W tym artykule:

  1. Ciasto, które króluje na weselach
  2. Jak zrobić szybką szarlotkę z lodami?
  3. Najszybszy przepis na szarlotkę z lodami
  4. Jak podać szarlotkę na ciepło z lodami?
Reklama

Nie ma dobrego wesela bez słodkości, a zwykle jest ich tak wiele rodzajów, że ciężko zdecydować się, na co mamy ochotę. Jest jednak pewien klasyk, który często pojawia się na stołach i zawsze robi największą furorę. Nie musicie jednak czekać na zaproszenie na rodzinne święto, aby cieszyć się smakiem tego deseru. Zobaczcie, jak przygotować go w domowym zaciszu i to w najprostszy możliwy sposób. Smakuje jak na eleganckiej imprezie, a roboty tyle, co nic.

Ciasto, które króluje na weselach

Choć wszyscy mamy swoje ulubione ciasta i pewnie ranking tych słodkości wygląda u każdego nieco inaczej, to trudno się nie zgodzić z tym, że królową wielu wesel i imprez jest szarlotka na ciepło z lodami. Ten deser zawsze robi wielkie wrażenie na stole i zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem. Sposób podania od razu sprawia, że ten smakołyk wygląda elegancko, jednak prawda jest taka, że z łatwością można go zrobić w domowym zaciszu.

Jak zrobić szybką szarlotkę z lodami?

Choć klasyczny przepis na szarlotkę nie jest skomplikowany i składa się jedynie z kilku prostych produktów, to trzeba uzbroić się w sporo cierpliwości. Wszystko dlatego, że najbardziej czasochłonnym elementem całej receptury jest kruche ciasto, a dokładniej moment jego chłodzenia. Warto jednak zapamiętać, że wcale nie trzeba odkładać ciasta na godzinę do lodówki, tylko wrzucić je na 20-30 minut do zamrażarki, a efekt będzie ten sam. Dzięki temu przepyszna szarlotka powstanie 2x szybciej.

Najszybszy przepis na szarlotkę z lodami

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 100 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • ulubione lody

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę oraz 70 g cukru i cukier wanilinowy. Najpierw wszystko siekamy nożem, a potem dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto dłońmi. Gotową masę chowamy na chwilę do zamrażarki.

2. W tym czasie obieramy jabłka, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę. Pokrojone jabłka dusimy na patelni przez kilka minut z cynamonem, 30 g cukru i sokiem z cytryny. Gdy zmiękną, dodajemy budyń w proszku, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż masa zgęstnieje, a następnie odstawiamy do wystudzenia.

3. Wyjmujemy schłodzone ciasto i dzielimy je na 2 części - jedną rozwałkowujemy i umieszczamy na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zostawiamy na kruszonkę. Na spodzie układamy przestudzone jabłka, a na tym ścieramy na tarce resztę ciasta, tworząc kruszonkę.

4. Szarlotkę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około godzinę.

Reklama
ciasto lodowe

Jak podać szarlotkę na ciepło z lodami?

Mimo, że szarlotka z lodami podawana jest na ciepło, to lepiej nie serwować jej od razu po wyjęciu z pieca. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie, aby najpierw ją wystudzić, a dopiero potem pokroić i wtedy ponownie podgrzać. Nie musicie jednak robić tego w mikrofalówce. Wystarczy tylko włożyć pojedynczy kawałek do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni na kilka minut, a potem dodać tylko na wierzch tylko gałkę ulubionych lodów i gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama