Sernik to jeden z wypieków, który najczęściej pojawia się na polskich stołach. Gości podczas świąt i ważnych uroczystości. W naszych domach może pojawiać się w różnych odsłonach: jako sernik krakowski, wiedeński, królewski lub tradycyjny. Każdy z nich powinien być wilgotny i delikatny – taki jest uwielbiany najbardziej. Przede wszystkim jednak musi rozpływać się w ustach i być puszysty jak chmurka.

Reklama

Dodajcie cukier żelujący zamiast tradycyjnego

Jednym ze składników sernika jest cukier. Zazwyczaj używa się do tego tradycyjnego, białego cukru, jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i skorzystać z nowej metody. Gwarantujemy, że sernik wyjdzie wtedy przepyszny i... lekki jak puch! Cukier żelujący to specjalny rodzaj cukru, który składa się przede wszystkim z cukru spożywczego, ale też substancji żelujących. Jest wykorzystywany zazwyczaj podczas robienia przetworów – dodaje się go do dżemów i konfitur, jednak będzie też doskonałym zamiennikiem zwykłego cukru dodawanego do sernika. Jeżeli zamiast tradycyjnego cukru użyjecie tego żelujące – wasze ciasto będzie puszyste jak chmurka i z pewnością nie zatrzymacie się na zjedzeniu tylko jednego kawałka. W swoim ulubionym przepisie na sernik zastąpcie zwykły cukier żelującym. Możecie tez skorzystać z tego przepisu:

Składniki:

  • serek śmietankowy 350 g
  • twaróg 350 g
  • cukier żelujący 100 g
  • cukier zwykły 100 g
  • jajka 4 szt.
  • kwaśna śmietana 125 ml
  • mąka 200 g
  • mąka kukurydziana 1 łyżka stołowa
  • ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
  • cukier puder 1 łyżka stołowa
  1. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia, ewentualnie możemy skorzystać z już zmielonego twarogu, dopilnujmy jednak, by był to produkt dobrej jakości. 250 g kremowego serka śmietankowego ucieramy z twarogiem i cukrem żelującym. Ostrożnie mieszając, dodajemy jajka, kwaśną śmietanę, 2 łyżki mąki pszennej oraz łyżkę mąki kukurydzianej i ekstrakt waniliowy.
  2. Pozostałą część kremowego serka łączymy z resztą mąki. Mieszając, dodajemy cukier i 3-4 łyżki wody, aż do uzyskania zwięzłej konsystencji. Szybko zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około pół godziny. Ciasto na sernik cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno tortownicy. Nakłuwamy widelcem i pieczemy przez 10-15 minut w temp 180ºC.
  3. Na podpieczony spód wykładamy masę serową. Łyżką wyrównujemy wierzch sernika, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160ºC i pieczemy kolejne 50-60 minut. Wyjmujemy sernik z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem.
Reklama

Jaki jeszcze cukier można dodać do sernika?

Poza tradycyjnym lub żelującym cukrem podczas pieczenia sernika możecie użyć też cukru trzcinowego – wasz wypiek będzie wtedy nie tylko smaczny, ale też zdrowy! Dobrze sprawdzi się również cukier puder, dzięki któremu wyraźnie poczujecie słodycz sernika (koniecznie posypcie nim też wierzch ciasta!). Możecie też wybrać jeszcze bardziej eksperymentalną wersję i dodać do sernika cukier kokosowy – zyskacie czekoladowo-karmelowy kolor i delikatny posmak kokosowego aromatu.

Reklama
Reklama
Reklama