W tym artykule:

  1. Lemoniada kawowa zamiast iced latte – czy warto?
  2. Lemoniada z espresso – przepis
  3. Mrożone napoje z kawą
Reklama
Ewa Niepytalska

Kawa z lemoniadą to połączenie, które na początku wydaje się dosyć dziwne, ale już po pierwszym łyku stwierdzicie, że działa. Nie tylko dlatego, że orzeźwia i pobudza. Sok z cytryny podkręca smak dobrego espresso i balansuje jego goryczkę. Kawa mrożona to pozycja, której szukacie latem w menu kawiarni, a możecie ją zrobić w domu i to w wersji bez mleka, dowolnie dopasowując proporcje do własnego gustu.

Lemoniada kawowa zamiast iced latte – czy warto?

Cytrynowy napój kawowy ma potencjał, żeby wyprzeć w wakacje zwykłe espresso lub różne mleczne kompozycje z kofeiną. Dlaczego? Przede wszystkim jest dobrze zmrożony, dzięki czemu ochłodzi w ciepłe dni. Nie zawiera laktozy, co jest dobrą informacją dla tych, którzy nie mogą jej spożywać, a którym znudziło się picie zwykłej czarnej kawy. Orzeźwia i pobudza, a dzięki temu, że nie jest na mleku, nie daje uczucia przepełnienia. Niestety lemoniada espresso nie jest odpowiednia dla osób, które cierpią na nadkwasotę żołądka. Oba składniki napoju mogą podrażnić układ pokarmowy i wywołać dyskomfort trawienny.

Lemoniada z espresso – przepis

Składniki:

  • 30–45 ml espresso
  • Sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki syropu cukrowego
  • 150–200 ml wody gazowanej
  • kostki lodu
  • do dekoracji: gałązka rozmarynu, plasterek limonki lub cytryny

Krok 1:

Przygotowujemy syrop cukrowy, korzystając z proporcji 1:1. Możemy go zrobić z białego cukru, cukru trzcinowego lub ksylitolu, a także miodu. Wsypujemy kryształki do rondelka (na przykład pół szklanki, i tak wyjdzie nam więcej syropu, niż potrzeba na jedną porcję lemoniady espresso, ale potem przyda nam się też do innych zimnych napojów, takich jak mrożona zielona herbata). Wlewamy tyle samo wody (w tym przypadku pół szklanki). Doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy. Gotujemy syrop, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

Ewa Niepytalska

Krok 2:

Wyciskamy sok z cytryny. Można też wykorzystać limonkę (2 szt.) lub połączyć oba rodzaje cytrusów. Przy tak małej ilości bez większego trudu zrobimy to ręcznie. Owoc najlepiej wtedy przez chwilę rolować po blacie, przyciskając go dłonią, żeby rozluźnić miąższ. Przeciskamy cytrynę przez sitko, żeby do lemoniady nie trafiły pestki.

Ewa Niepytalska

Krok 3:

Zaparzamy espresso dowolna metodą. Można to zrobić za pomocą ekspresu, ale nie jest to niezbędne urządzenie. Da się też zaparzyć esencjonalną czarna kawę w kawiarce lub po prostu przyrządzić ją po turecku. Znawcy, którzy używają alternatywnych sposobów, mogą zrobić wcześniej cold brew lub wykorzystać drip. Espresso można zrobić pojedyncze (około 25–30 ml) lub podwójne, w zależności od tego, jak mocny napój chcemy uzyskać. Odstawiamy kawę do przestudzenia. Nie musimy się obawiać, jeśli nie będzie całkiem chłodna, bo i tak wlewamy ją do szklanki po kostkach lodu.

Ewa Niepytalska

Krok 4:

Przygotowujemy wysoką szklankę typu highball. Wrzucamy do niej kostki lodu. Wlewamy sok z cytryny i syrop cukrowy (2 łyżki lub mniej, tylko tyle, żeby zbalansować kwasowość cytryny, w zależności od upodobań smakowych). Dodajemy wodę gazowaną, tak żeby prawie całkiem dopełnić szklankę. Wlewamy kawę (najlepiej za pomocą dzbanuszka z dzióbkiem, żeby leciała cienkim strumieniem) po lodzie. Jeśli chcemy uniknąć wkładania do szklanki dużej ilości lodu, espresso można też wlewać stopniowo po łyżce. Dzięki temu napój ładnie się rozwarstwi. Dekorujemy go gałązką rozmarynu lub świeżej mięty. Na rancie naczynia umieszczamy plasterek owocu – limonki, cytryny lub pomarańczy. Sprawdzą się też bardziej egzotyczne cytrusy, takie jak karambola.

Ewa Niepytalska

Mrożone napoje z kawą

Zimna kawa świetnie orzeźwia latem, a nie każdy może pić mleko lub nie jest przekonany do połączenia espresso z cytryną. Oto inne propozycje na upalne dni:

Reklama
  • espresso cola – lekko musująca, słodka, z imponującą pianką, to prawdziwy zastrzyk energii,
  • mrożona kawa kokosowa – dobry przepis dla tych, którzy nie tolerują laktozy, a lubią kremowe napoje. Tutaj potrzebny będzie dodatkowo tylko roślinny napój, opcjonalnie gęsty syrop kokosowy lub likier.
  • espresso tonic – to niezwykłe połączenie mocnej kawy i popularnego gorzkawego napoju. Jest cudownie orzeźwiające i przyjemnie bąbelkowe.
Reklama
Reklama
Reklama