Ciasto z jabłkami robię francuską metodą 4/4. Prościej już się nie da

W tym artykule:
- Francuskie ciasto 4/4 - matka wszystkich ciast
- Jak zrobić ciasto 4/4 w jesiennej wersji?
- Ciasto z jabłkami - przepis metodą 4/4
- Przygotowanie:
Szarlotka i jabłecznik to wasze ulubione jesienne desery, ale nie przepadacie za pichceniem skomplikowanych ciast z różnego rodzaju masami, budyniami, czy bezami? Ten banalnie prosty przepis nigdy was nie zawiedzie. Dzięki sprytnej zasadzie "4x4" otrzymacie idealną konsystencję i smak za każdym razem, a dodatkowo za bardzo się przy tym nie napracujecie. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak tradycyjną francuską metodą i dorzucajcie do środka to, co lubicie najbardziej.
Francuskie ciasto 4/4 - matka wszystkich ciast
Ciasto "cztery części" to polskie tłumaczenie tradycyjnego francuskiego wypieku o nazwie "quatre quarts". To kultowe ciasto przypomina nieco w smaku i strukturze babkę piaskową i znają je wszyscy Francuzi...ale nie tylko, bo ten wypiek nazywa się nawet "matką wszystkich ciast". Skąd jego popularność? Wszyscy pokochali ten deser nie tylko ze względu na jego smak, konsystencję i zapach, ale przede wszystkim łatwość przygotowania. Po symbolem 4/4 kryje się bowiem banalnie prosta proporcja wszystkich składników.
Chodzi tu o to, że wykorzystujemy 4 składniki, czyli mąkę, masło, jajka i cukier, a każdego z nich dodajemy po "ćwiartkę" kilograma, czyli 250 g. Jajek oczywiście nie musicie za każdym razem rozbijać i precyzyjnie ważyć ich gramaturę, bo przyjmuje się, że jedno surowe jajko waży około 60 g, więc w tym przepisie możecie spokojnie wykorzystać po prostu 4 średnie jaja.

Jak zrobić ciasto 4/4 w jesiennej wersji?
Polską wersję tej receptury musimy jednak lekko zmodyfikować, gdyż w zagranicznych przepisach używa się gotowej mąki z proszkiem do pieczenia jako jednego składnika. My nie znajdziemy jednak takiego produktu w naszych sklepach, a właściwie wcale nie ma po co go szukać, bo po prostu możemy dorzucić do przepisu "4x4" piąty składnik w postaci proszku.
Co więcej, do podstawowej receptury rodem z Francji my dorzucimy jeszcze jedną sezonową rzecz, a będą to 4 jabłka. W ten prosty sposób, na bazie kultowego francuskiego przepisu zrobicie dziecinnie prosty jabłecznik. Oczywiście opcjonalnie możecie też podkręcić ciasto różnymi innymi "ekstra" składnikami, takimi jak pół łyżeczki mielonego cynamonu, odrobina skórki z cytryny bądź pomarańczy lub trochę aromatu wanilii. Sami wybierzcie ulubione dodatki, ale zawsze trzymajcie się podstawowej proporcji 4x4.

Ciasto z jabłkami - przepis metodą 4/4
Składniki:
- 4 jabłka,
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Masło rozpuśćcie w rondelku i odstawcie do wystudzenia. W międzyczasie obierzcie jabłka, wykrójcie z nich gniazda nasienne i pokrójcie je w plastry lub kostkę.
- W dużej misce lekko ubijcie całe jajka, a następnie stopniowo wsypujcie po trochę cukru, cały czas miksując masę.
- Gdy mieszanka stanie się już jednolita, wlejcie do niej wystudzone płynne masło i dokładnie połączcie całość. Na koniec wsypujcie łyżkami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujcie wszystko, aż ciasto będzie gładkie.
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni, a blachę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia.
- Ciasto przelejcie do formy, a na górze wyłóżcie równo pokrojone jabłka. Całość pieczcie przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
- Gotowe ciasto z jabłkami odstawcie do wystudzenia. Przed samym podaniem opcjonalnie możecie posypać je po wierzchu cukrem pudrem.


