Tiramisu pistacjowe wygrało z klasycznym. Banalnie proste, a smakuje jak z najlepszej cukierni

W tym artykule:
- Sekret dobrego tiramisu - liczą się składniki
- Jak zrobić tiramisu pistacjowe?
- Prosty przepis na tiramisu pistacjowe
Gdy pada pytanie o ulubiony deser, wiele osób bez zastanowienia odpowiada - tiramisu. Nic dziwnego, bo ten klasyczny włoski deser łączy w sobie wszystko to, co lubimy najbardziej i wcale nie chodzi tu tylko o smak kawy, kakao i kremowego mascarpone, ale również o krótką listę składników i dość prosty sposób przygotowania. To wszystko sprawia, że domowe tiramisu często pojawia się na naszych stołach, ale nie każdy próbował go w wersji pistacjowe, a ta jest jeszcze lepsza. Zobaczcie więc, jak zrobić tiramisu pistacjowe w najprostszy możliwy sposób, a gdy raz go spróbujecie, przepadniecie na dobre.
Sekret dobrego tiramisu - liczą się składniki
Dobre tiramisu, zarówno to klasyczne, jak i w wersji pistacjowej, rządzi się pewnymi prawami. Zanim więc zabierzecie się za przygotowywanie tego deseru, najpierw pamiętajcie o kilku złotych zasadach, dotyczących składników. To niezwykle ważne, bo bez tego nawet najlepszy przepis nie przyniesie oczekiwanego efektu:
- jajka do tiramisu powinny być najpierw sparzone. Oczywiście do tego typu deserów używamy wyłącznie dobrej jakości i najwyższej świeżości jajek z wolnego wybiegu. Niektórzy wykorzystują w tym przepisie same żółtka, jednak dobrym pomysłem jest dodanie również piany z białek, a wtedy całość będzie lżejsza i bardziej puszysta.
- najlepsze na tiramisu są podłużne biszkopty typu lady fingers. Oczywiście wiele osób używa łatwiej dostępnych i tańszych okrągłych biszkopcików, jednak trzeba się liczyć z tym, że wtedy nie będzie to ta sama struktura i smak, co w prawdziwym włoskim deserze. Warto też pamiętać o tym, aby nie moczyć biszkoptów zbyt długo, bo mają one jedynie lekko wchłonąć kawę, a nie całkowicie się od niej rozmoczyć i rozpadać.
- kawa do moczenia biszkoptów musi być bardzo mocna i gorzka, ale pamiętajcie, aby po zaparzeniu porządnie ją wystudzić. Inaczej biszkopty zbyt mocno zmiękną pod wpływem temperatury i po prostu rozpadną się na mamałygę, zamiast stworzyć estetyczną warstwę po pokrojeniu.

Jak zrobić tiramisu pistacjowe?
Oczywiście w przypadku tiramisu pistacjowego, do powyższych składników trzeba dodać jeszcze pistacjową wkładkę, a ta będzie podwójna, bo zarówno w postaci samych chrupiących orzeszków, jak i gładkiej pasty pistacjowej. Takie smarowidło można już kupić w wielu sklepach, jednak trzeba uważać na składy, bo niektóre pasty mają mnóstwo niepotrzebnych dodatków, a mało samych orzechów. Szukajcie więc takich produktów, które zawierają jak największy procent pistacji i nie mają w sobie tłuszczu palmowego oraz zbyt dużej ilości cukru.
Gdy uda się już wam kupić taką bazę, reszta powinna pójść już gładko, bo tiramisu pistacjowe robi się niemal identycznie, jak klasyczną wersję. Różnica jest tylko taka, że podczas mieszania serka mascarpone z żółtkami i pianą z białek, dodajemy stopniowo po łyżce pistacjowej pasty i krótko łączymy całość, aż postanie nam gładki i aksamitny krem pistacjowy. Z kolei całe pistacje wykorzystujemy już do dekoracji gotowego tiramisu i po prostu je kruszymy, a potem obficie posypujemy nimi wierzch deseru.
Pomysł i przepis na tiramisu pistacjowe podpatrzyliśmy na blogu madameedith.com. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje wszystkich składników oraz sposób przygotowania krok po kroku.

Prosty przepis na tiramisu pistacjowe
Składniki:
- 350 g podłużnych włoskich biszkoptów,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 0,5 kg serka mascarpone,
- 200 g dobrej jakości pasty pistacjowej,
- 1,5 szklanki mocnej, czarnej kawy,
- ciemne gorzkie kakao,
- 50 g pistacji.
Przygotowanie:
- Jajka rozbijcie do dwóch miseczek, oddzielając białka od żółtek.
- Żółtka utrzyjcie z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawajcie po łyżce mascarpone i pasty pistacjowej.
- Białka ubijcie ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajcie ją do kremu, delikatnie łącząc wszystko łopatką lub łyżką, już bez miksowania.
- Formę o wymiarach 25x35 wyłóżcie biszkoptami i polejecie je wystudzoną kawą. Na to wyłóżcie krem pistacjowy i ponownie przełóżcie całość kolejną warstwą biszkoptów.
- Na koniec dodajcie resztę kremu i posypcie wierzch deseru kakao oraz posiekanymi pistacjami.
- Tak przygotowane tiramisu pistacjowe włóżcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej będzie ono smakowało kolejnego dnia.
Źródło: madameedith.com


