To ciasto marchewkowe jest mięciuteńkie i wilgotne jednocześnie. Trochę zmieniłam proporcje i wyszło genialne

W tym artykule:
Ciasto marchewkowe już na stałe wpisało się do jesiennego menu. Piękny pomarańczowy kolor i unoszący się aromat cynamonu wpływa kojąco i rozgrzewająco na każdego, kto go spróbuje. Ja też uległam temu smakołykowi i robię ciasto marchewkowe praktycznie co tydzień. Na początku korzystałam z klasycznego przepisu, ale lubię eksperymentować, więc dodałam i pozmieniałam coś od siebie i wyszło tak dobre ciasto, że teraz już nie robię inaczej. Zobaczcie ten prosty przepis i nie czekajcie ani chwili, tylko od razu chwytajcie za marchewki.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem
W klasycznym cieście marchewkowym, jak sama nazwa głosi dodatkiem jest marchewka. Ale gdy zrobiłam pierwszy raz według tego przepisu, wydawało mi się, ze ciasto wyszło zbyt suche, czegoś mi brakowało. Przy kolejnym podejściu zwiększyłam więc i ilość marchewki, ale dodatkowo dodałam jabłko, które okazało się strzałem w 10! Nie tylko dodało wyrazistości, ale i wilgoci całemu wypiekowi. Co ciekawe ciasto wcale nie zrobiło się przez to cięższe, ani bardziej ubite. Po wyjęciu z piekarnika było tak puszyste i lekkie, że musiałam odpędzać dzieci, bo chciały jeść jeszcze gorące. Oczywiście nie udało się doczekać aż całkiem wystygnie i pół blaszki zniknęło w kilka chwil. Drugie pół zjedliśmy na drugi dzień i tyle ciasto widziano. Dlatego teraz przynajmniej raz w tygodniu ścieram marchewki i jabłko do ciasta. Przy okazji w domu mam piękny zapach, bo bez dodatku cynamonu się nie obejdzie. Zobaczcie mój przepis na ciasto marchewkowe i wypróbujcie w swojej kuchni.
Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujecie:
- 350 g marchewki
- 1 nieduże jabłko
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
- 150 ml oleju roślinnego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu (można dać więcej, jak lubicie ten dodatek)
- szczypta soli
- Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na drobnych oczkach. Jabłko obierzcie i również zetrzyjcie na drobnej tarce.
- W misce wymieszajcie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. Dokładnie wymieszajcie.
- W drugiej misce wbijcie 2 jajka, dosypcie cukier i ubijajcie do czasu, aż powstanie jasna, puszysta masa przypominająca kogel-mogel. Następnie powoli zacznijcie dolewać olej, dalej ubijając. Gdy składniki ładnie się połączą wyłączcie mikser i dosypcie startą marchewkę i jabłko. Wymieszajcie łyżką. Teraz dosypcie suche składniki i mieszajcie nadal łyżką by powstała jednolita masa, a marchewka i jabłko równomiernie rozprowadziły się w całym cieście. Uważajcie, żeby nie powstały zbite kawałki marchewki.
- Piekarnik nagrzejcie do 150 stopni C. Formę na keks wyłóżcie papierem do pieczenia i wylejcie do formy ciasto. Lekko wyrównajcie górę i wstawcie do nagrzanego piekarnika na ok. 1 h. Po tym czasie sprawdźcie patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Jeśli jeszcze będzie wilgotne potrzymajcie w piekarniku jeszcze 10-15 minut, ale pilnujcie, by nie przypiekło się od góry. Wyłączcie i zostawcie jeszcze na 10-15 minut, by chwile przestygło.
- Po tym czasie wyjmijcie z piekarnika i pozostawcie do całkowitego wystygnięcia. Choć będzie to trudne, bo zapach jest tak kuszący, że każdy chce dostać jeszcze ciepły plasterek na spróbowanie.

Polewa z serka mascarpone
Jeśli uda wam się zachować całe ciasto, możecie je ozdobić na górze przepyszną polewą z serka mascarpone. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko 2 składników czyli 1 opakowanie serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru.
Serek mascarpone zmiksujcie z cukrem pudrem, aż powstanie gładka masa i posmarujcie nią wystudzone ciasto marchewkowe. Możecie je ozdobić jeszcze pokruszonymi orzechami włoskimi, albo kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Porady
Do ciasta marchewkowego wybierajcie marchewki młode, są bardziej soczyste i smaczniejsze. Dodatkowo są słodsze, przez co używamy mniej cukru. Jabłko powinno być soczyste i kwaskowate. Najlepiej wybierać odmiany takie jak Gala, Ligol, Antonówka, albo szara reneta. Zamiast jabłka można też dodać gruszkę, która też będzie idealna do tego ciasta.


