W tym artykule:

  1. Co nie powinno znaleźć się na pizzy według Roberta Makłowicza?
  2. Przepis na domową pizzę na chrupiącym cieście
Reklama

Co nie powinno znaleźć się na pizzy według Roberta Makłowicza?

Znany krytyk kulinarny, dziennikarz i historyk jest dla wielu wyznacznikiem smaku. Obieżyświat ma swoje zdanie co do przygotowania pizzy. Krytycznie wypowiada się o jednym ze składników, który często pojawia się w polskich wersjach pizzy.

Mowa o ananasie, zarówno tym z puszki, jak i świeżym. Znajduje się najczęściej na pizzy hawajskiej, która smakuje nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Ma swoje zagorzałe grono fanów, jak i przeciwników. Robert Makłowicz zalicza się do tych ostatnich:

Hawajska to nie jest pizza. Równie dobrze można położyć na pizzy kiszoną kapustę.

Przepis na domową pizzę na chrupiącym cieście

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 250 ml letniej wody lub mleka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy,
  • pieczarki,
  • szynka,
  • mozzarella,
  • liście szpinaku,
  • liście rukoli,
  • pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

Reklama
  1. Przygotowania rozpoczynamy od zrobienia zaczynu.
  2. Wsypujemy drożdże do letniego mleka lub wody.
  3. Dosypujemy cukier i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Mąkę wyrabiamy razem z powstałym zaczynem i dolewamy oliwę.
  5. Doprawiamy solą.
  6. Wyrabiamy przez około 10 minut i pozostawiamy na godzinę.
  7. Po tym czasie wykładamy na blachę do pieczenia lub kamień do pizzy.
  8. Smarujemy spód sosem pomidorowym i wykładamy pokrojone składniki.
  9. Na koniec posypujemy tartym serem.
  10. Pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez 15 minut.
  11. Doskonale smakuje podana z sosem czosnkowym lub oliwą.
Reklama
Reklama
Reklama