżo otartą skórką cytryny, a następnie posmarować nim wierzch dobrze wystudzonej bułeczki.
  • szybki lukier z cukru pudru – to klasyczne, śnieżnobiałe wykończenie można dodatkowo podkręcić, na przykład sokiem z pomarańczy.
  • kruszonka z cynamonem – proporcje, które przydadzą wam się do chrupkiego wykończenia tego przepisu na jagodzianki z mascarpone, to: 100 g mąki pszennej, 50 g cukru, 50 g zimnego masła. Szczypta przyprawy korzennej nada kruszonce wyjątkowy aromat.
Reklama
Reklama
Reklama