Ten przepis na ciasto z morelami przywiozłam zza granicy. Rośnie bez dodatku proszku do pieczenia

W tym artykule:
- Składniki na ciasto z morelami bez proszku do pieczenia
- Jak zrobić ciasto z morelami bez proszku?
- Inne słodkie propozycje z morelami
Reklama
Pyszne, słodkie morele pachnące słońcem. Czego chcieć więcej? Są tak wyśmienite, że można je jeść bez niczego. Jeśli jednak mamy ochotę na coś słodkiego, to zdecydowanie warto postawić na ciasto z morelami. Jest cudownie puszyste bez dodawania proszku do pieczenia. Pięknie wyrasta, a ciasto cudownie otula owoce, jakby chciało je wciągnąć do środka. Idealne na podwieczorek lub spotkanie na świeżym powietrzu. Wszyscy chętnie sięgają po kolejny kawałek.
Składniki na ciasto z morelami bez proszku do pieczenia
- 115 g masła
- 190 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- skórka z 1 cytryny
- 15 ml ciemnego rumu lub ekstraktu z wanilii
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 8 moreli
- cukier puder, do posypania
Jak zrobić ciasto z morelami bez proszku?
- Zanim zaczniemy przygotowanie ciasta, powinniśmy wyjąć składniki z lodówki i ogrzać je do temperatury pokojowej. Trzeba to zrobić co najmniej godzinę wcześniej.
- Potrzebna nam będzie kwadratowa blaszka o wymiarach 24x24 cm lub o zbliżonych albo okrągła, jak na tartę. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Warto go wcześniej zgnieść w kulkę i pościskać ją przez chwilę, dzięki temu nie będzie uciekać z blaszki. Można go też po prostu chwycić spinaczami i przypiąć do formy.
- Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Obite odkładamy, nadają się tylko do bezpośredniego spożycia i to szybkiego.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Cytrynę dokładnie szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Potem osuszamy ją i ścieramy całą skórkę.
- Do miski przekładamy masło, dosypujemy też cukier. Ucieramy, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy po żółtku, nie przerywając miksowania, po każdym mieszamy przez mniej więcej jedną minutę. Dodajemy skórkę cytrynową, wlewamy rum lub ekstrakt waniliowy (naturalny miewa kolor od jasnobrązowego do ciemnobrązowego). Po połączeniu składników, do maślano-jajecznej masy przesiewamy mąkę, dosypujemy jeszcze szczyptę soli. Dokładnie mieszamy, ale tym razem drewnianą łyżką.
- Przechodzimy do ubicia białek. Przekładamy je do czystej i suchej miski. Zaczynamy od niskich obrotów, stopniowo je zwiększając. Kontynuujemy do czasu aż powstanie sztywna piana o gładkiej i lśniącej powierzchni. Przekładamy ją do miski i delikatnie mieszamy ręcznie, drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo to właśnie ta piana odpowiada za wyrośnięcie ciasta.
- Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni Celsjusza, wybieramy tryb pieczenia góra-dół.
- Gotową masę przelewamy do blaszki. Wyrównujemy powierzchnię i układamy morele – do góry powinna być skierowana część, w której była pestka. Układamy je w rzędy. Wkładamy je do piekarnika na mniej więcej 40 minut – do suchego patyczka. Jeśli będą na nim kawałki surowego ciasta, pieczenie należy wydłużyć jeszcze o kilka minut.
- Ciasto z morelami studzimy poza piekarnikiem, a potem oprószamy je cukrem pudrem.

Inne słodkie propozycje z morelami
Mogłoby się wydawać, że morele są rzadziej wybierane niż inne owoce. A tym czasem warto sięgnąć do zakamarków umysłu i przypomnieć sobie kilka znanych ciast z ich udziałem:
Reklama
- ciasto jajko sadzone – zniewala wyglądem i smakiem
- ciasto pszczółka – na wierzchu umieszczone są przyjazne owady i tym razem nie musimy obawiać się użądlenia
- ciasto jogurtowe z morelami – bardzo łatwe i szybkie, ekspresowo znika z talerzy
- tarta morelowa – owoce skrywają się pod pyszną maślaną kruszonką
- austriackie knedle z morelami – dobre zarówno na obiad, jak i na kolację
Reklama
Reklama
Reklama

