To puszyste, czekoladowe ciasto ze śliwkami nie ma konkurencji. Najprostsze i najlepsze

W tym artykule:
- Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami?
- Najprostszy przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami
- Inne pomysły na desery ze śliwkami
Nie od dziś wiadomo, że czekolada i śliwki to duet idealny, ale żeby przygotować z niego pyszny i efektowny deser, wcale nie musicie spędzać wielu godzin w kuchni. Wystarczy dosłownie kilka podstawowych składników i chwila miksowania i na tym kończy się wasza rola, bo całą resztę zrobi już za was piekarnik. Gdy raz spróbujecie tego przepisu na czekoladowe ciasto ze śliwkami, będziecie robili ten przysmak co tydzień przez cały sezon i nie sięgniecie już po żadną inną recepturę.
Jak zrobić czekoladowe ciasto ze śliwkami?
Ciasta ze śliwkami możemy przygotować na dziesiątki przeróżnych sposobów, ale czasem nie ma co kombinować i lepiej sięgnąć po prostą recepturę, która zawsze wychodzi. Takim przepisem bez wątpienia jest czekoladowe ciasto ze śliwkami, które podpatrzyliśmy na instagramowym profilu @grzegorzcaputa. Wystarczą do niego bowiem tylko mąka, jajka, cukier, masło, proszek do pieczenia, kakao i odrobina mleka. Do tego jeszcze tylko prosta polewa czekoladowa z 2 składników, czyli czekolady i śmietanki kremówki, a efekt będzie jak z dobrej i drogiej cukierni.
Całość robi się raz-dwa i bez żadnych skomplikowanych akcesoriów. Jedyne, o czym koniecznie musicie pamiętać, to oddzielenie białek od żółtek i ubicie tych pierwszych na puszystą, sztywną pianę. To właśnie dzięki tej jednej czynności, czekoladowe ciasto ze śliwkami będzie bowiem idealnie pulchne i mięciutkie. Zobaczcie ten sprawdzony przepis i koniecznie go przetestujcie. Poniżej znajdziecie dokładne proporcje każdego ze składników, proces przygotowania krok po kroku oraz krótkie wideo, na którym najlepiej widać genialny efekt.

Najprostszy przepis na czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki:
na ciasto:
- 400 g śliwek,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 200 g masła + odrobina do wysmarowania tortownicy,
- pół szklanki mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao,
- szczypta soli.
na polewę:
- 1 tabliczka czekolady (100 g),
- 120 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
- Jajka wybijcie do dwóch misek, oddzielając białka od żółtek. Żółtka odstawcie na bok, a białka ubijcie ze szczyptą soli na puszystą pianę.
- W dużej misce zmiksujcie żółtka z rozpuszczonym masłem, mlekiem i cukrem, a następnie stopniowo wsypujcie mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
- Wszystko wymieszajcie na jednolitą, gładką masę, a na koniec dodawajcie ubitą pianę z białek po jednej łyżce i delikatnie połączcie całość.
- Śliwki dokładnie umyjcie, przekrójcie na pół i pozbawcie pestek. Tak przygotowane połówki pokrójcie na mniejsze kawałki i dorzućcie do gotowej masy. Całość delikatnie przemieszajcie szpatułką.
- Ciasto ze śliwkami przelejcie do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach masłem. Następnie pieczcie 180 stopniach przez około 80 minut, aż do suchego patyczka.
- Gotowe czekoladowe ciasto ze śliwkami wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do wystudzenia na kratce, a w międzyczasie przygotujcie polewę. W tym celu rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i powoli dolewajcie śmietankę, mieszając całość. Polewę wylejcie na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadźcie.
Źródło: Instagram.com/grzegorzcaputa/
Inne pomysły na desery ze śliwkami
Czekoladowe ciasto ze śliwkami to genialny deser, ale jeśli szukacie innych inspiracji, to wypróbujcie też takie śliwkowe pyszności jak:
- ciasto francuskie ze śliwkami,
- racuchy ze śliwkami,
- crubmle ze śliwkami,
- ciasto jogurtowe ze śliwkami,
- drożdżówki ze śliwkami,
- muffiny ze śliwkami,
- ciasto śliwkowe z imbirem.


