W tym artykule:

  1. Składniki na muffiny z borówkami
  2. Jak zrobić muffiny z borówkami?
  3. Co jeszcze można zrobić z borówek?
  4. Muffinki, jak nie z borówkami, to z czym?
Reklama

Muffiny to takie bardzo wdzięczne wypieki, są pyszne i zaspokajają potrzebę na coś słodkiego. W zasadzie to ciasto z borówkami, które zostało poporcjowane przed upieczeniem. Uwielbiają je dzieci, bo dobrze pasują do małych rączek. Można je zabrać do szkoły, do pracy lub na piknik. To też świetna opcja na niezapowiedzianych gości. Zrobicie je na szybko, zanim wszyscy dostaną kawę i herbatę.

Składniki na muffiny z borówkami

Kruszonka:

  • 30 g mąki
  • 15 g masła
  • 15 g cukru

Ciasto muffinkowe:

  • 160 ml mleka
  • 2 jajka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 80 g cukru
  • 240 g mąki
  • 30 g mleka w proszku
  • 9 g proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • około 100 g borówek

Jak zrobić muffiny z borówkami?

  1. Zacznijcie od przygotowania kruszonki. Do miski wsypcie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone w kosteczkę. Zagniećcie je szybko - powinny powstać grudki. Na czas robienia muffinek odstawcie je w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
  2. Zacznijcie rozgrzewać piekarnik, ustawcie 180 stopni Celsjusza i tryb pieczenia góra-dół.
  3. Mleko wlejcie do miski, wbijcie do niego 2 jajka. Dokładnie wymieszajcie. Następnie dolejcie połowę oleju, jak połączy się z mlekiem, dodajcie pozostały. Płyn powinien mieć jednolitą konsystencję.
  4. Dosypcie cukier i mieszajcie (lub miksujcie), aż całkowicie się rozpuści. Do oddzielnej miski wsypcie mąkę, mleko w proszku i proszek do pieczenia. Dokładnie je przemieszajcie. A następnie przesiejcie je bezpośrednio do masy mleczno-jajecznej.
  5. Naszykujcie blachę do pieczenia muffinek, wyłóżcie ją papilotkami. Jak macie kilka różnych wzorów to wykorzystajcie je. Będą się jeszcze lepiej prezentowały na stole. Staną się ozdobą samą w sobie.
  6. Każdą foremkę napełnijcie ciastem, ale tylko do połowy. Możecie sobie to ułatwić, przekładając masę do rękawa cukierniczego. Ale absolutnie nie musicie tego robić, to tylko dodatkowa opcja. Wsypcie po garstce borówek. Następnie zalejcie je ciastem, tym razem niewielką ilością. Papilotki nie powinny być wypełnione w całości - odpowiednia wysokość ciasta to 90% foremki.
  7. Na wierzchu ułóżcie jeszcze kilka owoców, a następnie przykryjcie je kruszonką.
  8. Mufinny z borówkami wstawcie do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Sprawdźcie czy są gotowe już po 20 minutach. Wszystko zależy od tego, jakiej wielkości foremek użyliście.
babeczki

Co jeszcze można zrobić z borówek?

Borówki amerykańskie dostępne są przez cały rok, latem zaś możemy kupić je z polskich upraw. To też dobry zamiennik dla leśnych jagód, choć ich smak trudno pomylić, to jednak można używać ich w tych samych przepisach. Warto poznać kilka sposobów ich wykorzystania, żeby zawsze mieć jakąś propozycję pod ręką. I mogą to być na przykład:

  • naleśniki z borówkami, przełożone nadzieniem twarogowym z białą czekoladą - dobre na obiad, deser lub podwieczorek
  • pierogi z borówkami, polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem - spróbujcie też wersji z przesmażonym masełkiem
  • dżem z borówek - to dobra opcja na przechowanie ich smaku na zimę, dzięki temu zawsze będą pod ręką i nie trzeba będzie nawet iść do sklepu
  • koktajl z borówek - chyba nie ma nic prostszego, wystarczy zmiksować je z jogurtem naturalnym i ewentualnie odrobiną cukru
  • ciasto drożdżowe z borówkami - rozłóżcie je na wierzchu ciasta, a potem posypcie obficie kruszonką

Muffinki, jak nie z borówkami, to z czym?

Jeśli muffiny z borówkami nie do końca wam pasują lub po prostu się przejadły, to po prostu zróbcie je z czymś innym. Możliwości są ogromne, można zaryzykować stwierdzenie, że ogranicza nas tylko wyobraźnia. Przede wszystkim królują słodkie warianty, ale i wytrawne zdobywają coraz większą popularność. Przykładowe muffinki z owocami:

Reklama
  • muffiny ze śliwkami, najlepsze wychodzą z węgierkami
  • muffiny z malinami - krajowe są o niebo lepsze od importowanych
  • muffiny z jagodami z polewą jogurtową, z białą czekoladą
  • muffiny jabłkowe - smak będzie się zmieniał z różnymi odmianami
  • muffinki z truskawkami - sezon na nie trwa krótko, dlatego róbcie je, jak jest na to odpowiedni czas
  • muffinki rabarbarowe - rzewień w słodkim wydaniu, otulony ciastem
Reklama
Reklama
Reklama