Jak wiadomo ile gospodyń, tyle przepisów na rosół, ale ten zasługuje na szczególną uwagę. Sekretem wcale nie są żadne wyszukane przyprawy czy dodatki, a pewna prosta czynność, która zajmuje tylko 30 minut. Sprawdźcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie tę recepturę w swoich kuchniach, a będziecie zachwyceni smakiem zupy.

Reklama

Hitowy przepis na rosół

Ostatnim wielkim hitem stał się pieczony rosół. Jak go przyrządzić? Składniki nie różnią się niczym od tradycyjnego przepisu, jednak zarówno warzywa, jak i mięso podpiekamy przed wrzuceniem do garnka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 30 minut. Ten krok robi ogromną różnicę zarówno w smaku, jak i wyglądzie zupy, gdyż wywar na upieczonych produktach staje się znacznie bardziej wyrazisty i ma głębszy aromat. Przypieczona skórka warzyw i mięsa sprawia też, że bulion nabiera ciemnego, złocisto-brązowego koloru.

Ten przepis pojawił się na TikToku i od razu zrobił ta, furorę. Nagle zaczęły go przygotowywać dziesiątki użytkowników, a jeden z takich filmów mogliśmy zobaczyć na profilu @ksiezycoweemocje.

Reklama
Rosół po jednym dniu kwaśnieje

Jak przechowywać rosół, aby się nie zepsuł?

Kiedy przygotujemy już esencjonalny pieczony rosół, powinniśmy go odpowiednio przechowywać, aby nie stracił tego, co najlepsze. Często zdarza się bowiem, że przepyszna zupa już po jednym dniu kwaśnieje i jesteśmy zmuszeni ją wylać. Aby zapobiec takiemu scenariuszowi, należy więc zawsze pamiętać o tym, żeby wyciągnąć z zupy wszystkie warzywa, przed włożeniem jej do lodówki. To niezwykle ważne, gdyż jeśli zostawimy w garnku cebulę i por, rosół błyskawicznie skwaśnieje.

Reklama
Reklama
Reklama