Teściowa zdradziła mi, w czym tkwi sekret jej popisowego leczo. Nie chodzi o składniki, ani o dodatkową pracę

W tym artykule:
- Będzie pysznie, czyli klasyczny przepis na leczo
- Jak zrobić klasyczne leczo?
- Teściowa zdradza sekret swojego leczo
- Leczo z innymi składnikami
Leczo cieszy się popularnością nie tylko u nas. Pierwotny przepis wymyśli Węgrzy. Jednak jedzą je też Czesi, Słowacy, Niemcy, Austriacy i Ukraińcy, w każdym kraju robi się je trochę inaczej. Do tego każda gospodyni ma swoje patenty. Stawiamy na te składniki, które lubią wszyscy domownicy. Zaletą tego dania jest też to, że trudno jest zrobić małą porcję, dlatego zazwyczaj mamy obiad na kilka dni. A w sezonie na przetwory warto przygotować sobie kilka słoiczków na zimę. Taki gotowy obiad może uratować nam kiepski dzień, kiedy nie mamy czasu nawet na gotowanie. Wystarczy odkręcić słoik i podgrzać jego zawartość. A to już tylko krok od tego, żebyśmy mogli się cieszyć niepowtarzalnym smakiem lata, który pozostaje takim sam, mimo długiego przechowania.
Będzie pysznie, czyli klasyczny przepis na leczo
Będzie sporo krojenia, ale nie ma w przepisie żadnych trudnych czynności.
Składniki:
- 1 kg różnokolorowej papryki (2 czerwone i 2 żółte, do tego 1 zielona)
- 1 kg pomidorów – ważna jest ich dobra jakość, odpowiednie będą malinowe
- 3 średnie, dowolne cebule (może być też czerwona lub cukrowa)
- 200 g dobrej kiełbasy (można dodać jej więcej)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki smalcu
- świeże lub suszone oregano
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka papryki wędzonej
- pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki
- płaska łyżeczka soli
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
Jak zrobić klasyczne leczo?
- Obieramy cebule i kroimy je w większą kostkę. Do większego garnka (takiego, który pomieści wszystkie składniki) wkładamy smalec lub w nowocześniejszej wersji: olej rzepakowy, kokosowy, z pestek winogron lub ryżowy (odpowiednia będzie też oliwa o podwyższonym stopniu dymienia). Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebule, podsmażamy je przez kilka minut, do lekkiego zeszklenia. Od czasu do czasu warto zamieszać, żeby nic nam się nie przypaliło.
- W czasie, gdy cebula się podsmaża, obieramy czosnek i kroimy go w plasterki. W większe półplasterki tniemy kiełbasę z wysoką zawartością mięsa. Przekładamy do warzyw i smażymy razem przez 10 minut. Mieszamy, co chwilę.
- Przechodzimy do głównego składnika, czyli papryki. Wszystkie dokładnie myjemy. Usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy na niezbyt długie paseczki, mniej więcej o grubości 1 cm. Jednak nie trzeba sprawdzać ich miarką, to jedynie orientacyjna wartość. Przekładamy je do garnka.
- Do warzyw dodajemy łyżeczkę słodkiej i wędzonej papryki, a także pół ostrej. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, do miękkości warzyw, co zazwyczaj trwa około 20 minut. Warto przemieszać całość co kilka minut. Przy okazji sprawdzamy, czy na dnie znajduje się odpowiednia ilość płynu.
- Pomidory dokładnie myjemy, sparzamy je wrzątkiem. Na każdej sztuce górę rozcinamy na krzyż, ale niezbyt głęboko, tylko tyle, żeby skórka dała się obierać. Zabieg sprawi, że pomidory będzie się obierało niezwykle łatwo. Kroimy je na większą kostkę, nie usuwamy pestek. Przekładamy je do podduszonych warzyw, dodajemy oregano (lub bazylię). Dosypujemy sól. Mieszamy i dusimy, aż leczo trochę odparuje, czasem wystarczy tylko 5 minut.
- Lecz podajemy samo, z bułką lub kromką świeżego chleba. Można je też potraktować je jako sos do makaronu lub wybranej kaszy.
Teściowa zdradza sekret swojego leczo
Zauważyliście coś niezwykłego w przepisie na leczo? Wszystko przebiega klasycznie, bo nie chodzi tu ani o dodatkowe składniki, ani o inne czynności. Robimy je według przepisu. To dlaczego leczo teściowej wychodzi lepsze? Po wielu prośbach zdradziła sekret. Chodzi tu o przechowywanie, a dokładniej o to, że wystudzone wkładamy do lodówki. Jemy je dopiero kolejnego dnia po podgrzaniu. Dzięki temu wszystkie składniki mają szansę odpowiednio się przegryźć.
Leczo z innymi składnikami
Poznaliśmy przepis na klasyczne leczo. Jakie jeszcze można zrobić, żeby nieco odmienić smak?
- leczo z kurczakiem i cukinią – dodatkowo może być bakłażan lub zamiast niej
- leczo z mięsem mielonym
- leczo wegetariańskie – smażymy na oleju roślinnym i nie dokładamy żadnego mięsa
- leczo z pieczarkami – warto je wcześniej podsmażyć

